5+1 syytä innostua olympialaisista

Pumpui

Mitä kannattaa seurata? Kuka voittaa? 

Jos unohdetaan hetkeksi Brasilian ja koko olympiainstituution sosiaalis-poliittiset ongelmakohdat, tämän vuoden kisojen rakennustöiden keskeneräisyys ja erinäiset dopingskandaalit, niin olympialaiset ovat valtavan hieno urheilujuhla. Alla omat tärppini tänään torstaina käynnistyvään tapahtumaan:

1. Suomen naiset

Jos joku mitaleita Suomen joukkueesta tuo, niin naiset marginaalisemmissa lajeissa. Pystyykö Tuuli Petäjä-Sirén ottamaan toisen olympiamitalin Rion ällövesissä? Miten käy muiden purjehtijoiden? Entä miten ampuu Satu Mäkelä-Nummela, jolla on jo yksi olympiakulta? Erityisellä mielenkiinnolla seuraan maantiepyöräilijä Lotta Lepistön kisaa. 

2. Painonnosto

Dopingkäryjen ja -kohujen takia painonnoston pakka on mennyt hieman sekaisin, kun venäläisnostajat on suljettu kisoista. Miesten puolella Kiinan nostajat dominoivat varmasti kevyemmissä painoluokissa. Suomen edustajat Milko Tokola ja Anni Vuohijoki yltävät parhaimmillaan pistesijoille. Anni jäi ilman tulosta MM-kisoista, toivottavasti nyt suoritusvarmuutta löytyy enemmän. 

3. Yleisurheilu

Olympialaisten kenties seuratuimmat tapahtumat käydään yleisurheilukentällä. Pikajuoksussa suurinta huomiota saa taatusti Usain Bolt, mutta äärimmäisen kiinnostavaa on myös nähdä kuinka Hollannin Dafne Schippers pärjää jamaikalaisnaisten kyydissä. Oma suosikkilajini yleisurheilussa on kymmenottelu, jossa olen oudon kiintynyt saksalaisten joukkueeseen.

Erillinen penkkiurheilulaji on tietenkin seurata, kuinka kovia mitalipaineita "Suomen kansa" asettaa keihäänheittäjille ja miten heittäjien käy ja miten asiaa sen jälkeen puidaan. 

4. Uudet lajit

Olympialaisissa on parasta, että saattaa päätyä seuraamaan itselle aivan vieraita lajeja ja innostua niistä. Tämän vuoden uutuuslajit rosterissa ovat golf ja seiskarugby, joista jälkimmäistä aion ehdottomasti katsoa. Josko sitä jo vihdoinkin alkaisi ymmärtää edes vähän mitä kentällä tapahtuu. 

5. Olympiakliseet

Olympialaiset ovat vähän kuin Euroviisut. On karnevaalitunnelmaa, ilon ja pettymyksen kyyneleitä ja aivan karmaisevia kappaleita, joissa lauletaan maailman tulemisesta yhteen ja yhä korkeammalle kurottamisesta. Olen melkoinen kyynikko, mutta kieltämättä tällainen naiivi veuhkaus koskettaa jollain tasolla.

+ 1: Pakolaisten joukkue

Politiikka on aina osa olympialaisia tavalla tai toisella. Tänä vuonna suurta huomiota on saanut pakolaisten muodostama joukkue, jonka johtotähtenä on syyrialainen uimari Yusra Mardini, joka tovereineen työnsi uppoavaa pakolaislauttaa pakomatkallaan kohti Eurooppaa.

 

Rion kesäolympialaiset pidetään 4.-21.8. Suorana katselu on täältä meiltä aikaeron takia vähän haastavaa, mutta Yleltä voi yytsiä kisoja myös jälkilähetyksinä.

Kuvakaappaukset Instagramista: Rio 2016 ja Lotta Lepistö.

Kommentit

Maikkis Turusta (Ei varmistettu)

Tietenkään kenttäratsastajaa, ihanaa Elmo Jankaria unohtamatta. Unelmavävy! :)

HannaHHoo (Ei varmistettu)

Tätä samaa olin tulossa sanomaan, Elmo ja DeeDee! <3

Lotta Katariina
Pumpui

Pitääpä ottaa seurantaan :)

Hymyileoletupea

Jankaria seuraan mäkin mielenkiinnolla. Aloittaa jo tänään kenttäratsastuksen ekassa lajissa kouluratsastuksessa yhdeksän jälestä muistaakseni. Naisista yksi Suomen suurimpia mitalitoivoja on painija Petra Olli. Hänen otteluitaan odotan jo kovasti myös. 

Siistii kun nää karkelot alkoi. Harmi kun loma loppuu just ja pitäis kai vähän öisin nukkuakin...

Lotta Katariina
Pumpui

Mä unohdin jostain syystä Petran tosta mun listauksesta :O

Ja todellakin, taas työnteko haittaa urheiluliitännäisiä asioita! Muistelen edelleen Lontoon olympialaisia, satuin olemaan 2 viikkoa saikulla juuri kisojen aikaan. Sitä sairaalakuntoon vienyttä bakteeria en niinkään kaipaa mutta sitä että sai katsoa ihan koko kisat ilman että oli muita velvoitteita :D

Kenttäratsastuksen maastokoe, siinä on vauhtia ja toivottavasti ei kamalasti niitä vaarallisia tilanteita! Hienoa, että Suomella on lajissa edustaja, olisiko peräti ensimmäinen sellainen? Ja viimeisenä osakokeena rataesteet, siellä katsotaan kenen hermo pitää.

Lotta Katariina
Pumpui

Se maastokoe on kyllä kuumottava, ihan kotisohvaltakin!

No kyllä on kuumottanut! Onneksi ratsastajilla on hyvät turvavarusteet. Mä olen ratsastanut kovasti kotisohvalta käsin, hypännyt ilmaan ja hihkunut niin että koiratkin kaikkosivat. Hienosti meni Elmon rata, nyt jännätään sijoitusta maaston jälkeen ja sitten vielä ne rataesteet. Jos vain kaikki menisi nappiin, niin veikkaan että 20 parhaan sakkiin on mahdollisuus. Pidetään peukkuja!

Kommentoi