Naiset salilla - uhka vai mahdollisuus?

Pumpui

Jos on nettiin uskominen, nainen ei voi tehdä oikein treenatessaan.

Törmäsin tänään Iltalehden sivuilla blogikirjoitukseen naisista kuntosalilla. Skribentti (mies) kauhisteli sitä, kuinka turhaa pelkästään naisille suunnatut kuntosalit ovat. (Taivastelinkin asiaa jo blogin Facebook-sivulla, johon linkkailen enemmänkin outoa ja mielenkiintoista tauhkaa.)

Tällaiset pöhköt kirjoitukset pitäisi jättää omaan arvoonsa. Jäin kuitenkin miettimään kirjoittajan kokemaa mielipahaa siitä, että naisille on omia saleja. Mitä on kirjoittajalta pois, että naiset, jotka tahtovat treenata naisten salilla, sellaisella pääsevät harjoittelemaan? Ei mitään, paitsi tietenkin silmäkarkki ("Välillä salilla näkee lähes pornahtaviin vaatteisiin verhoutuneita nuoria naisia. Sen jälkeen odotetaan, että yksikään mies ei saisi huomioida naista katseellaan.") ja se, että setä ei pääse pätemään auttamalla mamselleja hädässä ("niin sanotuilla tavallisilla kuntosalilla kokeneemmilta miespuolisilta kanssatreenaajilta saa tervetulleita vinkkejä ja opastusta"). Harmittaahan se varmasti.

Olen seurannut mielenkiinnolla muutamallakin eri foorumilla käytäviä keskusteluja naisten kuntosaleista sekä ns. "matalan kynnyksen" saleista. Moni tuntuu vastustavan sellaisia pääosin siksi, ettei itse koe tarvetta sellaiselle (oli sitten kyseessä sukupuoli tai oma tapa treenata). Treenaaminen saattaa tehdä siinä mielessä kapeakatseiseksi, että itselle sopivan metodin olettaa sopivan kaikille muillekin. Itse en ole kokenut tarvetta osallistua vain naisille suunnattuun liikuntaan (painia lukuun ottamatta, mutta kyseessä oli paino- eikä sukupuolisidonnainen asia), mutta ymmärrän hyvin, jos joku muu sitä kaipaa. Tai mitä tahansa järjestelyä, jos se madaltaa kynnystä harrastaa liikuntaa ja jos sille bisnestä löytyy. 

Välillä tosin tuntuu, ettei netin öyhöttäjille kelpaa mikään, eikä nainen voi ikinä tehdä oikein, mitä trenaamiseen tulee. Ei saa käydä naisten salilla. Ei saa olla miesten tiellä häiritsemässä pornahtavine vaatteineen. Ei saa tehdä sitä, tätä tai tuota, tai ainakaan noin vähissä tai paljoissa vaatteissa, meikittömänä tai ilman. Älä ole miestä heikompi, mutta älä nyt hyvä nainen ole miestä parempi! Älä priorisoi treeniä mutta älä missään nimessä liho! 

Ja aina löytyy niitä, joiden mielestä naisten ei ole sopivaa treenata, olivat salit sitten kaikille sukupuolesta riippumatta tai pelkästään naisille. Olen itsekin saanut osani taivastelevasta ja paheksuvasta lukijapalautteesta. Kiitos vain niille, jotka ovat kokeneet asiakseen kertoa että näytän ihan mieheltä tai että lihakseni ovat ällöttävät. 

Öyhöttäjät öyhöttää, muut keskittyy treenaamiseen.

 

(Kuvat: Jussi Helttunen)

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Naulan kantaan jokainen lause! Ps. Sun kroppa näyttää älyttömän hyvältä ja teidän sali kans! :D

Lotta Katariina
Pumpui

Kiitos :)

Suvi K.
Sisunainen

Mä en onneksi ole livenä törmännyt ikinä minkäänlaiseen epäasialliseen suhtautumiseen naisiin sekasaleilla. Ainoa sukupuolisidonnainen pulma treenamisen suhteen ollut se, että paikallisella naistensalilla (jossa oisin tykänny käydä sijainnin ja saunan vuoksi) ei ollut välineitä kunnolliseen treenaamiseen. Ilmeisesti oletetaan, että tyttö- ja täti-ihmiset on tyytyväisiä bodypumppiin ja spinningiin ja muutamaan laitteeseen ja käsipainoon. Moni toki varmaan onkin, mutta ei kaikki, eikä tätä mielestäni voi olettaa pelkästään sillä perusteella, että kohderyhmä rajataan naisiin. (Oikeasti olen vaan katkera siitä saunasta.)

Lotta Katariina
Pumpui

Mä olen kuullut samaa kritiikkiä, että naisten saleilla on pulaa väleineistä ja painoista. Tosin kävin kerran eräällä sekasalillakin, jossa ei ollut ollenkaan vapaita painoja, että ei ole pelkästään naisten salien ongelma :D

kisperi (Ei varmistettu) http://kispe.vuodatus.net

Oho, tunnistin ujosti itseni tuosta kapeakatseisuudesta! Se mikä mulle sopii ja maistuu treeneissä ei todellakaan ole normi, johon kaikkien muidenkin (miesten tai naisten) pitäisi tähdätä. Tai toinen tapa treenailla olis yhtään sen vähempiarvoinen (vaikka tietty se mun tapa treenata onkin se paras! :))

En oo onneksi koskaan saanut mitään kommentteja / taivasteluja tms. ulkomuodosta tai treeneistä, vaikken ihan kukkakeppi olekaan. Ainoa mikä salilla harmittaa, että mua ei koskaan kukaan kössi ole pyytänyt varmistamaan!

Ja mitä sun ulkomuotoon tulee - ja miten epäkorrektia sen kommentoiminen onkaan - niin näytät lihaksinesi: mainiolta.

Mainiota joulua! t. kisperi

Lotta Katariina
Pumpui

Totta kai se oma metodi on paras! :D Välillä sitä itsekin huomaa ajattelevansa, että mikseivät kaikki tee niin kuin minä teen, mutta sitten muistaa että ei se sovi kaikille eikä pitäisikään.

Iloista joulua!

kisperi (Ei varmistettu)

Ainiin, olethan huomannut, että kuvasi on Juoksija-lehden (9/2015) sivulla 78?
Aika kova! :)

Lotta Katariina
Pumpui

What?? En ole huomannut, pitää hankkia lehti.. Kai se on ees hyvä kuva? :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Semmonen voimaantunut itsenäinen nuori nainen sieltä

Vai että crossfitiä ja pidät itseäsi oikeana treenaajana. Löytyy sulta ainakin elämäm koululaisen tatuoinnit rintakehästä, narkkarikaveriko tikkasi huumepäissään?

Mitä vittua sä kuvittelet olevasi. Nosta vaan niitä ylisuuria muovisia crossfitpainojasi, et tule olemaan oikea urheilija koskaan.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.