Vinkkejä kesäiseen kokkaamiseen – ja siltä välittymiseen!

Listaan nyt joitain juttuja, joita me hyödynnetään kesän ruokailuissa. Toivottavasti näistä olisi apua jollekin toisellekin, jos alkaa omat ideat olla lopussa! Me asutaan tosiaan Helsingissä, joten osa ideoista saattaa olla vähän kaupunkisidonnaisia. 

Meidän lemppari K E S Ä H E R K U T : 

 

– Grilliruoka. Okei, tää nyt oli aika ennalta-arvattava… mutta jos ei ole mahdollista varsinaisesti grillata, niin ”grilliruoka” uuniin, ja kaveriksi kesäinen salaatti. Esimerkiksi mansikka, erilaiset melonit, viinirypäleet, omena, päärynää, pähkinät ja  halloumjuusto piristävät perussalaattia kummasti.

 

-Pinaattiletut. Itse tehdyt pinaattiletut on ihania! Vähän ohjeesta riippuen, pinaatti ei tosin välttämättä maistu ihan kauhean paljon. Tällöin sopivat myös välipalaksi/herkuksi, ja samalla saa ”huijattua” lautasille vähän kasviksia

 

IMG_9239.JPG

 

-Sosekeitto. Super hyvää, ja helppo tehdä isollekin porukalle! Peruna-porkkana-sosekeitto onkin mun bravuuri, jota meillä tarjoillaan oikeastaan aina, kun on isompi porukka kylässä. Lisäksi tarjotaan aina erilaisia lisukkeita, niin kukin voi tuunata keiton mieleisekseen. 

 

9D24C4E0-D430-46FA-A58D-A18CA388C95A.JPG

 

Puurot. Helppoa ja halpaa lounasruokaa! Ohrapuuro ja riisipuuro on meidän suosikit. Molemmat vaatii vähän enemmän aikaa, kun tekee uunissa, mutta on superkätevää, kun ruokaa ei tarvitse erityisemmin vahtia! Kerralla tulee suuri määrä, joten riittää pariksikin päiväksi. 

 

Uunirisotto. Tää on toki aivan ihanaa muulloinkin kuin kesällä, mutta tykkään hehkuttaa tätä kaikille vähän joka yhteydessä. Ohje löytyy siis XXXX-blogista: 

 

Piknik-eväät. Okei, okei, tää ei varsinaisesti ole ruokaohje, mutta kuka ei pitäisi piknikeistä?!

Meidän suosikkieväitä ovat karjalanpiirakat, tuore leipä ja tuorejuusto, hedelmät, mansikat ja herneet, pähkinät, pussismoothiet ja kotona valmiiksi täytetyt kolmioleivät. Myös vesipullot on hyvä muistaa!

Hyviä paikkoja piknikille voivat olla leikkipuistot, Suomenlinna, tai vaikka oma parveke tai olkkarin lattia. Eväät toimii ylipäätään lähes missä vaan, ja niillä säästää kivasti vaikka Korkeasaarireissulla, kun ei tarvitse käydä ravintolassa lounaalla. 

 – Kananuudeliwokki. Meillä tehdään tätä kotonakin, mutta parhaimmillaan tämä on ehdottomasti muurikkapannulla nuotion ääressä tehtynä. Ja toimii myös soijasuikaleilla! Heitetään siis pannulle ensin kanasuikaleet (ja/tai liotetut soijasuikaleet), ja niiden kypsyttyä wokkivihannekset. Kun ne ovat ottaneet vähän väriä, lisätään vielä kermaa ja keitetyt nuudelit, ja koko setti on valmis!  

… Ja kuinka M I N I M O I D A ruuanlaitto kesällä:

 

Puistoruokailut. Helsingin kaupunki siis valituissa leikkipuistoissa jakaa kaikille alle 16-vuotiaille lounaan, ihan ilmaiseksi! Lounaslista löytyy täältä: KLIK??????. Mukaan tarvitsee lapselle omat astiat, ja suosittelenkin nappaamaan lusikan kaveriksi pakasterasian lautasen virkaa toimittamaan. Kun purkin saa tarvittaessa kiinni, niin innokas taapero voi itse kantaa ruuan haluamaansa ruokailupaikkaan ilman, että ruoka on kenenkään sylissä, ja lisäksi ruokailun jälkeen on helppo pakata tavarat kassiin ilman, että löytää italianpataa tai kalakeittoa väärästä paikasta.

 

– ”Lounaspiiri.” Kerätkää kasaan kaveriporukka, ja kerääntykää vuorotellen kunkin luokse lounastamaan vaikka kerran viikossa! 

Marttailu, tai muodikkaammin ilmaistuna kai Meal prepping? Isojen ruokamäärien valmistaminen ja pakastus toimii joka tapauksessa kesälläkin. On ihanaa tulla pitkän retkipäivän jälkeen kotiin, kun tietää, ettei tarvitse miettiä, mitä kokkaisi. 

– Einekset ja puolivalmiit. Kesäflunssa? Reissusta kotiin myöhään illalla? Aina joskus saa huijata. 

7CF66380-6CEA-486C-BF44-3DB069C8D2AD.JPG

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *