Mount Royal, metsäinen keidas keskellä kaupunkia

Montrealiin muutettuani olen ollut kovin tietoinen maalaistaustastani. Toisinaan käytän sitä edelleen tekosyynä käytösmalleilleni, joita pelkkä kulttuuriero ei selitä. Siinä missä esimerkiksi moni rakastaa New Yorkia ja Manhattanin sykettä, ihmisten paljous ja melusaasteen ylitarjonta saa sydämeni väpättämään väärällä tavalla. Minulle jopa Manhattania paljon pienempi Montrealin keskusta saa aikaan ahdistavan olon, jota pyrin välttämään viimeiseen asti. 

Maaseudun rauhasta muutin pois toki jo monta vuotta sitten ensin Espooseen, josta suuntasin Helsingin ja Järvenpään kautta Kanadaan. Mikään Suomen isoista asutuskeskittymistä ei kuitenkaan valmista pienen maalaistytön mieltä Oikeisiin Kaupunkeihin. Olen hyvin tietoinen siitä kuinka ylimieliseltä kuulostan, mikä ei ole tarkoitukseni, mutta fakta on että Pohjois-Amerikan metropoleissa on aivan järjettömän paljon ihmisiä verrattuna vaikkapa Turkuun ja Tampereeseen. Helsingissä ruuhka-aikaan Lauttasaareen vievässä bussissa saattoi joutua istumaan jonkun tuntemattoman vieressä, mutta täällä kello viiden metroon ei mahdu sisälle. Se on fyysisesti mahdotonta.

Tämä polveileva kertomus toimikoon nyt siis jokseenkin kelvottomana pohjustuksena tämänkertaiselle aiheelleni ”Kuinka pysyä järjissään suurkaupungissa”. Tästä pakokaasuisesta ja hälytysajoneuvojen vinkunan täyttämästä ympäristöstä on joskus aivan pakko päästä pois. Onneksi Montreal on pullollaan toinen toistaan viihtyisämpiä puistoja, joihin voi mennä toteuttamaan niin sosiaalisia, urheilullisia kuin taiteellisiakin tarpeitaan, mutta niiden ehdoton kuningas on Mont Royalin kukkula.

Kyseinen mäen nyppylä ei ole nimestään huolimatta aivan oikea vuori, mutta sen kiipeämisessä saa hien helposti pintaan. Maisema-arkkitehdit ovat tehneet Mont Royalista viihtyisän tekolampineen, patsaineen ja näköalatasanteineen kaikkineen. Parasta on, että tämäkin puisto on kaikille vierailijoille ilmainen! You gotta love the Canadian socialist system.

Pari päivää sitten otin asiakseni vierailla kukkulan länsipuolella sijaitsevan Beaver Lake’n alueella. Latasin puhelimen akun täyteen ennen lähtöä, koska arvelin ottavani paikasta kuvan tai pari. Siinähän kävi sitten niin, että tuli pakottava tarve jakaa ne blogissakin!

mntryal1.jpg

mntryal2.jpg

mntryal3.jpg

mntryal4.jpg

mntryal5.jpg

mntryal6.jpg

mntryal7.jpg

mntryal8.jpg

mntryal9.jpg

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *