PROTEIINISÄMPYLÄT

Välillä on päiviä kun aamusta iltaan sinkoilee vain edes takaisin ja siinä välissä yrittää löytää jotain, mitä laittaa suuhun ja josta vielä saisi energiakin eikä vain tyhjiä kaloreita. Maitorahka ei enää uppoa ja kaupan sämpylöistä lähtee nälkä noin puoleksi tunniksi. Rakastan leipää ja paljon, mutta valitettavasti se ei ole sitä terveysruokaa parhaasta päästä. Ainakaan silloin jos siitä oikeasti haluaa saada energiaa moneksi tunniksi.

Koska kaikkea on aina pakko kokeilla, sain viime kesänä ensimmäistä kertaa idean kokeilla tehdä sämpylöitä ilman vehnäjauhoja ja tunkea samalla niihin kaiken mahdollisimman terveellisen. Halusin kokeilla kuinka terveellisiä sämpylöistä oikeasti saa ja etenkin paljonko proteiinia niihin saa. Elin tällöin sinkkuna, enkä jaksanut laittaa itselleni ruokaa. Tuntui niin turhalta kokata itselleen edes jauhelihakastiketta, sillä aina sitä tuli liian paljon ja loput piti heittää pois. Toisinaan kokeilin laittaa ruokaa pakkaseen, mutta en koskaan kuitenkaan sulattanut niitä. Halusin tehdä jotain helppoa ja täyttävää, jonka valmistaa kotona nopeasti. Pakko sanoa että yllätin itsekin itseni, että sämpylöistä yleensäkin tuli edes oikean leivän näköisiä. Nimittäin kulhossa kun sekoittaa keskenään 5 kananmunaa, puoli kiloa maitorahkaa ja kilon porkkanaraastetta ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen että yleensäkään voi saada kohoamaa. 

Tiedän että lista raa-aineista kuulostaa oudolta, mutta lupaan että kun kerran kokeilet tämän ohjeen mukaan, et enää koskaan halua leipoa sämpylöitäsi vehnäjauhoista ja maidosta. Lisäksi, kun syöt yhden sämpylän aamupaksi ei varmasti tule nälkä ennen iltapäivää. 

Minä kutsun näitä supersämpylöiksi.

IMG_7485.JPG

PROTEIINISÄMPYLÄT

1,5 dl pellavansiemeniä

1 rkl psylliumjauhetta

2 dl auringonkukan siemeniä

1 kg porkkanaraastetta

2 pussia kuivahiivaa

2 dl maitoa

n. 400 g vähärasvaista soijajauhoa

3 dl ruisleseitä

8 dl kaurahiutaleita

4 dl ruisjauhoja

5 kpl kananmunia

500 g maitorahkaa

suolaa

IMG_7480.JPG

Laita psylliumjauhe turpoamaan noin kahteen desilitraan vettä ja sekoita sitä hetki ettei se paakkuunnu. Kuumenna maito kuumaksi. Sekoita maitoon hiiva. Lisää kaikki muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Varo laittamasta kananmunia suoraan kuumaan maitoon, etteivät ne kypsy. Taikina jää melko tahmeaksi eikä siitä kuulukaan tulla saman tuntuista kuin tavallisesta sämpylätaikinasta. Mitä löysemmäksi taikina jää, sitä pehmeämpiä sämpylöistä tulee. Jos taikina kuitenkin tuntuu aivan liian tahmealta, voit lisätä siihen vielä kaurahiutaleita tai ruisjauhoja. Aina saa ja pitääkin soveltaa.  Maitoa kuumensin alussa siksi, että saisin hiivan toimimaan. Mutta koska suuri osa muista raaka-aineista on kylmiä, kuten maitorahka ja kananmunat, viilentävät ne hyvin nopeasti koko taikinan. Kun olet saanut taikinan sekaisin, laita lavuaariin kuumaa vettä ja kulho sinne kellumaan liinalla peitettynä. Vaikka taikina tuntuu todella painavalta ja tahmealta, se kyllä kohoaa kun lämpenee. Anna kohota mieluiten tunnin verran.

Taikinaan ei muodostu samalla tavalla sitkoa kuin vehnäjauhopullasämpylöihin ja sitä saattaa olla vaikea vaivata, mutta voit ottaa vaikka ruisjauhoja käsiin helpottamaan taikinan saamista sämpylöiksi… tai muotoilet vain jotain sämpylän muotoisia kasoja leivinpaperille niin kuin minä teen. Anna kohota pellin alla vielä vähintään 15 minuuttia ennen paistamista. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Ei kun voita päälle ja suuhun! 

IMG_7477.jpg

Koska vertailu on aina kivaa, laskin supersämpylöideni energiajaukauman ja vertasin sitä tavalliseen ”sämpylätaikinaan” tehtyihin sämpylöihin. Pakko myöntää että lopputuloksena on aika huikea ero! Tässä ensin äskeisen reseptin mukaan tehdyt sämpylät

Näyttökuva 2015-4-21 kello 19.50.39.png

Supersämpylöissä on siis 28g / 100g proteiinia (tavallisessa rasvattomassa maitorahkassa noin 12g) ja kuitua 7 g (kaupan täysjyväruisleivässä 5g). Joko ymmärrätte miksi sanon näitä supersämpylöiksi? Tämä toinen kuva taas kertoo miltä näyttää perus maidosta ja sämpyläjauhoista tehtyjen leipien energiajakauma

Näyttökuva 2015-4-21 kello 19.55.36.png

Etenkin tärkkelyksen ja hiilareiden kohdalla on aivan huikea ero! Voisin melkein luvata että ylemmän kaavan mukaan tehdyt sämpylät pitävät nälän poissa huomattavasti kauemmin ja vatsassa on paljon parempi olo!

IMG_7493.JPG

Toivottavasti maistuu siellä yhtä hyvin kun täällä!

P.s Mulla on näitä AINA pakkasessa valmiina.

-Emily

Kommentit (1)
  1. Hei,

    Löysin tämän reseptin nyt vasta ja ihmettelen ettei tätä ole kommentoitu aikaisemmin.

    Mitä on vähärasvainen soijajauho? En ole törmännyt siihen missään aikaisemmin?

    Lisäksi kiinnostaisi monta sämpylää yhdestä taikinasta tulee?

    Oletko vuosien saatossa kokeillut tehdä tästä eri variaatioita?

    /Elina

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *