Jääkaapin tyhjennystä
Onko teillä koskaan käynyt niin, että muistatte monena kaupassakäyntikertana peräkkäin jonkin jutun puuttuvan – ja sitten sitä onkin kaapissa Paljon? Minulla kävi jälleen kerran niin. Satuin käymään kaupassa monta kertaa samalla viikolla ja jokaisella kaupassakäyntikerralla muistin ostaa banaaneja. Mikäs sen mainiompi nopea välipala, itselle kiireisinä työpäivinä ja lapsilla kotona. Yllättäen kukaan muu ei niitä banaaneita halunnut syödä ja minä unohdin tyystin niiden olemassaolon ja ostin niitä vielä lisää. Lopuksi viileäkaappi oli pullollaan banaaneita. Joten viikonlopun teema on ollut ”kaikkea hyvää banaanista”.
Ensiksi tein mango-banaanirahkaa, johon laitoin
2 prk vaniljavispiä
1 kg rahkaa
5 prk mango Pilttiä
5 banaania
Vaniljavispit vatkataan kuohkeiksi, rahka sekoitetaan vaahtoon, sitten mangosose ja viipaloidut banaanit. Jos maltat odottaa ja annat rahkan makujen tasaantua tunnin verran, niin saat herkullisempaa. On hyvää myös heti nautittuna. Meillä tehdään kaikesta isoja annoksia, vaikka syöjiä ei niin kauhean montaa olekaan. Teemme vapaapäivinämme raskasta fyysistä työtä ja syömme samaa pöperöä mieluusti useammin kuin kerran.
Muutama tunti karpalosuolla herätti herkunnälän ja päätin kokeilla banaanikakkua. Arlan sivuilta löysin hyvänkuuloisen ohjeen. Koska banaaneja oli jäljellä vielä runsaasti tein ohjeen kolminkertaisena, jolloin sain leivottua munia vähemmäksi ja vierasvaraa pakkaseen.
BANAANIKAKKU
75 g margariinia tai voita
0,5 dl maitoa
2 munaa
2 dl sokeria
2 kypsää banaania
1 tl kanelia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vehnäjauhoja
0,5 tl soodaa
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka rasvalla ja ripottele korppujauhoja tai kookoshiutaleita. Sulata margariini, jos rasva menee liian kuumaksi lisää sekaan maito . Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Soseutua kuoritut banaanit. Lisää muna-sokerivaahtoon maito, margariini, soseutetut banaanit ja jauhoseos (siivilän läpi). Sekoita ainekset keskenään mahdollisimman niukasti hämmentäen, siten kakun kuohkeus säilyy. Laita taikina kakkuvuokaan ja paista 40-60 min. Kun kakku irtoaa vuoan reunoista ja hammastikulla kokeillen keskeltä kypsää, ota uunista. Annan jäähtyä hetki ennenkuin kumoat vuoan.
Viileäkaappia tonkiessa löytyi myös punajuuria, jotka olisi parasta käyttää ennenkuin on liian myöhäistä. Ja koska punajuurista ei mikään eläimistämme innostu, saimme me niistä maukkaan iltaruuan. Ohje napattu Ruokalan sivuilta.
PUNAJUURI-JAUHELIHAPATA
500 g punajuuria
2 punasipulia
400 g jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 tl punaviinietikkaa
1 dl ranskankermaa
tuoretta oreganoa tai muuta yrittä – meillä käytettiin kuivattua oreganoa
Kuori punajuuret ja sipulit. Silppua sipuli pieniksi kuutioiksi ja raasta punajuuri karkeaksi raasteeksi.
Lisää pannulle öljy, anna lämmetä ja lisää sipulit ja punajuuret. Kuullota hetki. Lisää jauheliha, mausteet ja etikka. Anna hautua 15 min. Lisää ranskankerma, anna hautua vielä hetki. Tarkista maku.
Nauti sellaisenaan tai perunamuussin kera. Koristele halutessasi ennen tarjoilua ripottelemalla päälle tuoretta oreganoa. Ihan mahdottoman hyvää!