Ravintola uoksas (White Guide)
Eilen tuli vierailtua White Guide Nordicin suosittelemassa liettualaisessa ravintolassa nimeltä uoksas. Otimme vaatimattomasti kuuden ruokalajin maistelumenun, sillä Kaunasissa ravintolassa käynti on verrattain halpaa. Lysti kustansi kahdelle hengelle yhteensä 85€ – josta maistelumenun osuus oli vain 60€ – kun samanlaisesta tarjoilusta Ruotsissa olemme saaneet pulittaa jo toista sataa.
Olen ”fleksitaani”, joten tilasimme illallisen pari tuntia etukäteen vegaanisena. Suurimmaksi osaksi ravintola pystyi vastaamaan haasteeseen nopealla aikataululla, mistä heille kiitos. Keittiön tyyliä mainostettiin etukäteen luovaksi ja paikalliseksi.
Ruoka itsessään oli innovatiivista. Siinä pelailtiin erilaisilla tekstuureilla ja yllättävillä mauilla. Esimerkiksi alkupalaksi saimme ketunleipiä ja punajuurta, joka oli ensin kuivattu ja sitten liotettu omenamehussa. Pääruoan kastikkeessa oli suolattua tuhkaa ja jälkiruokana karpalosorbettia murskattujen pistaasien kanssa. Kokonaisuutena aikamoinen ruoan ilotulitus.
Kokki teki myös meille yhden ylimääräisen alkupalan, joten yhteensä saimme maistella seitsemää eri annosta. Tämän lisäksi tarjolla oli tietysti paikallista leipää ja tilasimme kylkiäisiksi viinipullon, jota tarjoilija suositteli.
Se, mistä eniten nautin tällaisissa paikoissa, on tunnelma. Olen ilmeisesti nuorena keski-ikäistynyt, koska en voi sietää baareja viikonloppuisin. Niissä on liikaa ihmisiä ja musiikki huutaa. Nyt istuimme ja nautiskelimme toistemme seurasta puolitoista tuntia. Helposti kotona tai jopa vähemmän hienossa paikassa jämähtää kiinni puhelimen näyttöön, mutta tällaisessa paikassa se ei koskaan tunnu tarpeelliselta. On siis melkein jo rahan arvoista pelkästään se, että pakottaa itsensä juttelemaan niin intensiivisesti toisen ihmisen kanssa.
Elämys oli kokonaisuutenaan hyvin voimakas ja intiimi. Kokki tuli henkilökohtaisesti esittelemään jokaisen annoksen ja palvelu oli muutenkin erittäin korkealaatuista. Siitä yleensä syntyykin näissä paikoissa se paras kokemus, koska saa tuntea itsensä niin hemmotelluksi.
Viimeksi olemme käyneet näin korkeatasoisessa ravintolassa melkein puolitoista vuotta sitten (Mat&Destillat, Lund), joten oli hauska jälleen kokeilla jotain todella erilaista sen normi pitsaperjantain sijaan. Asun Liettuassa vielä 7 viikkoa, joten nyt pitää nopealla aikataululla paukuttaa läpi kaikki paikalliset erikoisuudet, kun ei tässä puolessa vuodessa ole ehtinyt.