Paha maito
Maito kasvattaa vahvaksi ja isoksi. Lasillinen lehmänmaitoa joka aterialla pitää luuston ja hampaat kunnossa. Mistä ihmeestä on kysymys kun eteen lyödäänkin karmeita tuloksia kulutusmaidon vaaroista. Onko totta, että pyhä valkoinen juoma aiheuttaakin osteoporoosia toisin, kuin luulimme sen vahvistavan luita. Prosessoitu maito ei ole elimistöllemme välttämätöntä tai tarpeellista.
Lehmät, joille olisi luontaista syödä ravinteikkaita heiniä ruokitaan tehokasvatetulla viljalla. Lypsäminen toteutetaan luonnottoman usein ja stressantuneen eläimen tuottama maito ei sisällä puoliakaan puhtaan lehmänmaidon ravinteista. Jos et lotkauta korvaasi näille luomu-puheille niin vilkaisepa tutkimustuloksia suomalaisten voimajuomasta.
- Lehmänmaidon käyttö lasten ravintona.
Verrattuna äidinmaitoon lehmänmaito sisältää runsaasti proteiinia ja tyydyttyneitä rasvoja. Se edistää nopeaa kasvua lihasten ja luuston väliaineissa. Tämä on omiaan eläimille, mutta pieni lapsi tarvitsee hermoston kehittymiseen myös äidinmaidosta saatavia monityydyttömättömiä rasvoja. Maitoa käytettäessä fyysinen kasvu saattaa olla liian nopeaa henkiseen kypsymiseen verrattuna. Maito voi aiheuttaa varhaislapsuudessa myös yliherkyyttä, josta seurauksena ripuli ja kivut.
- Pastörointi
Tuoremaidossa on n. 30 erilaista entsyymiä, jotka siis menetetään käsittelyssä.
- Kaseiini
Yksi maidon proteiineista on kaseiini. Kaseiini hyytyy vatsalaukussa ja muodostaa suuria ja vaikeasti sulavia kokkareita joiden käsittelyyn elimistö vaatii runsaasti energiaa. Osa tästä massasta kuitenkin kovettuu suoliston pintaan ja estää ravintoaineiden imeytymistä.
- Laktoosi-intoleranssi
Vastasyntyneillä on maitosokerin hajottamiseen tarvittava laktaasientsyymi ohutsuolessaan. Lapsen kasvaessa entsyymi häviää ohutsuolen seinämästä ja maitoa juodessa maitosokeri jää suoleen aiheuttaen nesteen kertymistä, ripulia ja ruoansulatusongelmia (poikkeuksena laktoositoleranssi).
- Kalsium ja fosforihappo
On todistettu, että suuret proteiinimäärät ravinnossa, joita saadaan mm. maitotuotteista ajavat elimistöstä kalsiumia virtsaan. Kalsiumin puute aiheuttaa osteoporoosia. Maidossa on myös fosforihappoa ja mikäli maidon sisältämä kalsium ei riitä sitomaan fosforihappoa, se ottaa neutraloimiseen tarvittavan kalsiumin ihmisen kudoksista. Maidossa olevien aineiden yhdisteet vapautuvat vatsahappojen vaikutuksesta ja vapauttavat fosforihapon. Vapaa fosforihappo vaikuttaa ihmisen elimistössä kuin syövyttävä myrkky, koska fosfori pyrkii sitoutumaan.
- Homogenointi
Homogenoinnissa maidon rasvat pilkotaan. Maidon homogenoinnin on huomattu aiheuttavan limanmuodostusta ja tulehduksia esim. keuhkoputkiin, poskionteloihin sekä korviin.
- Sairaudet
- Maidon proteiinikoostumuksen on arveltu vaikuttavan mm. sydän- ja verisuonisairauksissa.
- Eläintutkimuksissa on havaittu galaktoosin altistavan harmaakaihille, ihmisetkin saattavat altistua tälle tulevaisuudessa.
- Harvinaisempi yhteys on löydetty kätkytkuolemiin, jossa proteiinit voivat tietyissä olosuhteissa aiheuttaa lapsessa yliherkkyysreaktion ja tukehtumisen.
- Kilpirauhasen toimintahäiriöt saattavat johtua kaseiinista.
- Osteoporoosi on yhdistetty lehmänmaitoon, joka vaikuttaa munuaisiin sillä seurauksella, että kalsiumia liukenee ja poistuu kehosta suurempia määriä kuin sitä maidosta saadaan.
- Epävarmaa vielä on lisääkö lehmänmaito tyypin 1 diabetekseen sairastumista. Erityisen haitallinen yhteys on kuitenkin löydetty rauhasiin ja nk. uudistaviin elimiin kuten rinnat, kohtu, munasarjat, eturauhanen, lima- ja aivokalvot.
Tarvitsetko sinä maitoa?