Sananen kirjoista ja lukemisesta

Pumpui

Rakastan kirjoja ja lukemista varmaankin yhtä paljon kuin treenaamista. Kun ammoin blogia perustin, mietin pitkään perustaisinko kirja- vai treeniaiheisen blogin. Eilen käynnistyneiden kirjamessujen kunniaksi muutamia ajatuksia suosikkikirjoistani ja minulle tärkeistä asioista. Kuvan kirjat nappasin hyllystä jonkinlaisella "jos talo olisi tulessa ja sinulla kolme sekuntia aikaa ottaa kirjoja mukaan" -periaatteella. Edustus oli kuitenkin aika kiva yhdistelmä eri lajityyppejä, joista pidän kovasti.

 

Lasten- ja nuortenkirjat:

Rakastan lasten- ja nuortenkirjoja, oli sitten kyseessä laadukkaat kuvakirjat tai pöhkö teinifantasia. Harry Potter -sarja on yksi suosikeistani ja oikeasti hyvää nuortenkirjallisuutta, mutta nautin kovasti myös yliluonnollisesta teinihömpästä. Aikuisten hömppää ja chick litiä en siedä, mutta jos siinä on hormonihuuruisia teinejä ja vampyyreja, olen todennäköisesti sen lukenut.

 

Kaunokirjallisuus:

Pienenä olin aivan varma, että minusta tulee kirjailija. Samaa mieltä taisivat olla monet muutkin, sillä luin ja kirjoitin jokseenkin pakkomielteisesti jonnekin seitsemäntoista ikävuoden paikkeille. Sittemmin suhteeni sekä lukemiseen että kirjoittamiseen on muuttunut monimutkaisemmaksi. Kirjoittaminen on jäänyt pöytälaatikkokyhäelmien ja epäonnistuneiden NaNoWriMo-hankkeiden asteelle, mitä nyt olen tehnyt toimittajan duuneja toista vuosikymmentä ja blogannutkin useamman. Kirjallisuuden opiskelut yliopistossa ja kustantamossa työskentely taas vahingoittivat jollain tavalla kykyä nauttia kirjallisuudesta, kun tekstejä alkoi ajatella joko tutkijan tai kustannustoimittajan näkökulmasta.

Yllä olevasta kirjapinosta löytyy muutamia suosikkejani, kuten Jonathan Safran Foerin Extremely Loud & Incredibly Close, jonka jokainen sivu on hengästyttävän kaunis, sekä viime vuosien suosikin Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarja. Sydämessäni on myös erityinen paikka kirjoille, joissa meidän todellisuuttamme muistuttava maailma murtuu ja alkaa tapahtua kummia, näistä pinossa ovat Angela Carterin ja Jonathan Carrollin kirjat, joita tutkin myös kesken jääneessä gradussani. Olen välillä leikitellyt ajatuksella palata yliopistolle viimeistelemään opintoni, joten ehkä tekin joudutte jatkossa lukemaan treenihorinoiden lisäksi raportteja siitä, kuinka "Maailmojen välisen rajapinnan murtuminen angloamerikkalaisessa maagisessa realismissa" -tekeleeni edistyy.

Näin jälkikäteen tajusin, että olisi pitänyt napata mukaan myös Taru sormusten herrasta, yksi suosikeistani kautta aikojen.

 

Tietokirjat:

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän nautin tietokirjojen lukemisesta. Esko Valtaojan kirjat ovat mahtavaa iltalukemista, joskin välillä tällaisen käsityskyvyltään rajoittuneemman on mahdotonta pysyä mukana tähtitieteilijän aivoituksissa. 

Suhtaudun hirmuisen nihkeästi kaikenlaiseen oma-aputauhkaan ja elämäntaitokirjallisuuteen, mutta Saku Tuomisen inspiroivilla kirjoilla on ehdottomasti paikka sydämessäni. Pinon ylimmäisenä on viime vuonna ilmestynyt Hyvä elämä. Lyhyt oppimäärä. Tänä vuonna ajattelin taas suorittaa perinteisen Saku Tuominen -fangirlhetkeni ja käydä pyytämässä uuteen Luova järkevyys -kirjaan omistuskirjoituksen.

 

Treenikirjat:

Treenaamiseen, ruokaan ja hyvinvointiin liittyviä kirjoja julkaistaan pilvin pimein, mutta laatua niistä voi olla vaikea löytää. Ohjekirjoja toki löytyy, mutta sellaisia, joita haluaisi lueskella illalla ennen nukkumaan menoa, on jo vaikeampi löytää.

Yhdysvalloissa osataan laadukkaan, viihdyttävän ja hyvin kirjoitetun non-fictionin kustantaminen. Siinä missä Suomessa tietokirjat ovat edelleenkin "Kansa taisteli, miehet kertovat" -henkisiä järkäleitä tai treenipuolella erilaisia jumppaoppaita, tajutaan rapakon takana myös vetävän tekstin arvo. Tällaisesta kaksi hyvää esimerkkiä ovat Dean Karnazesin Ultramaratoonari sekä miestenlehti Esquiren toimittajan A.J. Jacobsin Kunnon mies, joista jälkimmäisen suomensin viime vuonna. Karnazes kirjoittaa todella pitkien matkojen juoksemisen auvosta ja tuskasta niin vetävästi, että tekisi itsekin mieli ruveta ultramaratoonariksi. Jacobs taas on erikoistunut pistämään itsensä alttiiksi mitä kummallisimmille hankkeille. Kunnon miehessä hän yrittää noudattaa jok'ikistä terveys- ja kuntoneuvoa, ja aikaisemmissa kirjoissaan hän on muun muassa elänyt vuoden kirjaimellisesti Raamattua noudattaen, ulkoistanut elämänsä Intiaan ja lukenut Encyclopedia Britannican kannesta kanteen. 

Itselleni tämän vuoden tärkein treenikirjatuttavuus on jo aikoja sitten julkaistu Frank Forencichin huikea Exuberant Animal, jonka esseissä pohdiskellaan leikkisän eläimen suhdetta nykyaikaiseen elämäntyyliin, liikuntabisnekseen ja moneen muuhun asiaan.

 

***

Olen pitkään miettinyt aloittavani jonkinlaisen treeni- ja hyvinvointiaiheisia kirjoja käsittelevän postaussarjan. Jumppa-aiheisia kirjoja julkaistaan toki pilvin pimein, mutta minä olen kiinnostunut eritoten laadusta. Kiinnostaisiko teitä lukea ajatuksia ja arvosteluja kirjoista? Mitkä ovat itsellenne tärkeimpiä kirjoja, mitä tulee liikkumiseen tai hyvinvointiin? 

Kommentit

FFFifi
Fitness Führer

Hahaa mulla on luonnoksissa Fitness Führerin kirjaviikko -postaussarja, luonnoksissa koska en ole saanut aikaiseksi ottaa niistä opuksista kuvia :D

Lotta Katariina
Pumpui

Mulla taas luonnoksissa Kirjatorstai :D

Jjj (Ei varmistettu)

Minua ainakin kiinnostaa hurjasti kaikenlaiset kirja-arvostelut (?) ja -vinkit sekä henkilökohtaiset suosikit! Täällä nostaa kätensä myös yksi lasten fantasiaa fanittava oman elämänsä superteini, jolle saattaisi olla aika lukea myös kirjoja, joiden kantta ei tarvitse julkisissa kulkuneuvoissa piilottaa (ikäänkuin ikinä olisin piilotellut mitään, oli se sitten twilight tai 50 shades of gray). Innolla odottaen!

Lotta Katariina
Pumpui

Mä luin kerran lentokoneessa 50 shadesia, vieressä oleva gubbe näytti aika epäluuloiselta kun kaivoin opuksen esiin käsilaukusta :D

Suvi K.
Sisunainen

Nyt alkoi kiinnostaa: jos oikein ymmärsin olet siis alunperin opiskellut kirjallisuutta mutta nyt "viestintä- ja markkinointityöläinen" - miten tähän päädyttiin? :) Mäkin opiskelen kirjallisuutta mutta "mitä susta tulee isona" -kysymykseen en ole vielä keksinyt muuta vastausta kuin työtön humanisti. :D

Kirja-arvostelut toki kiinnostaa, varsinkin blogin aihepiiriin liittyvät. Mulle yks silmiäavaava teos, jonka ostin viime vuonna itselleni joululahjaksi, oli Hanna Skyttän Fuel Food. En noudata kirjan oppeja sellaisenaan käytännössä,  mutta tossa on hyvää juttua ravitsemuksesta yms..

Lotta Katariina
Pumpui

Jaa, mitenköhän mä olen päätynyt näihin hommiin, hyvä kysymys :D Mä olen tehnyt free-toimittajan hommia yhdeksäsluokkalaisesta alkaen, paikallissanomalehtiä, musiikkitoimittajan hommia jne. Opiskeluaikoina olin kustantamossa töissä kustannustoimittajana ja tiedottajana, sieltä päädyin mediataloon toimituspäälliköksi ja päätoimittajaksi tekemään pääasiassa asiakaslehtiä (eli varmaan trendikkäästi sisältömarkkinointia) ja sieltä sitten digipuolen hommiin. Ei mulla mitään ihmeempää urasuunnitelmaa ole ollut, olen vain tehnyt sitä mikä on kiinnostanut. Ei kannata stressata, mäkään en vielä tiedä mikä musta tulee isona :D 

mulla on toi Fuel Food myös, se vaikuttaa kivalle mutta en ole vielä saanut aikaiseksi testata sen ohjeita...

Kirja-aiheet kiinnostaa! Itse en ole treeniaiheisia kirjoja lukenut oikeastaan yhtään, mutta mielelläni lukisin jos tietäisin mitä kannattaa lukea. Ainoa mikä nyt tulee mieleen, on Haruki Murakamin Mistä puhun kun puhun juoksemisesta. Se oli mielestäni tosi kiinnostava vaikka en edes itse juokse. Tykkään kyllä muutenkin Murakamin kirjoitustyylistä.

Vierailija (Ei varmistettu) http://ottaanyjakastaa.blogspot.fi/

Kirjatorstai kiinnostaa. On totta, että treeniaiheisten kirjojen laatu on heikkoa. Välillä urheilujournalismikin saa mut pitelemään päätä.

Mä taas tykkään elämänkerroista, tietokirjoista ja historiasta. Elämänkerroista mielenkiintoisimmat ovat olleet Lance Armstrong – ei ainoastaan pyöräilystä ja ruotsalaisen pallonpotkijan Minä, Zlatan Ibrahimovic. Myös Mauno Saaren kirjoittama Lasse Viren ja juoksemisen salaisuudet oli ihan luettava. Nämä kolme ovat mielenkiintoisia tyyppejä ja kirjat ovat olleet viihdyttäviä.

Hyvinvointiin taas liittyy Jaakko ”Patakakkonen” Kolmosen Näin syövät terveet suomalaiset. Jaakko on kuulkaa kova jätkä. Urheilun historiasta mielenkiintoisin kirja on ollut dopingin historiaa käsittelevä Pekka Kaarnisen Doping voittaa aina.

MaijaH (Ei varmistettu)

Murakamin 1Q84 istuisi hyvin tuohon sarjaasi " kirjoille, joissa meidän todellisuuttamme muistuttava maailma murtuu ja alkaa tapahtua kummia". Suosittelen vaikkakin hieman varauksella, itse olin pettynyt kun hirveä etukäteishehkutus sille ja kirja oli mielestäni vain ihan ok, ei kuitenkaan maailmoja syleilevän mahtava (kuten ennakkokäsitykseni oli)

Seluj (Ei varmistettu)

Treenikirja-arvostelut ois ihan huippuja!

Born to run oli ihan mahtava vaikken juokse :D Starrettin becoming supple leopard sekin hyvä ja seuraavaksi pitäisi jostain saada käsiin Paolin free+style :) Mutta aika vähän sitä edes tietää mitä kaikkea mahtavaa muualla julkaistaan.

Lotta Katariina
Pumpui

Mäkin nautin juoksukirjoista vaikken ikinä juoksekaan :D

Free+style kiinnostaa kyllä kovasti..

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.