Pikainen kysymys hitaille pyöräilijöille

Pumpui

Sellaista olen tässä taas miettinyt, että...

miksi kaikkein hitaimpien pyöräiljöiden on aina pakko puskea liikennevaloissa letkan kärkeen tukkimaan tie?

Onkohan tämä pelkästään helsinkiläinen juttu vai universaalimpi ilmiö? Olen useamman vuoden ajan pohdiskellut tätä etenkin työmatkaliikenteessä. Tulee suora, hitaat ohitetaan. Tulee risteys ja liikennevalot, joukon hitain puikkelehtii semivaarallisesti jonon kärkeen ja usein vielä punaisia päin pyörätien jatkeen yli. Seuraa sama ohituskuvio, parhaimmillaan vielä useita kertoja. Ehkä hituri yrittää risteyskaahauksellaan kompensoida verkkaista fillarointitahtiaan, en tiedä. Mutta meitä nopeampia se sapettaa, uskokaa pois. Epäkohteliasta, turhaa ja vielä vaarallista.

Ei edes mennä niihin muihin liikenne- ja pyöräilysääntöihin. Kaikki me voisimme opetella liikennesäännöt ja olla kohteliaita, oli senhetkinen kulkuneuvo mikä hyvänsä. Tässä tiivistetysti vielä toiveeni eri kulkijoille:

Rakas fillaristi: Näytä käsimerkkejä kääntyessäsi. Noudata liikennesääntöjä. Älä aja jalkakäytävällä. Anna nopeammille tilaa.

Rakas autoilija: Seuraa muuta liikennettä, älä älypuhelintasi. Opettele risteyksiin liittyvät väistämissäännöt. Kunnioita ajoradan kanssasi jakavaa pyöräilijää. Älä pysäköi pyörätielle.

Rakas jalankulkija: Seuraa muuta liikennettä, älä älypuhelintasi. Älä juokse autojen ja pyörien eteen. Noudata edes hiukan ennalta-arvattavaa kulkusuuntaa. Jos seisot keskellä pyöräkaistaa ja pyöräilijä soittaa sinulle kelloa, älä huuda/pui nyrkkiäsi/katsele ylöspäin (oikeasti, mitä sieltä taivaalta on oikein tulossa?). 

Kiitos. Ei minulla muuta tähän aamuun.

Kuvan pyöräilijät eivät liity tapaukseen (paitsi että osoittavat ärsyttävän epämääräistä ryhmittymiskäyttäytymistä ruuhka-aikaan). Pahoittelut kuvan pornovaseliini-efektistä, kuoritakin taskuun ja sitä myöden myös kameran linssiin muodostuu hiukan kosteutta, kun polkee hiki hatussa halki kaupungin. 

 

Kommentit

Word. Varsinkin nuo armaat kanssakävelijät aiheuttaa välillä harmaita hiuksia. (Niiden armaiden kanssafillaroitsijoiden kanssa). 

Ja lisäisin vielä, rakas koiranulkoiluttaja: pidä koirasi hallinnassasi ja lähelläsi sekä vahdi että koirasi ei säntää sieltä pusikosta pyöräkaistalle. Ja sekä sinun että koirasi paikka on tien/kaistan oikeassa laidassa.

Kiitos.

Lotta Katariina
Pumpui

Itse asiassa kevyen liikenteen väylällä jalankulkija saa mennä kummassa laidassa tahansa, pyöräilijän pitää mennä oikeassa. Mutta helpompaa se toki olisi jos about loogisesti kuljettaisiin.

Ja allekirjoitan fillaroivana koiranomistajana tuon toiveen koiranulkoiluttajille. Koirien ei yleensä anneta säntäillä ajoradalle, samasta pitäisi huolehtia myös pyöräkaistan kanssa.

Empäs tienny tuota, että jalankulkijat saa mennä "missä" vaan. Tarkennetaan sitten pyyntöä koiranulkoiluttajille :) Eli voisitteko kulkea samassa reunassa koiranne kanssa, kiitos. Jostain syystä mun reitillä on ulkoiluttajia, jotka itse on toisessa reunassa kevyenliikenteenväylää ja koira toisessa, erittäin tehokasta koko väylän käyttöä sanon mä!

Jane C.

Vielä yksi lisäys (tekstiili)pyöräilijöille: jos käytössä on pyörätie, käytä sitä. Älä ole tukkeena ajoväylällä, vaikka olisitkin hirrrrrmuisen paljon nopeampi kuin tavalliset tallaajat. Ai niin, ja sit se kello. Käyttäkää ihan oikeasti sitä kelloa. Kukaan ei osaa lukea ajatuksia, eikä kukaan tykkää pelästyä persuksiin tönivää pyörän rengasta.

Lotta Katariina
Pumpui

Ns. työmatkatempoa polkevat ovat pelottavia myös muiden fillaristien mielestä. Yksi päivä moinen kiituri ampaisi edelleni ihan miten sattuu poukkoillen keskustassa, mutta lopulta oltiin 7 kilsan päästä samaan aikaan perillä, ei sillä kaahailulla mitään kaupunkiliikenteessä loppujen lopuksi voita. 

VeerS (Ei varmistettu)

Ei sitä kelloa viiti kilkuttaa niille keskellä tietä käveleville, kun ne saattaa hyppiä ihan oman mielensä mukaan joko vasemmalle tai oikealle, vaikka mielestäni olis loogisinta siirtyä oikealle sivuun, koska oikeanpuoleisessa liikenteessä ohitetaan vasemmalta. Oon ottanut käyttöön sellasen passiivis-aggressiivisen tavan, että ohitan sen keskellä tietä kävelevän tyypin niin läheltä ku uskallan, mielellään oikealta puolelta, ja toivon, että se säikähtää perseettömäksi eikä enää ikinä kävele keskellä tietä :DDDD Myöskään pyöräilijät ei lue ajatuksia, että esim. joku taakse vilkaseminen vois olla ihan kiva merkki siitä, että aion nyt ylittää tämän pyöräkaistan/yhdistetyn kevyen liikenteen väylän sen sijaan, että yhtäkkiä vaihdetaan kulkusuuntaa. Jos kohdalla on suojatie, niin pyöräilijä toki pystyy varautumaan tähän, mutta kun läheskään aina ei edes ole.

Sanna viatiuru.blogspot.fi (Ei varmistettu) http://viatiuru.blogspot.fi

Pahimpia ainakin Lahdessa ovat ne jalankulkijat, jotka kävelevät keskellä pyörätietä, ja kun soitat kelloa, he eivät reagoi kertakaikkisesti mitenkään!!

Lotta Katariina
Pumpui

Tätä olen myös ihmetellyt. Kello soi, eikä mitään tapahdu. Tai sitten katsellaan ihan minne sattuu, ylös tai alas :D

Miinai (Ei varmistettu) http://mindeminde.blogspot.com

Jos ne ovat niin hitaita, että pelkäävät etteivät ehdi valojen aikana tien yli ja puskevat siksi eturiviin? :D Mä inhoan hitaita pyöräilijöitä silloin kun on kiire ja vihaan nopeita pinkojia silloin kun pyöräilen hitaasti... pikkuisen ristiriitaista. Vaarallisimpia ovat kuitenkin keskellä tietä poukkoilevat ala-astelaiset, jotka vetävät välillä ojasta ojaan ja kelloa soitettaessa kääntyvät katsomaan taaksepäin, jolloin se pyöräkin tietenkin kääntyy katseen mukana...

Lotta Katariina
Pumpui

Itsekin meinannut joskus ajaa ojaan, kun kääntää vahingossa stongaa sinne suuntaan mihin katsoo :D

 

Laur (Ei varmistettu)

Kotikaupungissani en ole huomannut tuota, että hitaat tai valoihin viimeiseksi tulevat puikkelehtisivat järjestään eturiviin muiden tukkeeksi... Mutta, sen sijaan olen huomannut, että ruuhka-aikaan polkiessa eräs paljon käytetty liikennevaloilla ohjattu tienylityspaikka ruuhkautuu niin, että kadun suuntaisesti kulkevat ihmiset eivät mahdu pyöräilemään ohi, kun kapealle kevyen liikenteen väylälle on pysähtynyt väylää nähden poikittain monia pyöriä odottamaan valojen vaihtumista. Kevyen liikenteen väylä on juuri siinä T:n mallinen, jos helpottaa ymmärtämistä... ja jotta pääset jatkamaan matkaa täytyy odottaa valojen vaihtumista... Argh. Raivostuttavaa ja vaarallista! Siinä on myös huono näkyvyys ja nousu ylikulkusillalle joko liuskaa tai rappuja pitkin ja kukkapuskaa ja penkkiä ja asuinrakennusta...

Ehkäpä ne tunkee siihen eturiviin, koska jos jäisivät taakse, olisivat muiden tukkeena?

Lotta Katariina
Pumpui

Joo, noi on pahoja tilanteita, yritä siinä sit päästä sujuvasti eteenpäin...

Kiivie (Ei varmistettu)

Ei ole laisinkaan vain helsinkiläinen ilmiö vaan samaa tapahtuu jatkuvasti esim. Köpiksen liikenteessä. Itselleni yksi liikenteen suurimpia vihan aiheuttajia on juurikin tämä, että joudun ohittamaan ne samat uunot joka ikisen risteyksen jälkeen uudelleen, ja sitten taas seuraavissa valoissa puikkelehtivat muiden pyöräilijöiden välistä ja vierestä siihen eteen (joko suojatielle tai ajoradalle kääntyvien autojen tukkeeksi) tönöttämään. Parhaita ovat ne tapaukset jotka puhuvat toisella kädellä puhelimeen ja koittavat siitä sitten samalla potkutella liikkeelle 30 kiloisella mummopyörällään jonka joka tangossa ja korissa on kaksi täyttä kauppakassia...

Lotta Katariina
Pumpui

Jotenkin lohduttaa kuulla ettei kaupunkipyöräilyn luvatussa kaupungissa ole sielläkään kaikki täydellistä :D

Toimitus
Toimitus

Kohteliaisuus kunniaan kulkuneuvosta huolimatta! Jaoimme postaustasi täällä.

Lotta Katariina
Pumpui

Jee kiitos tyypit! 

Suvi K.
Sisunainen

Mulle yleensäkin ohitussäännöt pyörällä on menny jotenkin ohi. Ohitetaanko hitaampi pyöräilijä vasemmalta vai oikealta vai sieltä missä on eniten tilaa? Tänä keväänä olen myös törmännyt kysymykseen kuinka ohitetaan auto? :o

Lotta Katariina
Pumpui

Pyöräilijä ohittaa kevyen liikenteen väylällä samaan suuntaan menevät kävelijät ja pyöräilijät vasemmalta. Mikä on tietty vähän haastavaa jos kävelijät seilaa siellä tien vasemmassa laidassa :D

Ajoradalla ajaessa fillaristi saa ohittaa auton myös oikealta puolelta. 

Mia K.
Voi taivas

Jaa,a.. en ainakaan Tampereella, Turussa, Raumalla etc kaupungeissa ole koskaan törmännyt tuohon ilmiöön ;)!

Ja, olen fillaroinut koko ikäni, päivittäin. Täällä meno on sujuvaa, oli sitten hidas tai nopea! 2 sekuntia ei kaada maailmaa, vaikka hitaampi siinä edessä möllöttäisikin ;D 

Täällä jotenkin kaikki ajelee sujuvasti sekaisin, ja ehkäpä meillä ei olekaan niin kiirettä, kun sekin on kovin suhteellista :D

Lotta Katariina
Pumpui

Mä ajelin kerran Lappeenrannassa, ja ajoin helsinkiläisittäin eli kovaa ja ajoradalla ja käsimerkkejä kääntyessäni näyttäen, ja kaikki oli ihmeissään että mitä toi outo fillaristi tekee :D

Mia K.
Voi taivas

No uskon ;))!

Kun, mihin oikeesti voi olla niin kiire...? Että jos on ns hitaiden kaa samaan aikaan valoissa, ja taas pitää rynniä apinanraivolla uusiin valoihin ja etc .. :) siis, ymmärrän toki jos on välillä kiire, mutta että aina? Kokonaisuus ajateltuna tuntuu vain mun silmissä tosi koomiselta... ;))

Kao Kao

Musta pyöräilijät on hulluja :) Esim Elielinaukiolla ne perhanan bussit jättää ihmiset siten, että siitä on pakko puikkia pyörätien läpi kävelykaistalle. Välillä siinä on niin paljon turisteja, että kävelykaistalle ei mahdu, joten ne on ohitettava pyöräilykaistan puolelta. Mitä tekee hullu pyöräilijä "ring-a-ding-ding" ja ajaa päälle. Haloo, ollaan Helsingin ytimessä. Ei siellä pääse lujaa vaikka kuinka yrittäisi. (en viittaa suhun vaan tuli mieleen tosta joka törttöilee sunkin mielestä liikenteessä).

Ja mä ajoin Töölössä kävelytiellä. En uskaltanut ajaa ajokaistalla, vaikka siellä mun paikka olisi ollut, koska ne taksit ajoi melkein päälle, ohitti samalla kaistalla ajaen jne. Lopuksi mä lopetin ajamasta pyörällä Helsingissä. 

Mut oon ihan samaa mieltä et älypuhelimet pois liikenteestä.

Ja mieluiten mä otan sen rinkutuksen vastaan ja hyppään alta pois, jos olen kuin poro käpyttelemässä pyöräilijan kaistalla. Vantaalla jotkut mummot ovat sitä mieltä, että olen epäkohtelias kun rinkutan kelloa "olisin minä muutenkin mennyt pois tieltä". Nyt mä huikkaan niille aina kiitos, kun ne tekee tilaa. 

Lotta Katariina
Pumpui

Elielinaukio on kyllä paha paikka. Muutenkin suunnittelussa on välillä sellaisia kohtia, että on ihan mahdotonta liikkua sujuvasti. Mutta kehitystä on tapahtunut monissa paikoissa, onneksi :)

Morppa (Ei varmistettu)

Samaa tapahtuu myös työmatkakävelijöiden keskuudessa. Ohitan hitaat kävelijät. Vastaan tulee liikennevalot. Jään odottamaan. Hitaat kävelijät saapuvat ja tunkevat eteeni suojatien reunaan. Valot vaihtuvat vihreäksi. Ohitan hitaat kävelijät. Sama toistuu.

Toinen liikenneärsytys: ilmeisesti keski-ikäisillä sauvakävelijöillä on etuajo-oikeus kävellä vierekkäin täyttäen koko kävelykaistan. Varsinkin jos vastaan tulee juosten, joutuu aina väistämään pyörätien/autotien/pientareen kautta.

Lotta Katariina
Pumpui

Hahhaha, niin totta tuo huomio sauvakävelijöistä! Eivät meinaa väistää millään! Joskus joutunut fillarillakin menemään kevyen liikenteen väylällä pientareen kautta kun on tätiä rivissä eikä kukaan liikahda yhtään mihinkään. Sama ilmiö toistuu myös uimahallissa :D

VeerS (Ei varmistettu)

WORD!! Just tänä aamuna töihin pyöräillessä mietin, että mistä näitä hitaita keskellä tietä pyöräilijöitä tulee, jotka sitten liikennevaloissa tunkee siihen etummaiseksi, että kukaan ei varmasti pääse ohi. Niin ärsyttävää! Kaupunki on siis Tampere. Että sori vaan Mia K., mutta kuulut varmaan itse näihin hitaisiin pyöräilijöihin, kun et ole ilmiötä huomannut ;D Itse oon sitä porukkaa, joka polkee pyörällä mahdollisimman nopeasti, koska ottaa päähän tyhjänpäiväinen matelu, kun vois olla jo jossain tekemässä jotain. Se on sitten vaan huonoa säkää, jos jokaiset valot näyttää punaista ja ne hidastelijat ehtii ottaa kiinni. Toisaalta jos ne hidastelijat ei nysväis siinä keskellä tietä niin ei tarttis käyttää aikaa sen päättämiseen, ohitanko oikeelta vai vasemmalta ja voisin olla jo vihreiden valojen aikaan sen suojatien kohdalla.. Samaan ärsyttävyyden sarjaan menee se ilmiö, että levittäydytään koko suojatien leveydelle siihen valoihin odottamaan ja sitten jossain epämääräisessä siksakissa väistellään toiselta puolelta tulevaa samanlaista lössiä. Jos on oikeanpuoleinen autoliikenne (jota muuten pyöräilijöidenkin kuuluis noudattaa) nii eikö voi prkl kevyen liikenteen väylälläkin kulkea sen mukaan. /avautuminen #kaupunkipyöräilyonihanaa

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.