CrossFit Games 2016: Opas kotikatsomoon

Pumpui

Perinteiseen tapaan Pumpuin opas kisakatsomoon ja katsaus kisojen ennakkosuosikkeihin!

Hallitseva mestari Katrin Tanja Davidsdottir.

Täällä se on taas, CrossFit Games eli lajin epäviralliset maailmanmestaruuskisat. Teinien, ikäluokkaurheilijoiden ja joukkueiden kisat ovat jo käynnissä, yksilöurheilijat aloittavat virallisesti kisaurakkansa perjantaina aamulla (elleivät jo sitten näillä hetkillä, sillä porukka ilmeisesti lastataan keskiviikkoyönä busseihin ja mahdollisen yllätyslajin kimppuun). Alla ennakkokatsaus lajeihin ja suosikkeihin sekä vinkit kisojen seuraamiseen.

Josh Bridges ja upeat viikset.

Miten homma toimii?

CrossFit Games on alkuvuodesta starttaava kolmivaiheinen kisa, jonka finaaliin, eli nyt käynnissä oleviin Gameseihin, valikoituvat parhaat. Viikonlopun aikana on luvassa niin voimaa, kestävyyttä kuin muita urheilullisia ominaisuuksia testaavia lajeja, jotka voivat vaihdella pitkistä suorituksista muutaman minuutin rykäisyihin. Lajit pisteytetään erikseen, ja viikonlopun päätteeksi kruunataan maailman kovakuntoisimmat.

Viime vuonna uitiin ja melottiin. Tälle vuodelle on luvassa ainakin 500 m uinti, mutta vielä ei tiedetä yhdistetäänkö se muihin juttuihin.

Mitä on luvassa?

CrossFit-kisojen henkeen kuuluu, että kaikkea ei paljasteta etukäteen. Tähän mennessä yksilölajeista tiedetään, että luvassa on ainakin uintia, sprinttijuoksulaji, käsilläkävelyä, rinnallevetolaji sekä klasikkotreeni Murph, joka viime vuonna sai monet kisaajat lämpöhalvauksen partaalle ja kovaa kritiikkiä osakseen. Uutena liikkeenä mukana ovat käsilläseisontapunnerrukset voimistelurenkaissa. Vaikka lajit ja liikkeiden yhdistelmät vaihtelevat vuosittain, voi sanoa varmaksi, että kisoissa nähdään niin nopeutta, kestävyyttä kuin voimaa sisältäviä lajeja. Toivottavasti lajit ovat mielekkäitä sekä katsojille että kilpailijoille. Regionaaleissa nähtiin paljon puuduttavia ja tuomaroinnin kannalta ongelmallisia liikkeitä, samaa toivottavasti ei ole pääkisoissa. 

Kisojen alla syttyi iso kalabaliikki, kun Glock kertoi lahjoittavansa voittajille käsiaseet. Asekulttuurista ja ajankohdan sovinnaisuudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta kiinnostavaa on nähdä, nähdäänkö jossakin lajissa kenties ammuntaa. Monissa multisport-kisoissahan ammunta saattaa olla osana kisakokonaisuutta, ja aseiden näkymistä Gameseissakin on spekuloitu vuosia - eikä vähiten siksi, että kisojen johtaja Dave Castro on aseharrastaja.

Ennakkosuosikki (ja yksi omista lemppareistani) Mathew Fraser.

Kuka voittaa?

Kaikkea voi sattua, ja eri lajit suosivat erilaisia osaajia. Voi olla, että kisojen aikana nousee esiin mustia hevosia, mutta ennakkosuosikeilta on odotettavissa takuulla hienoja suorituksia.

Miesten kisasta tulee taatusti mielenkiintoinen, ja kärjessä nähdään varmasti kokeneita nuorempia kisaajia ja muutama kehäkettu. Kisojen ja koko skenen sympaattisin kisaaja Mat Fraser vaikuttaa olevan hyvässä terässä, ja viime vuonna näpeistä lipsahtanut ykkössija on varmasti tehokas motivaattori. Viime vuoden voittaja Ben Smith ja Noah Ohlsen ovat myös varmoja vetoja kärkipaikoille. Kehäketut Josh Bridges ja Scott Panchik pistävät myös varmasti parastaan.

Omien sympatioitteni perusteella haluaisin nähdä palkintopallilla Fraserin, Bridgesin ja Panchikin, mutta veikkaan kärkikolmikossa olevan Fraserin lisäksi jälleen Smithin ja Olsenin. Euroopan ykkösnyrkit, viime vuoden kisoissa kolmanneksi sijoittunut Björgvin Karl Guðmundsson ja Jonne Koski ovat todennäköisesti kärjen tuntumassa, mutta palkintopallisijoja ei välttämättä Koskelle heru kovatasoisessa kisassa.

Naisten puolella Euroopan edustus on tuttuun tapaan vahva. Islannin voimakolmikko Katrin Tanja Davidsdottir, Annie Thorisdottir ja Ragnheiður Sara Sigmundsdottir ovat ehdottomasti parhaimmistoa, ja Englannin keuhkokone Samantha Briggs voi pistää heille kampohin. Seurata kannattaa myös pieniä mutta käsittämättömän voimakkaita Camille Leblanc-Bazinet'a sekä Lauren Fisheriä. Islantilaisten kolmoisvoitto olisi mahtava, mutta uskon että Australian Kara Webb tai Tia-Clair Toomey kiilaa mitalisijoille.

Englannin Sam Briggs viime vuonna Murphin tohinoissa (mailin juoksu, 100 leuanvetoa, 200 punnerrusta, 300 kyykkyä, mailin juoksu, kaikki lisäpainoliivillä). Sama laji tehdään myös tänä vuonna. 

Miten kisoja voi seurata?

Jos et ole onnekkaasti paikan päällä (missä minä haluaisin kernaasti olla), on paras keino katsoa kisoja seurata niitä Crossfit Gamesin kotisivuilla. Kisat lähetetään livenä (Suomen aikaa iltaseitsemästä eteenpäin aamuyöhön saakka), ja yöuniaan arvostavat voivat yytsiä lajeja tallenteina. Tarkemmat aikataulut kannattaa käydä tyyppaamassa Wodconnectin sivuilta, jonne on ystävällisesti kasattu aikataulu Suomen aikaan.

 

Edit: Korjattu tieto Ohlsenin ja Gudmundssonin viime vuoden sijoituksista. Kiitos tarkkaavaisuudesta Jens, kasvosokea bloggaaja pahoittelee virhettä! 

(Kuvat crossfit.com ja Instagramista: @crossfitgames, @mathewfras ja @katrintanja)

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Jee tää yhteenveto oli ihan huippu!!:) Pari vuotta lajia harrasteena tässä oli kuitenkin paljon uutta tietoa. Kisakatsomoiloa!

kaisaj
Ambitions

Mahtavaa katsoa "mm-kisoja", joiden lajia itse rakastaa.<3 Vaikka katonkin myös jääkiekon mm:t ja jalkapallon em:t, on tää niiiiin eri juttu kun katsoo "omaa lajia"! Ja hyvä yhteenveto, toivon myös itse Fraserin voittoa, ja naisista oma suosikki on Sigmundsdottir! Kisailoa! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.