Pakastimen ja kaappien tyhjennysviikot

Meillä on meneillään inventaarioiskut ja tyhjennystalkoot pakastimessa ja ruokakaapeissa. Olemme aikamoisia oravia – jemmaamme kaikenlaista hyvää, mutta unohdamme käyttää niitä. Sukellus pakastimen syövereihin paljasti, että meillä on roppakaupalla syömätöntä hyvää ruokaa omasta takaa, ja siitä huolimatta viikottain kannamme sapuskaa kaupasta pussitolkulla. Hävikiksi meiltä onneksi ruokaa jää omasta mielestäni hyvin vähän (ja mitä jää, niin niistä huolehtii kanat ja koira ja kesällä kukkapenkit kompostin kautta), mutta onhan se nyt jo rahallisestikin järjetöntä olla hyödyntämättä niitä kertyneitä varastoja.

DSC_0023.JPG

Taloudellisten syiden lisäksi tyhjennämme pakastinta nyt siitäkin syystä, että kesä ja syksy eli uusi ”satokausi” lähestyy ja tilaa on saatava uusille luonnon herkuille, kuten marjoille, mehuille ja marja/hedelmäsoseille (meillä on kellarikin, mutta edes osan haluamme säilöä ilman lisättyä sokeria ja tällöin pakastintila on tarpeen), kalalle ja naapuriapuna saaduille jäniksille. Rahan ja tilan suhteen tähän saa myös liitettyä luonnonsuojelulliset syyt. Siitä aiheesta voi lueskella ja poimia hyviä vinkkejä Kajjjaanin likan postauksesta hävikistä herkuksi, siellä on tärkeetä asiaa! 🙂

Nyt kun inventaario on tehty minä listahupakkona totta kai myös kirjoittelin ylös mitä pakastin sisältää. Listan pohjalta suunnittelin jo tulevan viikon syömingit. Luvassa ensi viikolla meidän köökissä on mm. jänispaistia, haukikeittoa, kebablaatikkoa ja nakki-kasvisuunimunakasta. Jälkkäri/välipala/aamupalapuolella omenarahkaa, mustikkasmoothieta ja raparperipiirakkaa. Lähestulkoon kaikki tarpeellinen löytyy kotoa – kaupasta ei tulevana viikkona ruokapuolelta tarvitse kantaa mitään muuta kuin salaattitarpeita ja maitotuotteita. 🙂

DSC_0021.JPG

Eilen jo aloittelin varastosta kiertoon -hommeleita leipomalla meille lauantain iltaherkuksi järrrrrjettömän hyvää pinaatti(/nokkos)-fetapiirakkaa, laittelen siitä ohjetta tulemaan huomenna. Kuiva-ainekaappia siivoillessa sieltä löytyi lukuisia avattuja ja vajaita pähkinäpusseja, leseitä, kookoshiutaleita, karpaloita…ajatuksena tehdä, jos vain on aikaa, ensi viikon/viikkojen aikana mitä-kaapista-löytyy-vuokaleipää. Kunhan tämä toteutuu niin voin summittaista reseptiä laitella siitäkin tulemaan. 🙂 Tänään puolestaan syödään kanatortilloja. Pakkasen uumeniin oli hukkunut kaksi avattua vajaata tortillapakettia (huoh, tätä juuri tarkoitin sillä pöljyydellä, että kaupasta kannetaan uutta vaikkei edellisiäkään ole syöty!) ja paketillinen kanasuikaleita sekä maissia. Kuiva-ainekaapista puolestaan käyttöön pääsevät ainakin jemmaan unohtunut ananaspurkki ja mausteseospussukka, jääkaapista taas löytyi viittä-vaille-kävelemään-lähtevä pussi salaattia, kirsikkatomaatteja, tuorekurkkua, juustoraastetta ja eiliseen piirakkaan mahtumattomat fetajuustot. Kovinkaan suurille kauppaostoksille ei siis ole ole tarvetta tänäänkään, noms noms.

HAASTAN mukaan juuri sinut! 🙂

Kommentit (6)
  1. Oi oi oi, rakastan keittiönuukailua! Meiltä ei mene esim. yksikään kastikepullo (majot, ketsupit, sinapit, you name it) roskikseen ennen kuin niistä on viimeisetkin jämät huljuteltu kastikkeen, keiton tai munamaidon joukkoon. Vähän liiankin kuivat juustot voi vielä hienosti raastaa ruokaan. Lisäksi käytän kuivatuotteita (joskus vähän muitakin, hehee) surutta parasta ennen -päiväyksien jälkeenkin. Hengissä ollaan edelleen siitä huolimatta, eikä ole tarvinnut heittää unohduksia roskiin. 🙂 Uunivuoat, puurot ja sämpylätaikinat ovat tosiaan ihan parhaita ”hukkaamispaikkoja”.

    1. Ahhh joo, nuo parasta ennen -päiväykset! Se päiväyshän ei tosiaan kerro, että just nyt tällä sekunnilla tuote on käyttökelvotonta kuraa ja kuolet pois. Itse ainakin luotan omaan näkö- ja hajuaistiin enemmän kuin purkin tai pussin kylkeen printattuun päivämäärään. 🙂

      Varsinkin kananmunissa parasta ennen -päiväys on aivan tuubaa. Todellisuudessa kananmuna säilyy todella pitkiäkin aikoja ja silkkaa haaskausta heitellä niitä mäkeen testaamatta ensin.

  2. Meillä syödään tänään ihan perinteistä makaroonilaatikkoa, johon jauheliha pakkasesta, juustoraaste jääkaappiin unohtuneista kantapaloista ja sekaan silputtuna myös nahkea porkkana, yksinäinen tomaatti ja paljolti herkullista sipulia… 

    Toistaiseksi pakastimen virkaa ajaa vain puolikas kaappi, mikä siis vaatii suht tiukkaa varastonkiertoa. Voin vaan kuvitella, minkälainen hampsteri musta kuoriutuisi arkkupakastimen edessä, kun jo nyt varastoin pakastimen kautta paitsi tuoretta leipää myös monenlaista ruokaa sen surullisenkuuluisan pahan päivän varalle.

    Leipäreseptiä innolla odotan!

    1. Makaronilaatikkoon ja muihin uuniruokiin saa kyllä hyvin upotettua kaikkea mahdollista jämäpalaa ja nuupahtanutta rehuparkaa mitä kaapeista löytyy 🙂 Itse tulen samaa harrastamaan tällä viikolla uunimunakkaan muodossa 😀

      Meillä on iso arkkupakastin ja sen lisäksi vielä keittiössä pienempi pakastin jääkaapin yhteydessä. Molempia kyllä tarvitaan, ei sillä, mutta siinä vaiheessa kun pakkasesta löytyy tyyliin viisi jänistä ja kahdeksan pussia kuhafilettä ja silti kannetaan kotiin kaupasta lihaa, niin jokin ei nyt ihan silleen täsmää…

      Hehee, saa nähdä saanko leipäreseptiä aikaiseksi, yritän toki 😀 Viimeksi viime syksynä tyhjentelin kuiva-ainekaappia ja olin hukkumassa omenoihin, joten hätäpäissäni syntyi leipä. Viskasin silloinkin kaikkea leipätaikinaan…sisältää mm. karpaloita, hunajaa, vehnäleseitä, erilaisia jämiä pähkinä- ja siemensekotuksista jne. + sitä omenaraastetta. Voin mie kokeilla jotain määriä ja aikoja laittaa ylös sitten kunhan seuraava leipä maailmaan muotoutuu. 😀

      [[{”fid”:”887177″,”view_mode”:”media_original”,”fields”:{”format”:”media_original”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”mitä-kaapista-löytyy-leipä”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{”height”:”960″,”width”:”768″,”class”:”media-element file-media-original”},”link_text”:null}]]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *