Netflix-dokumentti: Athlete A

TW / CW: Lasten ja nuorten naisten manipulointi, seksuaalinen hyväksikäyttö ja väkivalta

Mitä yhteistä on Epsteinillä, Bikramilla ja nyt Steve Perryllä ja Larry Nassarilla?

  1. He ovat kaikki käyttäneet valta-asemaansa hyväkseen.
  2. He kaikki ovat asettaneet rahan ja menestyksen naisten ja lasten hyvinvoinnin edelle.
  3. He saivat harjoittaa toimintaansa vuosia, koska systeemi on mätä, uhreja ei otettu todesta ja toimintaa piiloteltiin.
  4. Heidän uhreja syyllistettiin ja vainottiin.
  5. Uhrien ura ja elämä tuhottiin pahimmissa tapauksissa.
  6. Koko toiminta perustui manipulointiin ja salailuun.
  7. FBI jätti hyväksikäyttösyytökset tutkimatta.
  8. Miehiä pidettiin arvostetussa asemassa ja merkittävinä yhteiskunnan jäseninä.
  9. Miehiä ei aluksi uskallettu syyttää heidän asemansa vuoksi heidän teoistaan.
  10. Ja näistä kaikista tapahtumista on nyt Netflixissä hyvät dokumentit.

Suosittelen katsomaan nämä kaikki kaikki kolme dokumenttia, jos et ole niitä vielä katsonut.

Athlete A siis kertoo mitä tapahtui Amerikan kilpavoimisteluseurojen, olympiakisaajien leirien ja kilpavoimisteluyhdistyksen USAG:n kulisseissa. Vuosia jatkunut hyväksikäyttö ja kaltoinkohtelu sai jatkua, koska hallinnossa istuneet ihmiset eivät vieneet syytöksiä ja valituksia eteenpäin poliisille, kuten heidän olisi lain mukaisesti (ja jokaisen ihmisen moraalikäsityksen mukaisesti) pitänyt tehdä.

Tohtori Nassar oli ilmoittautunut vapaaehtoiseksi lääkäriksi ja toimijaksi kilpavoimistelupiireissä jo vuosia sitten. Hän saavutti pian merkittävän aseman suosittuna ja pidettynä lääkärinä. Koska kilpavoimistelu oli rankkaa, kurinalaista ja perustui lasten kaltoinkohteluun, Nassar onnistui käyttämään asemaansa hyväkseen ja sai tytöt luottamaan itseensä. Hän antoi tytöille rankoilla leireillä namuja ja ruokaa, kuunteli heitä ja kertoi vitsejä. Samalla hän hyväksikäytti huollettaviaan ja jatkoi sitä vuosien ajan, koska kukaan ei puuttunut siihen. Leireille osallistuneet tytöt ja hänen muut kilpavoimistelija-asiakkaansa olivat valittaneet Nassarista, mutta heidän valituksia ei otettu todesta. Arvaatteko miksi? No, koska raha ja pelko skandaalista.

USAG:n johtaja Perry asetti USAG:n brändin, sponsoridiilit ja tulot arvoasteikolla korkeammalle kuin näiden tyttöjen ja nuorten naisten elämän, hyvinvoinnin, seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja vapauden päättää omasta kehostaan. Perry sulki silmänsä näiltä valituksilta ja tapauksilta, koska hän pelkäsi niiden vaikuttavan USAG:n maineeseen ja tuloihin. Tässä välissä on tärkeää ottaa huomioon se, että tapauksen paljastuttua USAG on ilmeisesti menossa konkurssiin, koska uhreja ja korvauksia on niin paljon. Perry oli ollut aiemmin USAG:n markkinoinnissa töissä ja noustessaan johtajaksi hän ajatteli edelleen brändiä ennen kaikkea. Hän halusi suojella USAG:ta enemmän kuin näitä lapsia ja nuoria naisia.

JOS Perry olisi tehnyt asialle jotain jo aiemmin, kuten hän olisi pitänyt tehdä, niin USAG olisi pelastunut maineensa menetykseltä sekä taloudelliselta kriisiltä. Unohtamatta sitä, että sadat lapset ja naiset eivät olisi joutuneet hyväksikäyttäjän uhriksi. On siis todella vaikeaa ymmärtää perustetta sille, että tilanteelle ei tehty mitään. Perryn irtisanouduttua tehtävästään hänelle maksettiin miljoonan dollarin eropaketti. Aivan uskomatonta.

On todella surullista huomata se miten tämä sama kaava toistuu ympäri Amerikan. Yhdellä miehellä on satoja uhreja, jotka eivät uskalla kertoa kokemastaan tai jos he lopulta sen tekevät niin asia ei edes etene mihinkään tai he joutuvat vielä uudelleen vainoamisen kohteeksi. Tuntuu melkein siltä kuin Amerikka olisi rakennettu hyväksikäyttäjän paratiisiksi. Koko systeemi pitäisi romuttaa ja rakentaa uudelleen, jotta tämänlaisia tapauksia ei pääsisi enää tapahtumaan. Niin kauan kuin vallassa olevat eivät ota näitä asioita päätöksenteossaan huomioon ja Valkoisessa talossa istuu naisten ahdistelija on vaikeaa nähdä tilanteen muuttuvan paremmaksi. Valta korruptoi ja yhdellä ihmisellä on sitä liikaa, jos hän voi päättää etenevätkö syytökset tutkittaviksi vai eivät. Tämä on ollut kantava teema ja punainen lanka näissä kaikissa dokumenteissa ja tapauksissa.

Mahtava artikkeli Voguessa aiheeseen liittyen: https://www.vogue.com/article/simone-biles-cover-august-2020

Pisteet: 5/5

Genre: Dokumentti

Ohjaajat: Bonni Cohen, Jon Shenk

Jakelu: Netflix

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *