Paksu nahka ja joustava sydän

Asunnonvaihtosaagan osa 7, jossa lunastaja kaupittelee meille omaa asuntoaan ja teemme uudesta asunnosta ostotarjouksen

Lunastusilmoituksen viimeisenä jättöpäivänä sain työpuhelimeeni tekstarin. Se lunastajapirulainenhan siellä kehtasi kaupitella meille omaa asuntoaan. Täytyy todeta, että tyypin psykologinen silmä on aivan sokea: jos olemme halunneet ostaa asunnon, joka sitten lunastetaan nenämme edestä, millä todennäköisyydellä haluaisimme osallistua lunastajan lunastuksen rahoittamiseen ostamalla hänen alemmassa kerroksessa sijaitsevan asuntonsa? Millaiselle ihmiselle tulee moinen edes mieleen? Hän jatkoi viestissään välittäjällekin esittämäänsä tarinaa, jonka mukaan asunnossa muka haisee pahalle (ei haise) ja siellä on sattunut vesivahinko (ei ole sattunut). Tämä kaikki indikoi, että hän yrittää riitauttaa kauppahinnan lunastuksen jälkeen esittämällä, ettei tarjoamamme kauppahinta ole käypä. Tämä ei sinänsä ole meidän ongelmamme, mutta kerroin viestistä kuitenkin asunnon myyneelle välittäjälle, joka soittikin heti minulle ja pahoitteli, että lunastaja tällä tavoin ottaa yhteyttä.

Ajattelin ensin, etten vastaa lunastajalle mitään, mutta koska hän jostain syystä kuvitteli, että meillä on asunnon avaimet, päätin oikaista kuvitelman. Vastasin kohteliaan tunteettomalla Kill Billistäkin tutulla viisikohtaisella sydämen räjäytystekniikalla. Sen lisäksi että meillä ei ole asuntoon avaimia, kirjoitin että:
1) huomasin viestin vasta kaksi päivää lähetysajankohtaa myöhemmin, koska en käytä työpuhelinta päivittäin loma-aikaan. Lue: teen jotain tosi hauskaa mieheni ja lukuisten ystävieni kanssa, enkä esimerkiksi kiertele sabotoimassa asuntonäyttöjä kuten lunastaja (ja hei, näyttöjen sabotoiminen on oikeesti aika säälittävää toimintaa).
2) totesin, että on hienoa, että hänen asuntoaan kohtaan on paljon kiinnostuneita ostajia (kuten hän viestissään väitti, mikä tuskin pitää paikkaansa). Lue: meillä ei ole pienintäkään kiinnostusta hänen asuntoaan kohtaan, eikä meitä haittaa, vaikka jollain muulla olisikin. Varsinkin jos on niin kuin luulen, ettei mikään välitysliike suostu asioimaan hänen kanssaan, ajatuksen siitä, ettei hänellä ole ostajaa omalle asunnolleen pitäisi hiukan palauttaa realiteetteihin.
3) Kerroin että meillä on jo seuraava vähemmän remonttia vaativa
4) vastaavan kokoinen ja parvekkeellinen asunto kiikarissa Hänen kaupittelemassaan asunnossa ei ole parveketta.
5) lähempää keskustaa Lue: jos sattuisi olemaan niin, että tämä lunastushomma on lunastajalle jonkinlainen kikkelinvertailukisa, niin me voitettiin. Etsi lunastaja hyvä elämääsi sisältöä jostain muualta, kiitos.

Viestin kirjoitushetkellä uutta asuntoa ei todellakaan ollut kiikarissa, mutta emme tietenkään edes harkinneet lunastajan kanssa asioimista. (Lunastajan osalta täytyy toivoa, että välittäjän kuvaus hänen toiminnastaan on liioiteltu ja pankki antaa bullet-lainan vain hyvin perustein, ettei hän joudu myöhemmin talousvaikeuksiin kahden ison ja remonttia vaativan asunnon omistajana.) Samalla pyrin itse päästämään irti Meilahden asunnosta. Onhan se ihana, mutta myös paljon remonttia vaativa ja parvekkeeton. Remontissa saattaa tulla yllätyksiä vastaan, ja vaikkapa asuntoon kaavailemani keittiön siirto voisi osoittautua arvioitua kalliimmaksi operaatioksi. Kaiken kaikkiaan remppa söisi kaikki säästöt, ja kohteeseen on noin 15-20 vuoden sisällä tulossa vielä putkiremonttikin. Toisin sanoen Meilahti olisi kallis ja erittäin pitkän tähtäimen projekti. Vaikka ajatus tavaroiden muuttamisesta anopin varastoon ja epävarmuudessa räpiköimisestä ei erityisemmin houkutellut, yritin muistuttaa itseäni, että lomien jälkeen myyntiin tulee uusia asuntoja.

Ja niin niitä tulikin. Teimme eilen hintapyynnön mukaisen ostotarjouksen toisesta kohteesta, ja jännitämme parhaillaan, meneekö tarjous läpi. Näytössä oli muitakin kiinnostuneita, mutta en tiedä kuinka monella on rahoitustilanne niin valmis, että pystyy sunnuntain ensinäytössä ehdottamaan kaupantekopäivää seuraavan viikon maanantaiksi. Meillä on nimittäin jo kaupantekotilaisuuskin Meilahden asunnon takia varattuna, eikä tässä tarvitsisi muuta kuin vaihtaa kauppakohde ja lainan vakuus. Ainakin Ylen tämänpäiväinen uutinen antaisi ymmärtää, että asuntokauppa sakkaa kalliiden hintojen ja helteiden takia, eli jos tuuri käy, muita tarjouksia ei tule.

Toki tässä toisessa kohteessa eteneminen edellyttää, että ostotarjous menee läpi ja Meilahden lunastaja maksaa tänään kauppahinnan, kuten on luvannut. En hämmästy enää mistään käänteistä tässä saagassa -sen verran paljon olemme jo kokeneet. Olemme viisaampia myöhemmin iltapäivällä. Mutta mikäs tässä on odotellessa! Mulla on paksu nahka ja joustava sydän, ja lupa vielä tällä viikolla rääkätä itseäni triathlonin parissa sydämeni kyllyydestä, jos jostain syystä alkaa liikaa ketuttaa.

lunastajat.jpgNämä lunastajat kyttäsivät jätskejämme Espalla, kun innostuimme hiukan palkitsemaan itseämme Punavuoren asunnon myynnistä.

Kommentit (2)
 1. Ah, tätä jännitystarinaa on kutkuttavaa seurata (etenkin kun lähellä olevista kämpistä on kyse ja itsellä asunnonostoaikeet päällä :D). Toivottavasti nyt tärppää!

  Meillä oma Meikun kolmio lähtee myyntiin tasan vasta kun uusi ja isompi on löytynyt (koska havittelemiamme isompia perheasuntoja löytyy lähiseuduilta varsin harvoin hyviä ja rahoitustilanne antaa tämän myöten). Vaan se on kyllä sanottava, että pankin kanssa asioiminen on tosiaankin ollut haastavaa jo tässä vaiheessa (lainaneuvotteluun sai ekan mahdollisen ajan 2,5vk päähän missään Hkin konttorissa, onneksi ei mennyt mitään kivaa ohi suun, lainatarjous voimassa 3kk ja uusiminen oli silkka fiasko). Todennäköisesti pankki menee sitten vaihtoon kun se oikea asunto löytyy, mutta on hyvä olla ainakin yksi lainatarjous plakkarissa. Niin ja argh noita lunastuspykäliä ja tarjouskauppoja.

  1. Kiitos kivasta kommentista! Mekin saatiin bulletlainatarjous, mutta sitten kävi niin että myimme Punavuoren kämpän vastoin odotuksiani ekassa näytössä. Eipä siinä sitten muuta kuin uutta kotia etsimään pika-aikataululla. Meillä tosiaan on ollut tässä hätävaihtoehtona sellainen, että voimme muuttaa tavarat anopin isohkoon asuntoon, jonka alakerrassa on myös vapaata varastotilaa jos ostaminen ei tärppää ajoissa tai kohteeseen pitää tehdä iso remontti. Muuten en varmaan olisi uskaltanut laittaa Punavuoren kotia myyntiin.

   Keskustassa nuo lunastuspykälät ovat kyllä kauhistus. Erään välittäjän mukaan Eiran ja Ullallinnan suunnalta ei pysty juuri enää ostamaan pikkuasuntoja ilman että lunastajat tulevat väliin. 

   Voin vain kuvitella miltä tuntuisi, jos joku unelma-asunto menisi pankin vitkuttelun takia sivu suun. Ei näiden pankkien kanssa taida auttaa muu, kuin antaa vaan sitkeästi palautetta kaikesta, että toiminta paranee…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *