Lihaton lokakuu day 10 – still alive!

Hahhaa, hurahdinpa minäkin tänä vuonna mukaan tähän lihaton lokakuu-hössötykseen. Siinä samalla pakotin lempeästi houkuttelin myös mieheni mukaan kokeiluun. Hän on vannoutunut lihansyöjä enkä minäkään juuri huonommaksi jää. Kun miettii meidän normiruokavaliota, niin täysin lihattomia ruokia ei kyllä tässä torpassa ole koskaan tullut laiteltua – sellaisia on tainnut olla lähinnä riisipuuro ja harvakseltaan syöty kasvissosekeitto. Mieheni käsitys ja ensireaktio lihattomaan lokakuuhun oli luokkaa ”salaatillako tässä pitäs kuukausi elää?!” ja mielenkiinto kypsennettyjä kasviksia kohtaan on ollut vähintäänkin nihkeä. Ja kuten sanottua, en minäkään ole aiemmin aktiivisesti puhtaasti kasvisruokia kotona kokkaillut. Olen yrittänyt kyllä lisäillä kasvisten määrää mm. korvaamalla pastaa ja perunaa esimerkiksi wok-vihanneksilla, mutta liha on aina ollut vahvasti mukana.

Eli jännän äärellä kyllä oltiin! Ennakkoluulottomasti päätin sukeltaa internetin ihmeellisen maailmaan ja google lauloi etsien erilaisia kasvisruokaohjeita. Tavoitteenani oli löytää sellaisia herkkuja, joilla voisin todistaa miehelleni (ja itselleni), että kasvisruoka ei tarkoita nahistuneita salaatinlehtiä tai keitettyjä porkkanoita, ja että myös kasvisruualla saa nälän lähtemään. Lähtökohtaisesti kun kai taustalla oli sellaistakin ennakkoluuloa, että kasvisruoka on automaattisesti jotain todella kevennettyä…no, tässä kymmenen päivän aikana ainakin minun valitsemillani kokkailuilla voi todeta, että ei näillä ainakaan laihtumaan pääsisi. Sellaista kermalla, juustolla ja kananmunilla löträilyä tämä ollut, että heikompaa saattas jo vähän hirvittääkin. Niin, maitotuotteet ja kananmunat on siis meidän lokakuussamme ainakin sallittua, ainoastaan tuotteet jotka ovat joskus hengittäneet ovat pannassa. (Täysin vege ruokavalio ois jo liian hardcoree.)

Olen löytänyt mielettömät määrät reseptejä, joita haluan toteuttaa. Ja useita olen toteuttanutkin. Inspiroiduin kasvisruuista niin paljon, että voisin olla kokkailemassa koko ajan. Itse asiassa tässä lokakuun aikana olen hääräillyt keittiössä varmaan enemmän kuin koko menneen kesän aikana yhteensä. Lisäksi, ainakaan tämän kuluneen kymmenen päivän aikana, en ole kaivannut mitään korvaavia tuotteita lihalle. Testissä on kyllä ollut mifu-rakeet (lasketaanko ne?), mutta esimerkiksi soijaa tai nyhtökauraa en ole lähtenyt kokeilemaan. Yllätävää kyllä en siis ole kaivannut lihaa eikä tuo mieskään ole ruuasta nurissut.

Mifu-rakeiden käyttöä voin kyllä ehdottomasti suositella. Välimeren tomaatti -maustetulla mifulla tein järisyttävän hyvää ”pasta carbonaraa” ja meksikon pippuri -mifua laitoin lasagneen. Pasta ehdittiin syödä ennen kuin muistin valokuvata ja lasagne osoittautui epävalokuvaukselliseksi, joten siitäkään ei kuvia tipu. Eeeerittäin maistuvia joka tapauksessa ja ”carbonara” jää ainakin jatkossakin luottoresepteihin.

Tässä kuitenkin muutama muu kuva mun keittiöstä. 🙂

Supertuhti kasvis-uunimunakas, omaa tuotantoa tontin reunalla olevalta kananmunatehtaalta

uunimunakas.jpg

Itse kasvatetuista tomaateista keiteltyä soppaa ja raejuustoa

keitto.jpg

Värikästä feta-salaattia

salaatti2.jpg

Ommm nomm. Tällä viikolla suunnitteilla tehdä ainakin avokado-sitruunapastaa ja viikonloppuna voisi herkutella kasvispitsalla. Mies lähtee viikolla reissuun muutamaksi päiväksi, joten sinä aikana ajattelin vetää keskenäni Aurajuusto-överit kokkailemalla tällaista kasvispastavuokaa. Melkoisen pastavoittoisia tuppaa kieltämättä olemaan nämä reseptit, joita onnessani haalin, mutta jonossa odottamassa vuoroaan on pari risottoakin. Ja sitä kasvissosekeittoa totta kai, yksinkertaista ja hyvää. 🙂

 

Kommentit (6)
  1. Tuo Aura-kasvispastavuoka on aivan käsittämättömän hyvää! Jääkaapissa tiivistyessäänkin paranee aina seuraavaan päivään. Olen välillä pistänyt Auran sijaan Koskenlaskijaa ja niin… tämä on mun uusi lempiruoka, ihan valehtelematta. Pitää tuo Mifu-carbonara pistää kyllä ehdottomasti kokeiluun.

    Tänään mun keittiössä valmistui kasvismoussaka – superhyvää! Parasta on se, ettei poikaystävä voi sietää munakoisoa, joten saan nauttia koko komeuden itse! http://www.arla.fi/reseptit/kasvismoussaka/

     

    1. Oooohhh, kiitos tiedosta! Nyt oman mässyhetken odottaminen muuttui vielä hitusen vaikeammaksi…. 😀 Meillä mies ei voi sietää Aurajuustoa, joten siksi vuokaa aionkin tehdä hänen ollessa poissa ja se on yksin munmunmun 😀

      Tuosta munakoisosta…köh, se jää vuoasta tosin pois. Minäkään kun en sitä siedä! :’D

  2. Mööööööööööööööööööööööö oon niin kade noista omista munista ja tomaateista 😀 Hyvälle näyttää kokkailut! Soijaa ei tuu itekää oikein käytettyä, mutta lihankorvikkeena pakastealtaista löytyvä quorn on ihan suosikki.

    1. Voi ei! 😀 No mut tällä vkolla on tulossa ainakin eka osa sun toivepostausta, josko siitä heräisi lisää ideaa ja inspiraatiota siihen ikiomaan kananmunatehtaaseen…. ^_^ 

      Mehän vallan luultiin, että tomaatittomaksi tyystin oisi jääty. Eivät kerinneet noi isot kaverit nimittäin kasvihuoneessa kypsyä ollenkaan kun niin myöhäiseen vaiheeseen jäi kasvihuoneen laitto (pikkuruisia pensastomaatin pylpyräisiä saatiin kyllä syödä pitkin kesää). Otettiin kaappiin kypsymään ja sit niitä humpsahtikin kerralla kypsäksi sellainen kasa, että meinas jos iskee hätä käteen mihin niitä tunkis 😀 No vaan on nyt on viimeisetkin käytetty.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *