"Hyvä perse" eli saako treenattua kroppaa kehua?

Pumpui

Olin hiljattain juhlissa, joissa henkilö X esitteli minut henkilö Y:lle. "Ai sä olet se Lotta, jolla on kuulemma hyvä perse", sanoi Y. 

Kuittasin heiton naureskelemalla, että totta puhutte, onhan minulla aika hyvä takamus, kiitosta vaan. Seuraavaksi puhe siirtyi reisiini ("Eihän sua haittaa että me ihaillaan sun reisiä?"), ja jossain työnkuvista kertomisen välissä sain X:ltä komenttia myös epäkkäistäni ("Sulla on tosi isot noi... noi lihakset tossa.") Keskustelukumppanini eivät olleet mitään pojankoltiaisia vaan reilu kolmekymppisiä johtajatason miehiä, jotka olivat ehkä ottaneet pari mutta käyttäytyivät muuten ihan asiallisesti. Olen melkoisen paksunahkainen ja tyyliltäni muutenkin "yksi pojista", enkä ollut kommenteista moksiskaan. Ehkä vähän mauttomia, juu, mutta sellaista läpänheitto tutun X:n kanssa välillä on.

Jälkikäteen jäin miettimään, että olisiko pitänyt suhtautua ruumiini kommentointiin muutenkin kuin nauramalla ja lyömällä vettä myllyyn. Olisiko pitänyt huomauttaa, että naisen (tai miehen) kropan - oli se sitten treenin ansiota tai ei - arviointi, vaikka positiivinenkin, ei välttämättä ole kauhean tyylikästä? Tai olisiko minun pitänyt pahastua, tai tuntea huonoa mieltä siitä että en pahastunut ollenkaan? Siitä se ajatus sitten virisi:

Onko eri asia kommentoida treenattua takamusta kuin rintoja, joihin ei voi samalla tavalla vaikuttaa? 

Kyllä ja ei. 

Pääosa treenimotivaatiostani koostuu muusta kuin ulkonäkösyistä, mutta toki on kiva jos kroppaan tulee muskelia ja muotoa. Ei minua haittaa, että jonkun mielestä reiteni ovat hienon muotoiset. Suhtautuisin kuitenkin ihan eri tavalla siihen, jos kommentointi koskisi rintavarustustani (en kyllä ole ikinä saanut yhtään tissiheittoa, johtuneeko siitä että ei oikein ole etumuksessa mitä kommentoida... :D). Se tuntuisi loukkaavalta, seksistiseltä ja turhauttavalta. Rynnäsgeenilotossa ei tullut voittoa, mutta takaloosteriinsa ja reisiinsä sitä sentään voi vaikuttaa. 

En kyllä tiedä onko erilaisessa suhtautumisessakaan mitään järkeä. Onko sillä eroa, kommentoiko joku epäkästä vai hanuria? Onko kehuminen jotenkin sallitumpaa, jos toinen on tehnyt kyseisen ruuminosan eteen duunia? Sallitaanko kommentti silloin, jos tietää toisen treenaavan ja olettaa tämän olevan itsekin tyytyväinen kroppansa muotoon? Onko treenattujen reisien kommentoiminen ookoo, jos se ei ole seksuaalisesti latautunut kommentti samalla tavalla kuin tissien kehuminen oletettavasti olisi?

Mitään selkeää mielipidettä en osaa asiaan muodostaa, sen verran monisyinen juttu tämä on. Mutta entä te? Sallitteko kroppanne kommentoinnin, miltä osin ja miksi? Vai miksi ei? 

Ps. Kuvan takapuoli liittyy tapaukseen. Oli muuten äärimmäisen vaikea ottaa kuvaa omasta takamuksestaan! Ylläni on Roguen superhieno paita. Piti joskus postata uusista treenivaatehankinnoista mutta on jäänyt. Nytpä tiedätte.

Kommentit

FFFifi
Fitness Führer

Tää on aika samanlainen kysymys kuin se, että saako laihtumisesta sanoa (tai jopa kehaista). Mä vetäisin sellaisen linjan, että jos kommentin sanoja sanoo sen ystävällismielisesti ilahduttamistarkoituksessa, ja niin että suhtautuu kommentoitavaan ihan oikeana ihmisenä eikä ruumiinosina, niin saa. Muussa tapauksessa on parempi olla hiljaa.

Mulle kehutaan pääasiassa jalkojen lihaksia ja halutaan koskea niihin, ja hyväksyn tämän (tutuilta) :P Mutta ihan tarkalleen ottaen nekään eivät ole pelkästään omaa työtä, sillä vaikuttavathan genettiset ominaisuudet myös siihen, miten mikäkin ruuminosa ottaa treeniä vastaan.

Lotta Katariina
Pumpui

Ihmisyys-mittatikku on tuossa kyllä käytännöllinen. Mä tiedän että tutumpi noista tyypeistä kyllä arvostaa mua ihan ihmisenä ja ammattilaisena, niin kyllä mä annan sen välillä jotain kommenttia heittää. 

Miia_pau
Kolmas linja

Itse olen kelannut, että näiden ylitsevuotavien kroppakompleksien aikakaudella ehkä ylipäänsä olis vaan parempi, jos kukaan ei kommentoisi, tai varsinkaan ääneen arvottaisi, kenenkään kroppaa millään tavalla. Treenattua eli ei. Tai no ehkä joo parisuhteessa tai jossain muussa läheisissä tekemisissä voi kommentoida (tai jos menee jonnekin vartalonesittelykisoihin), mutta en kyllä lähtis kertomaan jollekin puolitutulle tai tuntemattomalle mielipidettäni niiden vartalonosista. Miks niitä edes kiinnostaisi mun mielipide? (ei ainakaan pitäis kiinnostaa). Ja kääntäen, kiinnostaako itseä kuulla jonkun randomin tyypin mielipidettä meikän tisseistä/perseestä/reisistä/epäkkäistä. Eipä juuri :D

tiiti
ite puin

Ihmisenä, joka itse päästää välillä tahattomasti ihan kauheitakin sammakoita suustaan, mä olen ajatellut että jos en välittömästi keksi syytä, miksi kyseinen tyyppi yrittäisi olla mulle jotenkin veemäinen/objektisoivat/paskapää, oletan, että hän ei yritä.

Enkä edes usko, että maailma parantuisi mun loukkaantumisesta (tai siitä, että alkaisin kelaamaan jonkun tutun tai vieraan kommenttia enemmän) juurikaan, oli sille sitten aihetta tai ei :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

En mä kyllä osaa loukkaantua siitä jos joku kehaisee mun ulkonäköä, koski se kehu sitten naamaa tai jotain kohtaa mitä on treenattu (naamaa on muuten vaikea treenata eri näköiseksi :D). Mutta kyllä mä joskus vaivaannun kun ihmiset ylistää liikaa. Kuten eilen salilla, kolme ihmistä seisoo mun vieressä ja hehkuttaa kuinka hyvässä lihassa olen ja yksi vanhempi mies lähtee kiertämään salia nykimässä kaikkia hihasta, että kattokaa nyt tota. Mua ihan oikeasti nolotti ja teki mieli vaipua maan alle, minä kun en erityisesti kaipaa huomiota salilla ollessani.... amerikkalaiset, huoh.

Mutta arvostelu, se onkin sitten eri juttu. Arvostella voi toki harmittomastikin, mutta sellainen "eikö tuo nyt jo riittäisi", "olet liian iso", "näytät mieheltä" -kommentointi on aika tökeröä. Sitäkin kuulee aina välillä, mutta tuntemattoman ihmisen suusta se ei juuri hetkauta. Mutta kun joku läheinen, sukulainen tai ystävä sanoo niin, niin se sattuu.

Mut on muuten kerran naisten saunaillassa esitelty lauteilla Annena, jolla on silikonirinnat. Hulvatonta. Siinä oli komia fiilis istua alasti ku kaikki tuijotti mun tissejä.

 

Hem Buggah

Mun mielestä mistä tahansa saa ja pitää kehua, jos sen tekee kivasti ja vilpittömin mielin. En pahastu omaan kroppaani kohdistuvasta huomiosta (vaikka ei se nyt edes niin treenattu ole... :P), jos kommentit annetaan asiallisesti eikä tilanteeseen liity kourimista tai taka-ajatuksia. Tuo FFFifin mainitsema ihmisyys-aspekti on ratkaiseva; että ketään ei nähdä vain tissiparina tai lihakimpaleena, vaan HENKILÖNÄ.

rosiez (Ei varmistettu) http://roosarosiez.blogspot.fi/

Saa kehua, mutta ei liikaa ja liian ylistävästi. Liian ylistävä kehuminen menee jo ehkä liikaa ironian puolelle... Itselläni on isot reidet (ainakin omasta mielestäni) ja niitä kehutaan aina. Jotenkin olin 50/50 pidänkö kehuista vai otanko 'kehut' piilovittuiluna kun kehuja on yleensä minua pienempi :D

Lotta Katariina
Pumpui

Totta, välillä sitä saa miettiä että "onpas sulla muhkeat reidet" kehu vai kauhistelu :D

Vierailija (Ei varmistettu)

http://www.distancetraveling.com Cross country moves can be transformed into really difficult if you are not planned the right way. Moving companies would be a great relief through this regard like they not basically plan a movements but more take during the responsibility from executing some of those plans.
http://www.diversifiedfashion.com It virtually winter time sign in forums already feel the warmth leaving the replaced by your cool not to mention chilly wintry weather breeze. You making the effort look for a factor will get the oxygen warm not to mention cozy. Fire Hole tables are actually ideal specially remember when you are planning towards entertain friends and family members outside even on a chilly wintry weather night.
http://www.educationextend.com With typically the economy in the same manner it is a lot of qualified people needing work, the amount of people who need chosen to go back to higher education has raised considerably. Many families figure that on condition that they might not be working they might as well be furthering his or her's educations.
http://www.establishhouse.com Being the need for the purpose of affordable home increases, not to mention state not to mention city funds steadily drop, creative solutions are expected to treat affordable home issues. One way of many that areas are treating their concerns is from establishing Home Trust Income.
http://www.expensivebusiness.com Especially in this day and age, it might be reprehensible who such trying even requires to be conducted. Many the homeowners claim that it can be a waste time and profit to interview individuals don't have a relatively serious choose to own and / or rent home from these products.
http://www.extendtraveling.com One of this really great things about traveling on an RV is that anyone can take a pets at hand. In a large number of cases the important reason people pay for an RV is extremely their pet dogs can travel along with them. Both our dogs are generally traveling with us in a lot of our RV simply because they were pets.
http://www.fashionhoneybee.com Our connection to earth throughout bees it isn't just a tranquilizing bond, but a necessary one; one with which has seen threats in recent times from man as well as unexplained. Exploiting a corner of this world, from the shores from Lake Erie, a bee means has features of the society breaking through in, most certainly, hives.
http://www.fashionhorizons.com As soon as last snows from winter last of all melt to spring you could be probably itching to include away a heavy knit tops, mufflers not to mention dark styles and slip on something pleasure and bright being the temperatures warm and then the flowers glimpse through. Your daughter will be same process.
http://www.fashionindigo.com Every instance I pickup an astrological journal or maybe even an every day newspaper, I read through doom not to mention gloom content pieces that seem that will send you and me even deeper towards a slough from despond. Typically the recession, typically the major alterations in business enterprise and power, modern slavery - virtually all coming being the inevitable reaction Pluto keying in Capricorn.
http://www.fashioninnovative.com The fashionable fashion environment, despite every single piece of its colorfulness not to mention glamor, is plagued by loads of copycats. This copycat fad results towards a gross loss as well as been rendering many jolts in the fashion industry a long time. The landing of "architectural approach" in fashion has given plenty of new methods of clothes textures.
http://www.fashionintegral.com It happens to be interesting to make note of that type, society not to mention social life associated with individual are actually seamlessly intertwined with the other person and play an important role through enhancing 1. Everyone through society can be described as victim towards fashion utilizing some form and / or another, in somehow.
http://www.financeever.com There are actually many literature on exclusive finances available on the market. Usually, the contributor sells some of those books and / or ideas that allows you to increase the personal netting worth in place of serving others to attain their budgetary goals. Here are here are the books that i believe might possibly be the best literature on exclusive finances ever previously created.
http://www.financemake.com Presently creative and luxuriate in working with the help of photos? Posts a advanced photo album for everyone to have fun with and give out their the entire family. What to do is offer to get the different photos not to mention lay these products out towards a uniquely constructed photo course, one which may be professionally screen printed.
http://www.financeread.com If you're not spending your Evening of romance weekend with special someone, maybe you can actually snuggle up utilizing your finances fifth get these products in working hard order. Even in the event you're having to pay Valentine's holiday weekend doing a specific thing romantic, get such books to study on some rainy time of day or a second time.
http://www.financethought.com Your opinions on Finance happens to be an article who explores thoughts that were designed to, could or is going to be considered should more was basically known concerning function from finance. The relationship, if any sort of, between typically the finance from corporation and then the finance of men and women is taken into consideration.
http://www.financevariable.com As monthly obligations on variable-rate your home loans are beginning to swell, many Americans obtain one way to defer when real of reckoning. They have reevaluated variable-rate mortgages massive to afford home as deals escalate.
http://www.fixyourautos.com Will typically the bailout get our online car insurance, life insurance protection, health insurance protection and label insurance safer enough right now to relaxation easier after sunset. Here is my opinion on for what reason the bailout was basically needed.
http://www.futurebeyondtechnology.com Even in the current less as opposed to stellar personal economic environment, secondary education grads, if they've been smart and desire to think other than their partying solutions, can make themselves a good edge by reasoning ahead, between the parties not to mention games.
http://www.futuristicjobs.com What it should take becoming a top-notched futurist? Most certainly, there is definitely quite a difference of opinion when considering this subject. Not long ago, a guy who'd delivered our nation in your armed pushes and later got into the realty building arena asked everybody this subject.
http://www.greatseomarketing.com Online online marketing is one way to reach out for a wider customers base, one way to get your internet business the accolades and then the visibility it again deserves and one way to earn the profits that you could possibly not need ever wanted, if you were stuck working only in actuality.
http://www.healthayrveda.com In typically the far far off past in your majestic Himalayas, the practice of Ayrveda began a tough evolution over 5, 000 numerous years. A synergistic structure which synthesizes science, religious beliefs and vision, Ayurvedic remedy was earlier practiced by your prophets termed rishis. Read nore about ayurvedic remedy here.
http://www.healthosteopathy.com Osteopathy will be fastest improving health profession in the usa, Canada & The world. It happens to be chosen as one of the top 31 occupations used by CIBC. It is a fantastic career choice for individuals interested through becomming a medical expert.
http://www.healthtraditional.com Are you sick of giving the same old gifts all the time? Everyone seems to have purchased not to mention received a variety of baskets from shower jellified and baby cream and a large number of small pans of flowers year after year. Eventually, everyone reaches a degree where they give something different.
http://www.helpmarketseo.com Marketing SEARCH ENGINE RANKING OPTIMIZATION solutions are actually powerful not to mention effective tools which may greatly increase your online presence from generating good traffic world wide web. This definitely will skyrockets your search engine rankings, which ultimately creates making a small fortune using the on-line world.
http://www.homeexclusively.com Find through why virtually all home buyers make use of a Realtor to find their residential, and are actually glad many did! Exclusive people agents furnish home buyers with the most protection potential, plus include the experience to guide you find an appropriate home, and negotiation the right price not to mention terms.
http://www.improveautos.com In the present soft economic crisis and having been through the govt years in the field, auto dealers are looking closely by opportunities for the purpose of enhanced not to mention improved turn a profit. Generally taken into consideration a "necessary evil", the showing department is right now being researched a approach of obtaining new uncouth margin not to mention profit.
http://www.initialparenting.com Parents might possibly be the key towards success. Programs started to initiate dad or mom weekends, parent seminars and various other ways towards pull typically the parents towards the healing system. This encourages an healthy view the are family group problems really not a child's concern.
http://www.insurancedeadlines.com If not often covered make a decision before it again closes, "You snooze, you lose". You have got to wait before next offered enrollment period purchase a package. Oh hang around... You needs to pay some tax penalty to boot. Whoa!
http://www.insuranceextention.com There are a multitude of health insurances companies ahead these days that anyone can be sure that you will get an insurance which may fit suitable for you and know about premiums you are looking for and who too at a low cost price.
http://www.insuranceinevitable.com A term coverage of life coverage products is actually to provide you with life coverage within period you've selected as the concept of of that particular plan. When who term has ended, it's a wish any time you continue, that anyone can, or leave the payment plan.

Vierailija (Ei varmistettu)

http://www.distancetraveling.com Cross country moves can be transformed into really difficult if you are not planned the right way. Moving companies would be a great relief through this regard like they not basically plan a movements but more take during the responsibility from executing some of those plans.
http://www.diversifiedfashion.com It virtually winter time sign in forums already feel the warmth leaving the replaced by your cool not to mention chilly wintry weather breeze. You making the effort look for a factor will get the oxygen warm not to mention cozy. Fire Hole tables are actually ideal specially remember when you are planning towards entertain friends and family members outside even on a chilly wintry weather night.
http://www.educationextend.com With typically the economy in the same manner it is a lot of qualified people needing work, the amount of people who need chosen to go back to higher education has raised considerably. Many families figure that on condition that they might not be working they might as well be furthering his or her's educations.
http://www.establishhouse.com Being the need for the purpose of affordable home increases, not to mention state not to mention city funds steadily drop, creative solutions are expected to treat affordable home issues. One way of many that areas are treating their concerns is from establishing Home Trust Income.
http://www.expensivebusiness.com Especially in this day and age, it might be reprehensible who such trying even requires to be conducted. Many the homeowners claim that it can be a waste time and profit to interview individuals don't have a relatively serious choose to own and / or rent home from these products.
http://www.extendtraveling.com One of this really great things about traveling on an RV is that anyone can take a pets at hand. In a large number of cases the important reason people pay for an RV is extremely their pet dogs can travel along with them. Both our dogs are generally traveling with us in a lot of our RV simply because they were pets.
http://www.fashionhoneybee.com Our connection to earth throughout bees it isn't just a tranquilizing bond, but a necessary one; one with which has seen threats in recent times from man as well as unexplained. Exploiting a corner of this world, from the shores from Lake Erie, a bee means has features of the society breaking through in, most certainly, hives.
http://www.fashionhorizons.com As soon as last snows from winter last of all melt to spring you could be probably itching to include away a heavy knit tops, mufflers not to mention dark styles and slip on something pleasure and bright being the temperatures warm and then the flowers glimpse through. Your daughter will be same process.
http://www.fashionindigo.com Every instance I pickup an astrological journal or maybe even an every day newspaper, I read through doom not to mention gloom content pieces that seem that will send you and me even deeper towards a slough from despond. Typically the recession, typically the major alterations in business enterprise and power, modern slavery - virtually all coming being the inevitable reaction Pluto keying in Capricorn.
http://www.fashioninnovative.com The fashionable fashion environment, despite every single piece of its colorfulness not to mention glamor, is plagued by loads of copycats. This copycat fad results towards a gross loss as well as been rendering many jolts in the fashion industry a long time. The landing of "architectural approach" in fashion has given plenty of new methods of clothes textures.
http://www.fashionintegral.com It happens to be interesting to make note of that type, society not to mention social life associated with individual are actually seamlessly intertwined with the other person and play an important role through enhancing 1. Everyone through society can be described as victim towards fashion utilizing some form and / or another, in somehow.
http://www.financeever.com There are actually many literature on exclusive finances available on the market. Usually, the contributor sells some of those books and / or ideas that allows you to increase the personal netting worth in place of serving others to attain their budgetary goals. Here are here are the books that i believe might possibly be the best literature on exclusive finances ever previously created.
http://www.financemake.com Presently creative and luxuriate in working with the help of photos? Posts a advanced photo album for everyone to have fun with and give out their the entire family. What to do is offer to get the different photos not to mention lay these products out towards a uniquely constructed photo course, one which may be professionally screen printed.
http://www.financeread.com If you're not spending your Evening of romance weekend with special someone, maybe you can actually snuggle up utilizing your finances fifth get these products in working hard order. Even in the event you're having to pay Valentine's holiday weekend doing a specific thing romantic, get such books to study on some rainy time of day or a second time.
http://www.financethought.com Your opinions on Finance happens to be an article who explores thoughts that were designed to, could or is going to be considered should more was basically known concerning function from finance. The relationship, if any sort of, between typically the finance from corporation and then the finance of men and women is taken into consideration.
http://www.financevariable.com As monthly obligations on variable-rate your home loans are beginning to swell, many Americans obtain one way to defer when real of reckoning. They have reevaluated variable-rate mortgages massive to afford home as deals escalate.
http://www.fixyourautos.com Will typically the bailout get our online car insurance, life insurance protection, health insurance protection and label insurance safer enough right now to relaxation easier after sunset. Here is my opinion on for what reason the bailout was basically needed.
http://www.futurebeyondtechnology.com Even in the current less as opposed to stellar personal economic environment, secondary education grads, if they've been smart and desire to think other than their partying solutions, can make themselves a good edge by reasoning ahead, between the parties not to mention games.
http://www.futuristicjobs.com What it should take becoming a top-notched futurist? Most certainly, there is definitely quite a difference of opinion when considering this subject. Not long ago, a guy who'd delivered our nation in your armed pushes and later got into the realty building arena asked everybody this subject.
http://www.greatseomarketing.com Online online marketing is one way to reach out for a wider customers base, one way to get your internet business the accolades and then the visibility it again deserves and one way to earn the profits that you could possibly not need ever wanted, if you were stuck working only in actuality.
http://www.healthayrveda.com In typically the far far off past in your majestic Himalayas, the practice of Ayrveda began a tough evolution over 5, 000 numerous years. A synergistic structure which synthesizes science, religious beliefs and vision, Ayurvedic remedy was earlier practiced by your prophets termed rishis. Read nore about ayurvedic remedy here.
http://www.healthosteopathy.com Osteopathy will be fastest improving health profession in the usa, Canada & The world. It happens to be chosen as one of the top 31 occupations used by CIBC. It is a fantastic career choice for individuals interested through becomming a medical expert.
http://www.healthtraditional.com Are you sick of giving the same old gifts all the time? Everyone seems to have purchased not to mention received a variety of baskets from shower jellified and baby cream and a large number of small pans of flowers year after year. Eventually, everyone reaches a degree where they give something different.
http://www.helpmarketseo.com Marketing SEARCH ENGINE RANKING OPTIMIZATION solutions are actually powerful not to mention effective tools which may greatly increase your online presence from generating good traffic world wide web. This definitely will skyrockets your search engine rankings, which ultimately creates making a small fortune using the on-line world.
http://www.homeexclusively.com Find through why virtually all home buyers make use of a Realtor to find their residential, and are actually glad many did! Exclusive people agents furnish home buyers with the most protection potential, plus include the experience to guide you find an appropriate home, and negotiation the right price not to mention terms.
http://www.improveautos.com In the present soft economic crisis and having been through the govt years in the field, auto dealers are looking closely by opportunities for the purpose of enhanced not to mention improved turn a profit. Generally taken into consideration a "necessary evil", the showing department is right now being researched a approach of obtaining new uncouth margin not to mention profit.
http://www.initialparenting.com Parents might possibly be the key towards success. Programs started to initiate dad or mom weekends, parent seminars and various other ways towards pull typically the parents towards the healing system. This encourages an healthy view the are family group problems really not a child's concern.
http://www.insurancedeadlines.com If not often covered make a decision before it again closes, "You snooze, you lose". You have got to wait before next offered enrollment period purchase a package. Oh hang around... You needs to pay some tax penalty to boot. Whoa!
http://www.insuranceextention.com There are a multitude of health insurances companies ahead these days that anyone can be sure that you will get an insurance which may fit suitable for you and know about premiums you are looking for and who too at a low cost price.
http://www.insuranceinevitable.com A term coverage of life coverage products is actually to provide you with life coverage within period you've selected as the concept of of that particular plan. When who term has ended, it's a wish any time you continue, that anyone can, or leave the payment plan.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.