Maailmantuskaa ja pääsykoetuskaa

Some on täynnä vihaa, Yle pakkosyöttää puuroa (ja skeidaa) ja ulkoministeri haluaa sallia lääkäreille, kätilöille sekä sairaanhoitajille oikeuden kieltäytä suorittamasta aborttia maailmankatsomukseen (lue: uskontoon) vedoten . Sarjassamme mitä fittandeelia? Mihin Soini pyrkii? Harhauttamaan äänestäjiä, kun Eurooppa on kriisissä ja pitäisi puhua ihmisoikeuksien toteutumisesta ja yleensäkin ehkä pikkaisen tärkeämmistäkin asioista tällä hetkellä? A) Miksi keski-ikäinen katolilainen ULKOMINISTERIMIES kokee oikeudekseen puuttua asiaan, joka kuuluu vain ja ainoastaan naiselle (ja ehkä lapsen isälle)? Tälläkin hetkellä Suomen aborttilainsäädännön mukaan naisen omaan sanaan ja mielipiteeseen ei luoteta, vaan aborttiin tarvitaan yhden tai kahden lääkärin lausunto eli päätös.  Jokseenkin surullista ja vanhanaikaista. B) Lääkäri, sairaanhoitaja tai kätilö on väärällä alalla, jos uskonnollinen vakaumus tulee ammatinharjoittamisen tielle millään tavalla. Ihmisen auttaminen, hoitaminen ja teveyden edistäminen ovat hoitoetiikan perusperiaatteita. Piste. Ja C) Miten vuoden 2015 Suomessa edes käydään tällaista keskustelua? Valtakunnan ylimmillä portailla. Häpeällistä.

Muutenkin täällä Espoon punavihreässä hyväosaisten kuplassa on tutistu häpeästä ja ahdistuksesta (ja krhm laiskuudesta) niin paljon, ettei lukemisesta ole meinannut tulla mitään tällä viikolla.  Pääsykokeisiin on kuukausi ja olen nyt lukenut koko alueen kerran ja etiikan osuuden alleviivaten toisen kerran. Nyt voinkin sitten kertoa, että mites sinne kätilöksi päästään.

1) Tutki nettiä ja aloita lukeminen jo loppukesällä (tai keväällä alkukeväästä) edellisten pääsykoemateriaalien perusteella. Muodosta erittäin luotettava mututuntuma siitä, mikä koulu pääkaupunkiseudulla tarjoaa parasta opetusta sairaanhoitajille. Metropolian opetus järjestetään Tukholmankadulla Hyksin yhteydessä, joten mututuntumasi perustuu siihen siis. Kätilöksi ei voi kouluttautua pääkaupunkiseudulla muualla kuin Metropoliassa, mutta hoitajaksi voi kouluttautua sen lisäksi mm. Laureassa.

2) Kun yhteishaku avautuu, täytä lomake huolellisesti äläkä täytä mm. ylioppilasvuodeksesi väärää vuotta. Sen voi muuttaa vain kirjallisesti lähettämällä hakupalveluihin sähköpostia. Ei, yliopistossa en aloittanut samana vuonna, kun lukiosta valmistuin. Nyt muistan tämänkin. Sillä välin, kun olet ährännyt lomakkeen ja hakukohteiden kanssa, on Sipilä ehtinyt viedä kätilöiltä ja sairaanhoitajilta monta kivaa arkea helpottavaa etua. Samana päivänä.

3) Älä lannistu näistä, vaan ala toden teolla lukea 400 sivun Etiikka hoitotyössä-kirjaa, jossa on mm. seuraavanlaisia virkkeitä: ”Lasten ja nuorten hoitotyöllä tarkoitetaan hoitotyötä, jonka asiakkaina ovat lapset ja nuoret (katso esimerkiksi Storvik ja & Sydänmaa 2013)”. Joku oikeasti on koittanut tehdä varteenotettavaa tieteellistä tutkimusta ja päätynyt seuraavanlaiseen päätelmään. Lähdeviite ja kaikki. Kun koko kirja on tällaista, niin se laittaa lukijan pohtimaan, että ehkä maailmassa on ihmisiä, joille eettiset arvot ja moraaliset teot eivät ole hoitotyössä (tai missään muuallakaan) itsestäänselvyyksiä. Tai arkijärjen ja hyve-etiikan mukaan toimiminen ei kaikilta luonnistu. Ehkä ne on niitä abortin kieltäviä lääkäreitä ja ehkäisyneuvonnan kieltäviä terveydenhoitajia. Who knows.

4) Pureudu 100 sivun luonnontiedeosuuteen. Itsehän kaukoviisaanaa huojensin pakollisen solubilsan ja pari palikkamatikan kurssia lukiossa pois ja kävin sen sijaan sellaisia yleishyödyllisiä kursseja kuten ”The Joy of Cooking”. Ne neljä-viisi teatteri-ilmaisun kurssiakin oli tosi kivoja! Pussatakin sain abinäytelmässä koulun lavalla! Jee! Lähtötasoni on siis vähintäänkin heikko. Onneksi asun yhdessä sielultaan luonnontieteilijän kanssa ja ystäväpiiristä löytyy ystäviä, jotka osaavat selittää neutronin, sitruunahappokierron ja proteiinin mahdollisimman yleistajuisesti.

5) Jännitä kutsua kokeeseen eli toivo, ettet ole a) liian vanha ja/tai b) että lukion ja yo-todistuksesi arvosanat riittävät. Kutsu tulee noin viikkoa ennen ja koe on marraskuun ekana viikonloppuna. Onneksi arvosanani romahtivat ja laiskuus iski vasta yliopistossa. Ja onneksi minulla on lähipiirissä ihana kätilö, jonka kanssa voin pohtia ryhmähaastattelua. Joku oli kuulemma joskus sanonut kumminkaiman ryhmähaastattelussa, että  haki Metropoliaan, kun ajatteli että sinne on helpompi päästä kuin lääkikseen. Helppo arvata, että tämä elävä legenda ei mitä luultavammin päässyt myöskään sairaanhoitajaksi. 

6) Perusta blogi ja perustele avokille, miksi blogin pitäminen on järkevää, vaikka ei tiedä pääseekö sisälle. Koska itsensä nolaaminen on aina hauskaa. Ja blogin kirjoittaminen on hauskempaa kuin gradun. Gradun, joka ei etene, koska kirjoitat blogia siitä että haet hoitoalalle. Jonne haet, koska et halua tutkia ja kirjoittaa gradua. Koska haluat oikeasti auttaa ihmisiä ja olla hyödyksi yhteisölle ja yhteiskunnalle. Koska huonosti kirjoitettu onomastiikan tapaustutkimus ei ole hyödyksi kuin yliopistolle valmistuvista opiskelijoista saatavan rahoituksen muodossa.

Ja näin olet toivottavasti sisällä unelmiesi opiskelupaikassa. Ja anteeksi alun aggressiivinen maailmantuskainen vuodatusangstaus. En minä uskovia vihaa, vaan häpeällistä viktoriaanista keskustelua asiasta, joka on jokaisen naisen oma asia. <3

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *