Testissä: Polar A300

Pumpui

Polarin A300-sporttikello on kelpo peli perusliikkujalle, joka ei halua paljoa dataa suorituksistaan.*

Polarin A300 on yksinkertainen sporttikello ja aktiivisuusranneke, joka kirjaa ylös päivän aktiivisuuden ja treenit sekä unen. Kellon saa synkronoitua Flow-palveluun joko bluethoothilla älypuhelimeen (iOS, Android) tai piuhalla koneelle. Polar A300 sopii parhaiten kuntoilijalle, joka haluaa pitää kirjaa tuloksistaan mutta ei välitä liiasta datasta. Laitteen melko huokea hinta (ovh 119 euroa, sykevyö erikseen) tekee siitä hyvän vaihtoehdon pelkälle aktiivisuusrannekkeelle.

Aktiivisuuden seuranta:

Muiden aktiivisuusmittareiden tapaan A300 antaa krediittiä päivän puuhista ja muistuttaa haluttaessa värisemällä liikkumaan. Kelloa käyttöön ottaessa pitää valita oma aktiivisuustasonsa, johon suhteutettuna kello antaa krediittiä päivän puuhista. Valitsin korkeimman tason, koska muutaman viikon testijaksolla tiedossa oli keskimäärin 10 pyörällä kuljettua ja 5 muuta harjoitusta viikossa. Laite osoittautui armottomaksi, ja ilman sykevyötä päivän tavoitteita oli lähes mahdotonta saada täyteen. Esimerkiksi eräänä päivänä poljin pyörällä neljä puolen tunnin matkaa, olin kaksi tuntia akrojoogassa ja tunnin crossfit-treeneissä, treenit ilman sykevyötä kirjaten, enkä siltikään saanut päivän prosentteja aivan täyteen. 

Osaksi päivän aktiivisuustavoitteiden täyttymättömyys on kenties myös laitteen kiihtyvyysanturin syytä. Kellonäytön alla on palkki, johon "sataa" hippuja, kun käyttäjä on aktiivinen eli kiihtyvyysanturi huomaa liikettä. Välillä kävellessä krediittiä ei tippunut laisinkaan, mutta heti kun käsi heilui yhtään enemmän, kuten sänkyä pedatessa tai ruokaa laittaessa, krediittiä sai paljon enemmän. Eräänä päivänä poljin treenien jälkeen jäähdyttelyksi Airdyne-pyörällä muutaman minuutin todella hidasta tahtia, josta kello palkitsi minut avokätisesti, heiluihan käsi koko ajan edestakaisin. 

Flow-palvelun päivän aktiivisuusnäkymä. Istumisen määrä on ollut melkoinen!

Laite seuraa myös liikehdintää unen aikana. On harmi, ettei unen määrää voi tarkastella Flow-palvelussa graafina muiden aktiviteettien tapaan kuten Garminin palvelussa, sillä graafi unen määrästä viikko- tai kuukausitasolla antaa hyvää kuvaa siitä, tuleeko nukuttua tarpeeksi. Laite antaa passiivisuusleimoja päivän aikana, ja näistä jää myös merkintä päivän logiin, mikä on hyvä asia. 

 

Sporttikello-ominaisuudet:

A300:n sopivuus on pitkälti kiinni siitä, kuinka paljon dataa kaipaa omista urheilusuorituksistaan. Jos pelkkä aika, syke ja arvio poltetuista kaloreista riittävät, on kellosta iloa. Jos taas kaipaa lisädataa, kannattaa etsiytyä edistyneempien mallien pariin.

Polarin Flow-palvelussa pääsee tarkkailemaan dataa suorituksistaan. 

A300:ssa on sisäänrakennettuna tallennusohjelmat juoksuun, kävelyyn, pyöräilyyn, voimaharjoitteluun, ryhmäliikuntaan, muuhun sisäliikuntaan, muuhun ulkoliikuntaan ja uintiin. Ilman sykevyötä (joka on muuten erinomaisen hyvä ja pehmeä, propsit siitä) dataa saa urheilusuorituksistaan hintsunlaisesti. Kellon oletusarvo on, että liikunta on melko rauhallista, joten ilman sykevyötä treenin vaikutuksiin ja poltettuihin kaloreihin ei kannata liiemmälti luottaa, etenkään jos tekee kovempitehoisia treenejä.

Tein vertailun vuoksi crossfit-treenejä ja fillarilenkkejä sekä sykevyöllä että ilman. Ilman vyötä sain aamun noin 24 minuutin työmatkapyöräilystä 92 poltettua kilokaloria sekä kovin vähän aktiivisuuskrediittiä, vyön kanssa taas sain kaloreita 172 ja krediiteistäkin lähes kolmanneksen päivän vaatimuksesta. Tunnin crossfitistä (jonka kirjasin voimaharjoitteluna) sain ilman sykevyötä 238 kilokaloria, sykevyöllä taas lähemmäs 500. 

Itselleni merkittävin puute A300:ssa oli GPS:n puute. Kello arvioi päivän askeleiden perusteella kuljetun matkan, mutta ainakaan itse en pystynyt Flow-applikaatiossa ekstrapoloimaan pelkästään juoksun aikaista määrää kuljetusta määrästä. Treeneistä saa toki irti sykedataa, mutta matkatiedot täytyy sitten halutessaan hankkia toisella laitteella. Tuntuukin sinällään erikoiselta, että Polarin viime vuonna julkaisema M400-kello on käytännössä sama vekotin mutta GPS:n kanssa, ja hinnassakaan ei ole merkittävää eroa (esim. Gigantissa M400 on muutaman kympin halvempi sykevyön kanssa).

Hauska lisäominaisuus on Polarin kuntotesti, joka arvioi maksimihapenottokykyä leposykkeen ja sykevälivaihtelun perusteella. Testi ei ehkä pärjää kliinisille VO2-maksimikokeille, mutta antaa varmaankin hyvin osviittaa omasta kunnosta. Testin aikana maataan paikallaan muutama minuutti sykevyö yllä. Tein testin kovatehoisen treeniviikon loppupuolella aamulla juuri pari kuppia kahvia juotuani, eli tulos ei välttämättä kerro koko totuutta, mutta sain VO2-maksimikseni 38, joka on hyvä ikäiselleni naiselle. Muuten kuntotestin tulos oli yksioikoinen "Hyvä", ei mitään muuta. Kuntotesti toiminee hyvänä vertailukohtana treenikauden eri vaiheissa. Jos leposyke alkaa pomppia taivaissa, on aika lepuuttaa enemmän. 

 

Käytettävyys, akun kesto ja muut nippeliasiat:

Otin laitteen käyttöön heti Garminin Vivoactiven testattuani, joten muutos tuntui eräänlaiselta paluulta ajassa ja kehityksessä taaksepäin. A300 on helppokäyttöinen, mutta hiukan kömpelö nykyisillä älykellostandardeilla tarkasteltuna. Kosketusnäyttöä laitteessa ei ole, vaan kaikki navigointi tapahtuu viidellä napilla. Kellon päästämät piippaukset ovat retrohenkisiä, ja kokonaisvaikutelman vuoksi aloinkin muutaman viikon testijaksolla nimittää kelloa rannetamagotchiksi. Kellon speksit (48 grammaa, korkeus 12,7 mm) ovat hitusen isot, mutta pehmeä ranneke saa kellon asettumaan ranteeseen hyvin, jolloin kello ei jää liikaa hihansuihin kiinni tai käynnistä vahingossa ohjelmia. 

Hienouksien puute tuo kuitenkin mukanaan hyvän akunkeston, jopa neljä viikkoa. Laitteen voi ladata suoraan USB-portista, mikä on erinomainen ominaisuus (jos tiedot haluaa siirtää suoraan koneelle, on väliin laitettava piuha). Tosin toisella latauskerralla laite nollasi asetukset aina kieltä ja kelloa myöden, ja jouduin tekemään kaikki alun määritykset uudelleen. Synkronointi älypuhelinapplikaation kanssa toimi moitteettomasti.


Plussat:

  • akun kesto
  • erinomainen sykevyö
  • lataus suoraan USB-portista
  • pehmeä, vaihdettava ranneke

Miinukset:

  • ei GPS:ää
  • vanhanaikainen, tamagotchimainen tuntuma
  • ei mahdollisuutta eritellä päivän kuljetusta matkasta lenkin pituutta
  • kiihtyvyysanturin herkkyys

Lopputuomio:

Helppokäyttöinen, joskin hieman kömpelö Polar A300 sopii ihmisille, jotka eivät vaadi aktiivisuusrannekkeeltaan/sporttikelloltaan paljoa. Jos harrastaa kävelylenkkejä ja salilla käyntiä ja haluaa muistutuksia paikallaan olemisesta esimerkiksi työpäivän aikana, laite riittää erinomaisesti. Yhtään tavoitteellisemman kestävyysliikkujan kannattaa hankkia GPS:llä varustettu kello. Omassa kategoriassaan kouluarvosanaksi 8-.

 

ps. Sivuhuomiona sanottakoon, että olen viime aikoina paneutunut laitteiden testaamiseen paitsi henkilökohtaisesta mielenkiinnosta härpättimiä kohtaan myös siitä syystä, että olen tyytymätön siihen, miten kotimaisissa blogeissa tällaisia laitteita "arvioidaan". Hävyttömän moni bloggaaja menee sieltä mistä aita on matalin ja tyytyy kertomaan että "kello on nätti ja se on kirittänyt minua lenkeillä", tarjoamatta lukijalle minkäänlaista lisätietoa vimpaimesta. Siksikin olen ruvennut kolmen pennin DC Rainmakeriksi ja toivottavasti pystynyt tarjoamaan hitusen kättä pidempää testaamistani laitteista. Kehitysideoita on päässä tuhansittain, katsotaan mihin tämä tästä etenee!

 

*Polar tarjosi laitteen testiin, näkemykset omiani.

Kommentit

Adolf "Adi" Dassler (Ei varmistettu)

Kattava rapsa, propsit siitä. Välillä itse aina ihmettelyt eri valmistajien tapaa valmistaa miljoonaa eri mallien, joiden erot ovat pieniä tai esimerkkinä Garmin Forerunner juoksumallit, joissa pelkästään juoksu moodi. Sitten jos haluat talentaa usempia lajeja on ostettava multisportmöhkö, joka on usealle todella suuri. Polarille ja Suunnolle siitä kyllä pisteet, että lajeja saa itse valittua, ainakin tallentaa ajan ja sykkeen vaikka ei tukisikaan erillisiä ulkoisia antureita. Toivottavasti saat tulevaisuudessa lisää tuotteita testaukseen.

Lotta Katariina
Pumpui

Kiitos, Adi! :) Jep, edelleen odotan sitä täydellistä multisport-kelloa, joka ei ole mikään ihan mahdoton möhkö... 

Assu (Ei varmistettu)

Todella hyvä ja kattava arvostelu! Kiitos tästä :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.