Jumi tuli, mitäs nyt?

Pumpui

Yhteistyössä Verstas Helsinki

Jos olette seuranneet blogiani edes vähän säännöllisesti, tiedätte taatusti minusta kaksi asiaa: olen mahdottoman kankea ja tolkuttoman huono muistamaan lihashuollon tärkeyden.

Tiedän, että pitäisi muistaa pitää huolta liikkuvuudestaan muulloinkin kuin on ihan pakko. Selkä ja takalisto menivät totaalijuntturaan pari viikkoa sitten, ja jumin lopputaistoja käydään kropassa edelleen. Kävin viime viikolla vakkarihierojani Mikan vanutettavana Verstas Helsingillä ja kyselin samalla pari tärppiä siihen, mitä tehdä kun jumi iskee.

 

Kroppa meni jumiin. Mitä tehdä ensin?

Akuutissa vaiheessa yleensä lepo auttaa. Kun kipu hieman hellittää, niin voi kevyesti alkaa liikkua mahdollisimman suurilla liikeradoilla.

Mistä tietää, onko kipu lihaksissa vai jossain muualla ja pitääkö mennä lääkärin pakeille?

Jos kipu on kova ja häiritsee elämistä tai on jatkunut jo pitkään, niin kannattaa mennä näyttämään jumia alan ammattilaiselle. Hierojalla on hyvä aloittaa,  muita hyviä vaihtoehtoja ovat osteopaatit, naprapaatit tai OMT-fysioterapeutit. Jos lääkäriin asti haluaa mennä, niin suosittelen varaamaan suoraan ajan ortopediltä.

Kuinka kauan jumitila voi kestää?

Lopun elämän, jos sitä ei hoideta pois tai selvitetä mistä se johtuu.

Miten jumien paluuta voi estää?

Jäykemmän ihmisen tapauksessa lihashuolto ja mahdollisimman laajat liikeradat, niin nivelille kuin lihaksille. Näillä pääsee pitkälle.

 

Viimeisen vastauksen kuuleminen aiheutti jonkinlaisia syyllisyyden väreilyjä allekirjoittaneen sydämessä. Jos on luontaiselta notkeudeltaan luokkaa "kanki, rautainen", pitäisi panostaa kunnolla liikkuvuuteen ja lihashuoltoon, eikä vain silloin kun kroppa jumittaa. Mika antoi Verstaalta lähtiessäni vielä setin liikkeitä, joita ahkerasti kotona jumppailemalla kroppa ei enää mene yhtä pahaan juntturaan. Hyvä hieroja auttaa jo paljon, mutta ihan kaikkea ei valitettavasti voi ulkoistaa muille, vaan omaa mätisäkkiä tulee vetreyttää ominkin voimin.

Jos on hakusessa hyvä hieroja Helsingissä, voin lämpimästi suositella Verstas Helsinkiä! Jos ei ole asiaa keskustaan, niin ei hätää, Mikan käsittelyyn pääsee tätä nykyä myös Compact Fitin tiloissa Vallilassa aina torstaisin ja perjantaisin!

 

ps. Kiitos koiralle hienosta photobombaamisesta! (Kyllä, minulla on housut jalassa, rakin pää vain blokkaa ne pois.)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.