Uusi herkku: mikrossa lämmitetty veri

skannausnam1.jpg

Usein ruokaekoilijat unohtavat, että heidän paras ystävänsä pitäisi olla mikro. Peruspuuron hellalämmitys kuluttaa 70% enemmän energiaa kuin mikroaaltouuni.

Ero vaan kasvaa, jos vertaa mikroannosta kotikokin bravuuriateriaan, joka vaatii keittämistä, paistamista ja uunia.

Ehkä mikroja kaihtaville ruokahipeille tulee lämmityslaitteista mieleen nolot einesruuat, joita eivät syö kuin välinpitämättömät ihmiset.

Väärin taas, ruokaekoilijat. Einesruoka on ihmiskunnan upeimpia saavutuksia. Se on nopea ja demokraattinen ravinnon muoto. Valmislaatikot ovat osaltaan auttaneet esimerkiksi naisia hivuttautumaan pois nyrkin ja hellan välistä. Tehokkaasti tehty ruoka pitäisi minusta olla edelleen yksi tärkeimmistä päämääristämme.

***

Olen aiemmin kammoksunut kassajonossa yhtä ostajatyyppiä. Usein edelläni sporttipukuinen ihminen lappaa hihnalle pelkkää rasvatonta rahkaa, banaaneja ja kananlihakuutioita.

Vasta nyt alan tajuta, kuinka viisas tuollainen protskuihminen onkaan. Hän ei osta ruokaa maun vaan energian vuoksi. Samasta syystä kaikki ihmiset voivat syödä tylsähköjä eineksiä. Niistä saa ravinnon, ja muun ajan voi käyttää ylevämpiin tarkoituksiin.

***

Maksalaatikko on edelleen ostetuin suomalainen eines, mutta nuoriso ei sen perään kuolaa. Ruskeaa looraa ei tarjoilla kouluissa, koska oppilaat inhoavat riisistä ja sisäelimistä paistettua mössöä.

Makusuuntaus on harmillinen, sillä maksalaatikossa on monia järkeviä piirteitä. Esimerkiksi Saarioisten versioon laitetaan broilerin-, naudan- ja sianmaksaa sekaisin. Jos sekoitus kuulostaa ällöttävältä, kannattaa lopettaa lihansyönti.

Kun kerran ihailemme niin paljon aasialaista keittiöitä, meidän pitäisi opetella myös käyttämään kaikki aineet – sisäelimet ja kamarat – yhtä tarkasti kuin esimerkiksi Thaimaassa. Einestehtaat ja teurastamot käyttävät hyödyksi kaikki osat, jotka tavallinen kotikokki perkaa huippuveitsellään biojätteisiin.

***

Tuore tv-dokumentti Kuka tuo pihvin pöytään? kertoo, ettei elintarviketeollisuudessa uskalleta olla läpinäkyviä ja näyttää raaimpia kuvia teurastamoilta.

Tämä on Atrialta ja HK:lta ihan väärää ajattelua. Kaikkien lihansyöjien pitäisi minusta pystyä katsoa, miten eläimet paloitellaan ruuaksi.

Pelkuruudestamme kertoo kanannahkapullakohu. Ihmiset älähtivät, kun broileripyöryköiden kerrottiin sisältävän enimmäkseen kanannahkaa. Mitä sitten? Eikö nahkaa lasketa lihaksi? On hienoa, jos maukas kanannahka kelpaa ruuaksi massoille.

Suuret lihateollisuusfirmat pitääkin laittaa varuilleen, että he parantavat lihansa eettisyyttä ja kuljetusten tehokkuutta. Sitten kun meillä on markkinoilla luomulähieineksiä, oman hellan käyttö pitää alkaa tuntua erityistapaukselta.

***

Ihanin resepti kuuluu:

Avaa verilättypakkaus.

Lämmitä mikrossa minuutti.

Syö kypsää verta.

 

puheenaiheet vastuullisuus uutiset-ja-yhteiskunta ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.