#HeForShe – kampanja jota fanitan kybällä

lataus.png

Meikä on fanittanut Emma Watsonia jo krhm 15 vuotta. Silloin kun Potter-leffoja tuli ulos melkein joka vuosi, ajattelin että mehän tässä kasvetaan vähän niinku Emman kanssa yhdessä ja stalkkasin sen kotisivuja, joita silloin vuosituhannen alkupuolella alkoi nettiin putkahdella pikkuhiljaa. Nyt reilusti kolmannelle vuosikymmenelle päästyämme tästä mun kaverista (jota en oo koskaan tavannu ja joka aivan taatusti tietää kuka mä oon…) on tullut tärkeän, ajankohtaisen ja pasifistisen asian asianajaja. 

Emma oli mun feministinen idoli, kun en vielä ymmärtänyt mitä feminismi on. Emma Watson näytti, että Rowlingin kirjoista tutun naispuolisen sankarin voi tuoda ikimuistettavalla ja rohkaisevalla tavalla valkokankaalle. Emma Watsonin Hermione konkretisoi sen, että tyttö saa olla hikke, saa olla nörtti, pystyy tuhoamaan hirnyrkkejä, pystyy rauhoittamaan kuumapäisemmät ystävänsä ja saa olla myös herkkä. Eli lyhyesti virsi kaunis: naishenkilö leffassa saa olla oma itsensä ja sankari, ja sen ystävät rakastaa sitä juuri sellaisena kun se on. Vasta Harry Potterien jälkeen siirryin muihin kaikkien aikojen lempikirjailijoihini Jane Austeniin jne. ja Prinsessaa Leiaakin aloin fanittaa vasta vuosi pari sitten, kun näin ekaa kertaa Tähtien sodat, joten Hermione ja Emma Watson saavat kunnian olla elämäni ekat vahvat naisidolit.

Mutta tän mahtipontisen kirjallisuusmuistelun  jälkeen haluisin palata Emma Watsonin HeForShe-agendaan, joka on hieno, upea, mahtava iiiii! Sen http://www.heforshe.org/en on konkreettisia esimerkkejä, miten voi itse tehdä tasa-arvon puolesta. Teemoja on kaikkea koulutuksesta politiikkaan ja identiteetistä ugh niin ajankohtaiseen väkivaltaan. Ja Emma Watsonin ja kampanjan voi saada jopa omaan kouluun puhumaan ja kampanjoimaan, myös muuallekin kuin angoamerikkalaisiin yliopistoihin. Eli YK:n tasa-arvojärjestölle viestiä, että tarvittaisiin tänne pohjolan perällekin vähän tasa-arvokoulutusta.

Vaikka tavallaan on hienoa että suomeksi HeForShe:ta ei voi kääntää, koska lingvistisesti meillä on vain yksi sukupuoli ja persoonapronomini: hän. Eikä tekijä näy meillä kielessä, niinku vaikka ranskassa verbin-, adektiivin- ja substantiivin taivutuksessa, niin on Suomessa (kuten kaikkialla maailmassa) tarvetta tälle kampanjalle. Sen kotisivuilla voi klikata maailman kartasta, mitä tasa-arvo-ongelmia kussakin maassa on. Myös Suomi mainittu! 🙂 Tosin ne ongelmat, joita meilläkin on ei kyllä anna aihetta hymiöön.

Tää mun postaus kuulostaa huolestuttavasti siltä, että YK ja Emma Watson henkilökohtaisesti maksaa mulle tästä. Kunpa maksaisikin. Olisi niin siistiä olla tässä kampanjassa töissä tai vapaaehtoisena. Olen tunnustanut olevani korruptiosta vapaa, joten nyt vain kaikki tohon kampanjaan mukaan.

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *