Mustin hiihtokoulussa

Pumpui

Yhteistyössä Lahti 2017

Palataanpa vielä hetkeksi muutaman viikon taakse Lahteen. Kerroin jo aikaisemmin urhoollisesta mäkihyppykokemuksestani, nyt on aika fiilistellä hiihtopuolta.

Lahden ensi vuonna järjestettävien pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen järjestäjät kutsuivat minut kokeilemaan kisalajeja, ja minä tietenkin sanoin kyllä. Yhtäkkiä sitten tajusin olevani Lahden kisaladuilla yhden olympiavoittajan ja yhden hiihtoa harrastavan ammattimoottoriurheilijan kanssa. Tässä me hiihdellään, minä ja Sami "Musti" Jauhojärvi ja Heikki Kovalainen, MM-kisojen latulähettiläs. Tutustumassa Lahden kisalatuihin. Vuoden päästä täällä hiihtäisivät kaikki maailman kovimmat, ja jo vuoden 2016 helmikuussa maailmancupin tähdet.

Niin, se hiihtely. Olen kirjoittanut talven mittaan yrityksistäni päästä kahden vuosikymmenen tauon jälkeen kiinni kadonneeseen hiihtotekniikkaan, vaihtelevin lopputuloksin. Nyt se sitten pistettiin testiin, kun Musti johdatti joukkoamme tutustumassa uusittuihin reitteihin - ja samalla vihki seurueen amatöörisivakoijia hiihtämisen saloihin.

Tiedättekö sen tunteen, kun on niin kauhistuttavan tietoinen omasta tekemisestään, että kaikki suorittaminen muuttuu jäykäksi touhottamiseksi? Kuvitelkaa tuo tilanne ja lisätkää siihen vielä se, että Suomen mieshiihtäjien ykkösnyrkki tarkkailee jokaista liikettänne vierestä. Ja että oma suksilla olonne on välillä vieläkin hieman epävarmaa. Ja että paikalla ovat myös tv-kamerat.

Spekseihin nähden hiihto kyllä sujuikin sitten mallikkaasti. Musti oli hyvä opettaja ja osasi selittää asioita tavalla, joka meni helposti jakeluun. Alta löytyy lista parhaista tärpeistä.

Oppi 1: Älä sähellä

Olin jotenkin niin häpsingilläni koko hiihtoon lähtemisestä että en jostain syystä tajunnut katsoa, laitanko edes sauvat oikeisiin käsiin. No enpä tietenkään. Voisinpa sanoa että huomasin tämän itse. Vaan ei, Musti huomasi ja korjasi asian. Sitten päästiin liikkeelle.

 

Oppi 2: Liike lähtee lantiosta

Hiihto saa vauhtia ja voimaa jalkojen lisäksi lantiosta. Jos takamus roikkuu liian takana, on kehon linjaus pielessä, ja jos rinta retkottaa liikaa edessä, on hiihtäjä vaarassa lentää nenälleen.  "Kun keho on oikeassa asennossa, sukset liikkuvat väkisinkin eteenpäin", ohjeisti Musti.

 

Oppi 3: Kuokkaamalla ylämäkeen, vauhdilla alamäkeen

"Sehän sujui hyvin, mennään tuolta ylös", Musti kommentoi seurueen harjoittelua ja viittilöi sauvallaan kolossaaliseen ylämäkeen, joka oli suoraan painajaisunistani. Niin pitkälle en ollut vielä hiihtotekniikkaani saanut palautettua, että pystyisin hiihtämään jyrkkiä mäkiä ylös, hyvä jos tasamaalla meno on tasaista.

Vaan eipä siinä muu auttanut kuin seurata joukkoa. Heikki ja muut katosivat vauhdilla mäkeen, Musti jäi tsemppaamaan minua. "Lantiota suoraksi vain!" komensi mestari ja huitoi sauvalla kintuille. Yhtäkkiä kuokkaaminen alkoikin sujua. Mitä jyrkemmässä mäessä ollaan (ja nyt oltiin jyrkässä), sitä ryhdikkäämpänä on mentävä ja pidettävä katse korkealla.

Olin niin keskittynyt ylöspäin kuokkaamiseen että en edes tajunnut ajatella, että jos nyt mennään ylämäkeen, pitää  kohta varmaankin mennä alamäkeen jotta pääsemme takaisin stadionille. Ja siinä se sitten yhtäkkiä oli edessä, jyrkkä ja kiemurteleva mäki. Stadionille laskevassa J-mutkassa on ratkaistu monta mitalia ja ajettu ojaan, Musti tiesi kertoa. 

Yksi kerrallaan muut katosivat kauheaa kyytiä puiden taakse. Purin hammasta ja lykkäsin itseni liikkeelle. Ja pääsin hengissä alas, paljon entistä parempana hiihtäjänä.

 

Tulevana viikonloppuna muuten kannattaa hipsiä Lahteen, jossa järjestetään hiihdon maailmancupin osakilpailu ja ensi vuonna koittaiven MM-kisojen esikisat. Luvassa kiihkeää tunnelmaa laduilla ja hyppymontussa! Pilettejä ja lisäinfoa saa täältä! Meikäläinen fiilistelee hiihtostadionin katsomossa lauantaina, tulkaa nykimään hihasta niin kerron teille urhoolliset hiihtotarinani.

MM-kisat pidetään 22.2.-5.3., lippuja ja lisätietoa saa täältä

 

Keskimmäinen kuva Riikka/Hunajaista

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.