Mittari ranteeseen: testissä Garmin Vivofit ja Forerunner 15

Pumpui

 

Yhteistyössä Garmin

 

Aktiivisuusrannekkeet ja erilaiset puettavan teknologian härpäkkeet ovat hiljalleen alkaneet rantautua kuluttajakäyttöön. Tällaiselle dataniilolle ja itsensä mittaamisesta kiinnostuneelle ne ovat erinomaisia leluja sekä teknologiannälän että oman elämän tarkkailun tarpeen tyydyttämiseen.

Rakastan kaikenlaista treenistä saatavaa dataa ja statistiikkaa, mutta superhienon sykemittarikellon hankkiminen on aprikoittanut, kun juoksemista ja muita kestävyystreenejä tulee tehtyä harvakseltaan. Siksi ilolla tervehdinkin erilaisia aktiivisuusrannekkeen ja sykemittarin ominaisuuksia yhdistäviä laitteita, kuten näitä Garminin tuotteita, joita olen saanut tänä vuonna testattavakseni. 

 

Garmin Vivofit

Mikä?

Vivofit mittaa päivän aktiivisuustason, askeleet, kalorinkulutuksen ja unen. Sykevyön kanssa se antaa tietoa myös sykkeestä. Kun on ollut tunnin liikkumatta, alkaa näytölle ilmestyä punaisia palkkeja merkiksi siitä, että olisi syytä nostaa ahterinsa ylös.

Ensi alkuun punaisten palkkien ilmestyminen oli ahdistavaa, ja oli pakko ruveta kävelemään, koska palkit tuntuivat syyllistävän. Samoin askelten määrää tuli aluksi seurattua sekä itse laitteesta että langattomasti synkronoitavan applikaation kautta maanisesti. Ajan myötä palkkeja oppi sietämään ja suhteuttamaan askelmäärää normaaliin arkeensa. Vivofitissä parasta oli unen mittaaminen: laite asetetaan nukkumaan mennessä unimoodiin, ja se piirtää yön ajalta unen rauhallisuutta kuvaavaa käppyrää ja ilmoittaa uniajan. Etenkin unikaavioita seurasin ilolla applikaatiosta. (Aikaisemmin olen kirjoittanut unikäyrien seuraamisesta täällä.)

Vivofitin saa yhdistettyä myös sykevyöhön, mutta ahkeraa tai dataorientoitunutta lenkkeilijää laite ei sykemittarina palvele, sillä pienellä näytöllä näkyy sykemoodissa vain syke. Parhaimmillaan laite onkin juuri tavallisen aktiivisuuden mittaajana ja mielenkiintoista lisädataa elämästä tuottavana leluna.

Laitteessa on patterit, jotka eivät loppuneet puolen vuoden käytön aikana.

Kenelle?

Arkiliikkujalle, joka haluaa seurata aktiivisuustasoaan. Unensa määrästä kiinnostuneelle. Laitteesta on myös bluetoothilla muihin laitteisiin yhdistettävä versio Vivosmart, joka värisee esimerkiksi sähköpostin saapuessa.

Paljo?

Hieman alle sata euroa, sykevyön kanssa noin 150 euroa.

 

Garmin Forerunner 15

Mikä?

Garmin Forerunner 15 on juoksukellon ja aktiivisuusmittarin yhdistelmä. 

Mitä?

Forerunner 15 on Vivofitin juoksukello-ominaisuuksilla varustettu isoveli. Sekin mittaa päivän aktiivisuustasoa ja askelia, mutta aktiivisuusmuistutuksen saa myös halutessa pois päältä. Suosittelen käyttämään kelloa englanninkielisenä, sillä Move!-kehotus on suomenkielisessä käyttöliittymässä käsittämättömän pöljästi suomennettu Siirry! Aktiivisuusmittarina Forerunner 15 häviää Vivofitille yhdessä itselleni merkittävässä asiassa: unta se ei mittaa, mikä on suuri harmi.

GPS:llä varustettu laite on kuitenkin sykevyön kanssa erinomainen juoksukello harrastelijalenkkeilijälle. Se tarjoaa helposti ranteessa dataa keskivauhdista, kierroksista, ajasta ja sykkeestä erilaisin näkymävaihtoehdoin. Toisinaan olen käyttänyt kelloa ilman sykevyötä ihan vain crossfit-treeneissä ajan ottamiseen. Olen usein kironnut sykemittarien käyttöliittymän vaikeaselkoisuutta, ja Forerunner 15 on kaikessa yksinkertaisuudessaan ainoa, jonka historiaa ja valikoita olen kyennyt selaamaan repimättä hiuksia päästä.

Forerunner 15 on pysynyt lähestulkoon koko ajan ranteessani kesästä lähtien. Vedenkestävän kellon kanssa on uitu, vaellettu ja tallattu monen eri maan kaupunkeja. Aktiivisuusmittari osoittaa arvonsa etenkin reissussa: illalla on hauska tarkastella, kuinka paljon askeleita onkaan tullut otettua (reissuilla näemmä tulee kevyesti käveltyä kaupungeissa yli 20 kilometriä päivässä!) Sekä Vivofit että Forerunner 15 suhteuttavat tavoitteet käyttäjän aktiivisuustasoon ja askelhistoriaan, eli mitään ylimalkaisia tavoitteita ei tarvitse olla täyttämässä.

Kello ladataan tietokoneen usb-portin kautta. Akku kestää aktiivisuusrannekemoodissa useamman viikon, GPS:ää käyttäen huomattavasti vähemmän.

Kenelle?

Harrastelijajuoksijalle, joka ei jaksa venkslata erikseen juoksukellon ja aktiivisuusrannekkeen tai rannekellon välillä. 

Paljo?

Hieman alle 200 euroa sykevyön kanssa.

 

Aktiivisuusrannekkeet ovat vasta tekemässä tuloaan ihmisten arkeen, joten ensimmäisten sukupolvien ongelmia niissä tietenkin edelleen on. Itselleni suurin miinus on se, että kiihtyvyysanturi ei osaa automaattisesti laskea pyöräilyä tai monia muita aktiviteetteja aktiivisuudeksi, vaan joskus rannekkeet ovat käskeneet liikkumaan, vaikka olen juuri polkenut kyykkytreeneistä himaan. Uskon kuitenkin, että erilaisissa ns. wearablseissa on tulevaisuus, ja odotankin jo kieli pitkällä seuraavan sukupolven laitteita. Seuraavaksi haaveilen pääseväni hiplaamaan Applen kelloa, mutta omppuranneke tuskin urheilurytyytystä määrättömiin kestää. Siksi toinen hyvä vaihtoehto olisikin niin kutsuttu multisport-kello, joka mittaa monenlaista urheilua ja aktiviteettia ja antaa arvioita palautumisen tarpeesta ja niin edelleen, kuten esimerkiksi Garminin  Fenix

 

Yhteistyössä Garmin

Kommentit

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Tommonen ois kyllä ihan hauska, näkispä kuinka paljon sitä oikeastaan tuleekaan päivän aikana töissä ravattua ympyrää lasten kanssa ihan huomaamattaan. Toisaalta taas suurin syy siihen, ettei mulla vieläkään mitään vastaavaa ole, on se ettei sitä voi pitää lajitreenin aikana. Ja onhan se melkonen ero aktiivisuudessa että pelaako illalla 3h lentopalloa vai ei :D lajia on kuitenkin se 3 kertaa viikkoon + pelit eli isoin osa kaikesta treenistä niin ei tuo ihan todenmukaisia tilastoja ja numeroita anna kuitenkaan.

Lotta Katariina
Pumpui

Jepa. Tuonne Garminin palveluun voi onneksi kyllä käydä syöttämässä liikuntatietoja, jos tekee jotain missä laite ei pysty olemaan mukana.

Arkiliikkumistaan on kyllä hauska seurata. Joskus ei-pyöräilykaudella hämmästyin, kun pelkästään metrolle ja duuniin ja kauppaan kävelemisestäkin kertyi päivässä joku kahdeksan kilsaa :D

ramin (Ei varmistettu) http://randomfire.fierymill.net

Ymmärrän hyvin kiinnostuksen wearableja kohtaan. Ja toisena datanörttinä kaikenlainen (mahdollisimman helppo ja automaattinen) datan kerääminen ja analysointi houkuttaa. Vaikka omppukello kovasti houkuttaisikin niin jotenkin sen ensimmäinen sukupolvi näyttää jäävän aika vajaaksi ominaisuuksiltaan. Joku Pebble voisi olla melkoisen houkuttava nyt kun siinäkin on aktiivisuuden mittaamista ja akkukin kestää useampia päiviä ja toimii samalla myös puhelimen näyttönä (ja vähän kaikkena muunakin).

Jotenkin vain kun saisi sen sykkeen mittaamisen tapahtumaan järkevästi niin, että ei tarvitsisi sitä sykevyötä rintakehän ympärille. Burpeet sen kanssa eivät ole mitään herkkua ;)

Lotta Katariina
Pumpui

Eikös jotkut uudet kellot väitä mittaavansa sykettä ranteesta? Mulla jää myös tuo sykevyö usein laittamatta, kun ei jaksa ruveta pukemaan eri kapistuksia :)

ramin (Ei varmistettu) http://randomfire.fierymill.net

Kyllähän tuo omppukello väittää niin tekevänsä ja kaverin joku Samsungin malli tekee myös. Mutta jos kello on sellainen ettei sitä uskalla treenin aikana pitää ranteessa niin ei sykkeen mittaaminen paljoa auta. Juostessa sen sykevyön nyt voikin laittaa mutta jotenkin boksille mennessä sitä ei tule otettua edes mukaan.

Lotta Katariina
Pumpui

Jepa, jos tuohon omppukelloon tulee investoitua, sitä ei ehkä halua pitää yllä jotain kahvakuulahommia riuhtoessa, jos lasi kestää yhtä hyvin kuin Applen puhelimissa :D

Tomppa (Ei varmistettu)

Tässä linkkiä uuteen sykevyöttömään kotimaiseen laitteeseen.
http://pulseon.fi/

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.