Hyvä ja terve itsetunto

fullsizeoutput_2a8.jpeg

Toissa viikolla koin yllättävän ja erikoisenkin keskusteluhetken tuntemattoman ihmisen kanssa. Kiertelin vaatekaupassa kuulokkeet päässä. Käännyin ympäri ja edessäni seisoi tuntematon mies,joka tervehti minua ja hymyili. Säpsähdin. Säikähdin. Olin ajatukissani. Hymyilin takaisin. Hän jäi siihen vielä ja yritti puhua minulle. Otin kuulokkeet pois korviltani ja tervehdin. Johon mies vastasi ” anteeksi. Saisinko häiritiä teitä ? ” Vastasin myöntävästi. Hän kertoi,että hänellä on sosiaallinen ongelma. Vaihtoi sitten sanan haasteeksi. Kertoi,että hänellä on kuukauden mittainen haaste,jossa hän puhuu joka päivä yhdelle tuntemattomalle ihmiselle. Ensimmäinen reaktioni oli tähän ” Wau, mikä haaste. Rohkeaa. ”  Hän sanoi, että ” erotuit tästä muusta porukasta persoonallisella tyylillä,joten sen perusteella ajattelin tänään tulla juttelemaan sinulle. ” 

fullsizeoutput_2a6.jpeg

fullsizeoutput_2ae.jpeg Olin hämmentynyt tilanteesta. Positiivisesti. Keskusteltiin siinä muutaman minuutin ajan ja lopuksi vielä kysyi ” Saanko kysyä vielä,että miten olet saavuttanut noin hyvän ja terveen itsetunnon?” Menin hiljaiseksi. En meinannut ensiksi osata vastata. Mietin hetken ja sitten vastasin nopeasti jotakin ympäripyöreätä. Tajusin,ettei varmaan kukaan ole aikaisemmin kysynyt minulta tuota. Siitä sainkin seuraavaan postaukseen aiheen : Hyvä ja terve itsetunto ! Hyvä ja tärkeä aihe,joka on aina ajankohtainen. Ajattelin kertoa mitkä asiat ovat vaikuttaneet itsetuntooni,ajatuksia hyvästä itsetunnosta,mitä hyötyä olen esimerkiksi kokenut hyvän itsetuntoni avulla ja pari keinoa miten itsetuntoa voisi parantaa. 

Minulla ei ole mitään hienoa itsetunnon kasvutarinaa. Luen ja kuuntelen ihaillen,kun ihmiset kertovat kuinka he ovat olleet nuorempana ujoja ja epävarmoja ja sitten elämässä tapahtuu jotain sellaista,jonka avulla heidän itsetunto kasvoi ja epävarmuus jäi. Siinä kohtaa,joka kerta kasvoille ilmestyy hymy. Niin hienoa. Noista tarinoista tulee aina niin hyvä mieli ja moni joka kamppailee samojen asioiden äärellä,niin saa varmasti vertaistukea ja apua. 

Luin joskus artikkelin,jossa kerrottiin,että syntymästi asti saama rakkauden ja hellyyden määrä vaikuttaa lapsen itsetuntoon. Uskon siihen täysin,koska nehän on luonnollisesti lapsen ensimmäisiä hetkiä. Jos alusta asti saa tuntea olonsa rakastetuksi,niin se luo hyvän perustan hyvälle itsetunnolle.

 Ala-asteella opettaja sanoi minulle ja vanhemmilleni,kun 3.luokka oli päättymässä,että ” Roosa saa halutessaan koko ison luokan ojennukseen. Suurperheen äidin ainesta. ” Tämä tiivistää hyvin perusluonnettani jo lapsena : rohkea,topakka tyttö,mutta myöskin älyttömän herkkä. Ja näitä kaikkia olen edelleen. Seuraavaksi koen,että 10-vuotiaana aloitettu teatteriharrastus on vaikuttanut hyvän itsetunnon kasvuun valtavasti. Sielä opetettiin mm. ” Moka on lahja ”,jonka avulla ymmärsimme,ettei tarvitse nolostella,jos tekee virheen toisten edessä. Huomasin,että sielä huomaamatta kehittynyt parempi itsetunto oli hyödyksi muissakin asioissa. Kuten esimerkiksi koulussa esitelmien ja puheiden pitämisessä. Jos joskus meni syystä tai toisesta sanat sekaisin ja luin väärin,niin en nolostunut,vaan luin uudestaan ja menin eteenpäin. Autoin ja tsemppasin luokkakavereita,jotka olivat jännityksen takia rypistellyt esitelmälapun kulmat jo ihan ryttyyn omaa vuoroaan odotellessa.

Peruskoulun kävin kannustavassa ja hyvässä ilmapiirissä,joka on vaikuttanut vahvistuvaan itsetuntoon. Jatko-opinnoissa huomasin jo,että uskalsin ilmaista mielipiteitäni suoraan niin luokkakavereille,kuin koulun henkilökunnalle. Tästä olen saanut kiitosta jälkikäteen. Opin,että jos pystyy puhumaan selän takana,niin pitää pystyä myös puhumaan suoraan. Jos haluat muutosta,niin älä odota että se tapahtuu itsestään mikäli et ole itse valmis tekemään asian eteen mitään. Tämä oli tärkeä oppi,jonka opin hyvän itsetuntoni kautta,kun uskalsin sanoa asioita suoraan. Pätee niin koulu,työ,minä-kuvan kasvussa,kuin ihmissuhde asioissa ja varmasti monessa muussakin. <3 

Yksi asia jonka koen olla osana hyvää itsetuntoa on itselle nauramisen taito. Koen sen tärkeäksi. Elämässä kohtaa paljon tilanteita ( ellei päivittäin),joissa on hyvä osata nauraa itselleen. Esimerkiksi, Tiedätkö tunteen,kun juokset kiireessä liukkailla kengillä ja liukastut ? Äh,apua mikä tilanne…Mitä jos nolouden ja huonon hiekoituksen syyttämisen sijaan naurahtaisit ja jatkaisit matkaa? Välillä pääsee ärräpäitä tuollaisissa tilanteissa,mutta hei,tiedätkö mitä ? Et ole ainut joka on liukastunut kadulla. 😀 Varmasti aika moni ihminen ympärilläsi on kokenut saman. Ja lukuisia muita arkisia tilanteita,jossa kevyellä huumorilla suhtautuminen ei ole pahitteeksi. Vai mitä ? <3 

Itsetunnon parantaminen. Ensimmäiseksi tulee mieleen : Asenne ! Mitä jos ajattelisit ” Kyllä minä pystyn. Minusta on siihen. Siitä voi tullakkin jotakin. Mitä jos onnistunkin? ” sen sijaan,jos ajattelet ” En minä kuitenkaan onnistu. Ei minusta ole siihen. Ei siitä kuitenkaan tule mitään. ”. – Asennetta muuttamalla positiivisemmaksi on varmasti vaikutusta. Luota itseesi enemmän ja opettele tuntemaan itseäsi paremmin. Ota selvää omista vahvuuksista sekä heikkouksista. Opi hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet. Hyvän itsetunnon yksi tärkeä perusta minusta on itsensä tunteminen ja minä-kuva. Minkälainen minä olen ? Mistä tykkään,entä mistä en ? Mitä arvostan,entä mitä en arvosta ? tms. Jos sinä itse et tunne itseäsi,kuka sitten ? <3 Yksi motoistani on varmasti : Sinulla täytyy olla ensiksi hyvä olla itsesi kanssa ja sitten voi olla hyvä olla toisen kanssa. 

Hyvä ja terve itsetunto merkitsee minulle mm. Oman arvonsa tietämistä ja itsensä hyväksymistä heikkouksineen. Kaikilla meillä on omat heikkoudet,mutta ne on osa sinua ja ne pitää oppia hyväksymään.

Olenkin maininnut jossakin aikaisemmissa postauksessa herkkyydestäni. Voih..Olen niin herkkä. Herkistyn ja kyynelehdin älyttömän helposti. Olen huomannut,että herkkäkin ihminen voi omata hyvän itsetunnon,eikä ne poissulje toisiaan millään tavalla. <3 Ja näitä molempia piirteitä/ominaisuuksia osaan ja uskallan pitää vahvuuksinani. 

Avaimet itsetuntooni ovat itselleen nauramisen taito, huumorilla suhtautuminen elämään, lapsesta asti mukana kulkenut teatteriharrastus, kannustava ilmapiiri jokaisessa elämän osa-alueessa,sekä ihmiset ympärilläni ovat aina hyväksynyt minut ja kannustanut. Ja sitä kautta minusta on kasvanut päämäärätietoinen ja oman arvonsa tunteva nuori nainen. 

fullsizeoutput_2a4.jpeg

Minkälainen itsetunto sinulla on ? <3 

Ihanaa torstaita ja kohta alkavaa viikonloppua  <3 ! 

 

Suukkoja ! 

<3lla: Roosa 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa