Mihin katosi yksityisyys

Puolivahingossa

Kun raskaustesti näyttää positiivista, ei mikään asia ole enää tabu. Raskaana olevalta naiselta saa kysyä mitä vaan ilman, että menee liian henkilökohtaisuuksiin. Raskaana olevan naisen kroppaan liittyvät asiat, varsinkin eritteet kuuluvat kaikille ja niistä täytyy puhua kaikkien kanssa. Ja jokainen odottava äiti kokee olevansa kuin kala vedessä vastaillessaan näihin kysymyksiin.

Väärin!

Kun anoppi neljän hengen syödessä tokaisi näkevänsä nyt jo, että rinnoistani tulee synnytyksen jälkeen maitoa ja jokaisen silmäparin tuijoteltua tissejäni jonkun tovin, koin oloni erittäin tukalaksi.
Neuvolassa en osannut vastata edes kysymykseen ''onko vatsa löysällä rautakuurista?'', vaan mumisin jotain aiheesta poiketen ja punastun aina kuin ala-asteikäinen valkovuodosta (iu) sun muista limatulpista keskustellessa.
Raskausoppaiden sivuilla hoetaan kerta toisensa jälkeen sanaa 'vuoto' ja luetellaan kyseisten vuotojen väristä ja laadusta. Vihreä - paha, ruskea-hyvä. Tiedänpähän etukäteen sitten ilman, että täytyy soittaa kenellekkään.

Odottelen kauhulla tulevaa imettämistä, koska tiedän jo nyt kaikkien sukulaisten ja ajattelemattomien äiti-ihmisten kysyvän asiasta. Tuleeko maitoa - kuinka paljon - onko nännit ok? Minulle kun se imettäminen ja ne nännit on henkilökohtaisia asioita, vaikka äiti-ihminen olenkin. 

En kysele vieraiden ihmisten ehkäisystä, joten miksi minulta udellaan oliko raskaus vahinko vai suunniteltu? Kas kun eivät asentojakin utele, kuinka baby sai alkunsa. 

Joko raskaus on tehnyt musta vähän herkkänahkaisemman tai yksinkertasesti on vielä olemassa asioita, mistä ei tarvis kysellä. Onhan se vähän noloa punastella ja yrittää sanoa, ettei haluaisi vastata.

Ps. Ruokapöydässä anoppi mainitsi tissikeskustelun innoittamana rutanneensa poikansa (eli miehen) perunamuussiin aina tissistä maitoa tiettyyn ikään asti, muuten ei muussi mennyt alas. Sillä hetkellä mietin kahteen kertaan uskallanko nielasta vai tuleeko ruoka samaa reittiä ylös. Normaaliahan se on, mut pliis ei ruokapöydässä jooko? Kun ne mielikuvat..

Kommentit

Mindeka
Ma-material Girl

Yyyyh, valitettavasti et ole poikkeus. Mieleeni muistui montakin vastaavaa tilannetta, joita (yleensä vanhemmat!) naiset suustaan päästivät minun ollessa paksuna.

Ja siitä imettämisestä saatkin aiheita mooooniin postauksiin, koska sitten se utelu ja päivittely vasta alkaakin. Valitettavasti.

Mikään ei ole enää pyhää. Just hang in there!

iity-
Puolivahingossa

Näin mä osasin kuvitella, blaah. 
Pitäis varmaan brodeerata paitoihin tekstit ''Imetän'' ja selkäpuolelle litramäärä/päivä.. 

Noh, enpähän ole tämän(kään) asian kanssa yksin! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

ja voi sitä ihmettelyä ja paasausta, kun ei imetäkään! mun pikkupoikani syntyi keskosena, eikä koskaan oppinut ottamaan tissistä kiinni. rintakumeilla sai heittää vesilintua, kun ne eivät kelvanneet. pumppasin maitoa 2 kk, sitten kyllästyin siihen hommaan koska mun paikkakunnalla ei ollu mahdollista vuokrata sähköistä rintapumppua (ostamiseen ei ollut rahaa) ja sitten käsikäyttöisellä lypsin päivät pitkät hampaat irvessä. maitoa tuli kyllä, mutta kun päivät täyttyivät siitä lypsämisestä niin kovasti, etten ehtinyt edes kunnolla syömään, mun mitta täyttyi ja siirryin korvikkeisiin. kovasti sitä ihmeteltiin, kun vedinkin sitten pullon enkä tissiä esiin, mutta sanoin vaan että keskonen blaablaa, mitäpä se kenellekään kuuluu. enkä kadu hetkeäkään, jaksoin huomattavasti paremmin ja poika on kasvanut paremmin kuin hienosti! :)

iity-
Puolivahingossa

Jep, täällä nyt jännitetään tuleeko sitä maitoa sitten. Ei suinkaan sen takia, että kokisin pulloruokinnan- tai itteni äitinä huonoksi, vaan just siitä syystä, että silmät alkaa pyöriin aikamoista ympyrää varsinkin vanhojen ihmisten keskuudessa, kun et imetä ''sitä oikeeta tavaraa''.

Tähän mennessä oon naureskellu raskausoppaiden paasausta aiheesta, vaikkei ihan vielä ajankohtasta olekkaan.  

Onneks tajusit ajatella omaa jaksamistasi, eikä poika kuollut siihen kauheeseen tekomaitoon, millä ei äidin kanssa tullakkaan läheisiksi, kun se ei sisällä sitä ihokontaktia. Huhhuh.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse olen kavereilta kysellyt intiimeistäkin asioista heidän tultua äidiksi, mistä muualta saisin tietoa? Tottakai jokainen on oma yksilönsä, enkä ole jotai vauvakirjoja lukenut, että en tiedä miten paljon siellä käsitellään vaikkapa seksiä.
Ei kavereita ole haitannut.
Ihmiset kertovat toisilleen silloinkin jos sairastuvat vakavasti, esim. rintasyöpä. Oishan sekin todella yksityinen asia, mutta olis se toisaalta kummallista, kun kaveri yhtäkkiä vain kuolis pois.
Lähisuhdeväkivaltakin koetaan kovin yksityiseksi asiaksi, siksi siitä on vaikea puhua.
Mielestäni on kuitenkin parempi, että jos ei jotain tiedä, niin kysyy, kuin että ei uskalla kysyä ollenkaan.

Uteliaat ihmiset ovat asia erikseen. Jos täti ei muuten usko, niin ala kertoa et millasta pornoa oot viimeksi kattonu tai millanen kakka tuli viimeksi.
Itse luulisin suhtautuvani neuvolan/sairaanhoitajan/terapeutin/lääkärin kyselyihin yksityisistä asioista aika luontevasti. Se on niiden työtä, ei ne siksi kysele, että ne tykkää ihmisten ulosteista niin paljon.

iity-
Puolivahingossa

Läheisten kavereiden, oman äidin, miehen jne. kanssa pystyn toki keskustelemaan ihan luontevasti niistä intiimeistäkin asioista ja haluankin, mutta jokaisen vastaantulevan mummon kanssa en. Tai pystyisin varmasti, mutta ei mun ole pakko ja miksi olisi?
Näissä asioissa kannattaa se tilannetaju pitää mielessä ja osata lukea kasvoja sen verran, että kokeeko toinen keskustelun ahdistavaksi.

Niinpä, työtähän ne vaan tekee - musta on näköjään tullu raskaana aika herkkis, kun en tykkää kuvailla valkovuotojani (iu-iu-iu) edes niille ''alan ammattilaisille''.. 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Neuvolassa ja hyvän ystävän kanssa voin jutella ihan mistä tahansa raskauteen liittyvästä.
MUTTA kun oma äitini ja tätini silmät kiiluen kyselevät painon noususta, mahdollisesti vuotavista rinnoista ja onko peräpukamia, niin...... hmm. En vaan tunne oloani kotoisaksi siinä tilanteessa.

Imetys-aiheisia kysymyksiä odottelessa... Ja siitä synnytyksestä! Omaan laskettuun aikaan on vielä kaksi kuukautta, mutta voin jo kuvitella kuinka yksityiskohtaisia kysymyksiä sukulaiset tekevätkään. Apua!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen tässä raskaana ollessani miettinyt, miten naisesta tulee yleisen arvostelun ja kommentoinnin kohde raskaaksi tullessaan. Joudun jo nyt esittelemään toistaiseksi olematonta vatsaani ystäville, mikä on ihan ok, mutta kauhulla odotan sitä kun tuntemattoman tulevat silittelemään ja kommentoimaan vatsaani pyytämättä.

Ymmärrän, että kyse on mielenkiinnosta tulevaa pientä ihmistä kohtaan, mutta onhan se kummallista, että kun vuosi sitten olisi ollut hyvin ajattelematonta kommentoida miniän rintojen kokoa, nyt se on sallittua. Tuleehan niistä sentään pian ravintoa lapsenlapselle!

Vaikka jokaisella on oikeus omaan yksityisyyteensä, kannattanee totutella utelijoihin ja kommentoijiin, sillä pian joudut vastaamaan teidän molempien puolesta. Heruuko maitoa? Ai mitenniin et imetä? Pulautteleeko? Kuinka usein ulostaa? Mites väliliha jakselee? Entäs nännit?

Vierailija (Ei varmistettu)

Sehän siinä just on, että noi kyselijät on just sellaisia ihmisiä, joita ei välttämättä juuri tunne ja sitten ne kyselee kaiken maailman juttuja. Oma perhe ja läheiset ystävät on aivan asia erikseen. Samoin on noi ulkonäön kommentoijat. Kun mäkään en käy kommentoimassa kenenkään tissien tai mahan kokoa, tai muuta ulkomuotoa, niin mä en myöskään jaksais kuunnella kenenkään puolitutun kommentteja omasta ulkomuodosta, vaikka raskaana oonkin.

iity-
Puolivahingossa

Oho, näin moni on samoilla linjoilla! :)
Tirsk ''Mites väliliha jakselee?'' :'D

Vatsan esittely muuten alkuraskaudessa oli ihan jees, koska olin itekkin niin innoissani omasta kropastani vielä siinä vaiheessa, mutta nyt kun sattuu semmonen päivä eteen, että oon viettänyt muutaman tunnin kierrellen vaatekauppoja sun muita ja raahaudun sinne Spice Icen tiskille nilkat turvonneina ja selkä tunnottomana ja ihmiset tuijottaa mua kiusallisen pitkään suoraan silmiin + mahaan, ni se ei oo mitään herkkua.
Siihen päälle vielä se maailmanpelastajahymy, kuinka söpöä on, kun kohta synnytetään..
En muuten tykkää, että sitä mahaa hiplailee hirveen moni. Mies, äiti ja ''hoitajaihmiset'' on ainoot, keiden hiplailusta mulle ei tuu kiusaantunu olo. ''Voi hitsi liikkuuko se?'' -kysymyksiin vastailen kieltävästi ja väitän babyn nukkuvan, jos kysyjän kädet on jo tulossa mun mahaa kohti. Se on mun maha. 

Mindeka
Ma-material Girl

Hihhi. Meidän kaupantätimme on kyllä herttainen (noin 60v), vaikka kyseleekin kokoajan kaikkea:

"Imetäthän sinä?" Oli ensimmäinen kysymys.

"Eikö maito riitä?" Kun 6kk siirryimme vieroitusmaitoon.

"Olethan sinä vielä kotona? Lapsen olisi paras olla kotona 3v asti." Eilen.

Vastaile siinä hymyillen ja avoimesti sitten koko muun jonon kuunnellessa :D

iity-
Puolivahingossa

''Eikö maito riitä?'' Apua :D

Mindeka
Ma-material Girl

"Koska ennen täysimetettiin ihan 1-vuotiaaksi asti.".... :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei mitenkään ristiriitaista.. että aikasemmin oot tehnyt koko kirjoituksen raskausajan seksistä ja nyt ootkin noin herkkänahkainen... :DDD

iity-
Puolivahingossa

Ei tietenkään :) K-18 käsitteli aiheena enemmänkin suhtautumista omaan kroppaan, ku niihin eritteisiin ja tissimaitoihin, mistä puhutaan mummojen ja neuvolantädin kanssa. Ja eihän siinä nyt ihan kaikkea kerrottu kuitenkaan, vaikka aihepiiri oli mitä oli. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen miettinyt tätä asiaa paljon. Toiveissa olisi saada vauva jossain vaiheessa, mutta raskausaika ahdistaa juuri kirjoittamasi asian vuoksi jo etukäteen. Ja olen muuten kymmenen vuotta sinua vanhempi, että miksikään nuoruusiän haihatukseksi tätä tunnetta ei mielestäni voi syytellä - vaikka enhän minäkään mikään ikäloppu ole... :)

Olen tiukasti sitä mieltä, että ei ole asiallista toimintaa mummoilta, anopeilta saati naapurin- tai kaupantädeiltä alkaa udella toisen intiimialueista (joihin rinnat mielestäni kuuluvat) kahvipöydässä tai kassajonossa. Itselleni ei tulisi mieleenkään alkaa tivata keneltäkään peräpukamista, rinnoista, imetyksestä tai välilihasta (tai seksistä, vaihdevuosista, estrogeenihoidoista, kohdunpoistosta...). En tarkoita, että niistä asioista ei saisi puhua - tietenkin saa, jos aika, paikka ja keskusteluun osallistuvat ihmiset ovat oikeat ja aiheesta keskusteleminen tuntuu luontevalta KAIKILLE osapuolille.

Peräänkuuluttaisin tilannetajua. Sitä vain ei valitettavasti tunnu kaikilla juuri olevan. Olenkin miettinyt, mitä vastaisin tällaisiin uteluihin (luulen, ettei kukaan raskaana olevan voi niiltä oikein välttyäkään), jos joskus raskaaksi tulen. En ole keksinyt mitään muuta järkevää vaihtoehtoa kuin yksinkertaisesti kieltäytyä asiallisesti keskustelemasta näistä aiheista. "Se on yksityisasia, josta en keskustele muiden kuin oman lääkärini/neuvolantätini kanssa" voisi ehkä tiukasti sanottuna (ja tarpeeksi usein toistettuna) toimiakin. "Tyhmään kysymykseen tyhmä vastaus" voisi toimia myös. :)

Elina U.
Lentoaskeleita

Heh voi mä pystyn kyllä NIIN tuntemaan tuskasi! :D Ihan oikeesti, toi on kyllä jännää miten raskaana oleviin suhtaudutaan niin kuin heiltä voisi kysellä ihan mitä vain, ja pelkästään raskauden vuoksi. Mun eräs puolituttu opiskelukaveri kyseli jatkuvasti, että kuinka monta kiloa painoa on kertynyt. Naamalla vilahti aina pettymys, kun minulle ei tullut (vasta kuin lopussa) painoa kauheasti, ihan huomasin kuinka hän olisi toivonut minun vastaavan joka kerta että no taas on tullut 10kg. Sama puolituttu kyseli myös ahkerasti siitä, että haluaako mieheni harrastaa yhä seksiä vai tuleeko maha tielle, tarviiko liukuvoidetta raskauden takia ym. tosi henkilökohtaista. :D 

Synnytys on sitten toinen josta kysellään erittäin avoimesti. Valmistaudu kuvailemaan mahdollisia repeämiä tai tikkien lukumääriä juuri näille kaikille ihanille puolitutuille! Vieläkö tulee jälkivuotoa -tämä on myös kyselijöiden lemppareiden top kolmosessa.

En tosin tiedä pitäisikö huolestua kun olen nykyään jo jotenkin karaistunut näihin juttuihin, että imetyskeskustelutkaan ei jaksa tuntua enää tippaakaan kiusallisilta. :D Voi miten rakastankaan kuvitelmaa siitä, että pienirintaisilta tulee vähemmän maitoa! :DDD

Ps. Näistä parhaista möläytyksistä saisi hauskan kirjan aikaiseksi.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Huutonauru tuolle maidon rutistamiselle perunamuussiin...! :D

iity-
Puolivahingossa

Vierailija Tyhmään kysymykseen tyhmä vastaus voisi toimia joo, ite vaan meen aina vähän lukkoon, kun niitä tosi henkilökohtasia asioita udellaan. Täytyis varmaan oppia ottaan kaikki huumorilla vastaan, että pystyis sitä kikkaan käyttään :) Ja tota vastaamisesta kieltäytymistä oon miettiny sen verran, että esimerkiks anoppi loukkaantuis kyllä ihan hirveesti, jos sanoisin, etten mielellään vastaa. Ei sitä kuitenkaan toisen mieltä haluais tahallaan pahottaa, niin nää on vähän kinkkisiä asioita.

 Rosanna HAH, uskomaton opiskelukaveri! :D Mulla itseasiassa oma isoäiti on kans sitä kastia, että kun soitin positiivisesta testistä, alko paasaus vaikeista ajoista - millä tarkotti jo raskausaikaa. Sitten kun niitä pahoinvointeja sun muita ei koskaan tullukkaan (kop-kop, vielä kerkee), ni se oli jotenkin pettyneen ja järkyttyneen olonen.
Oi voi :D   
Joo, tohon synnytyksen jälkeiseen kyselyvaiheeseen oon osannu jo varautua - tosin sieltäkin aivan varmasti tulee niitä kysymyksiä täysin puun takaa, mihin ei ollut varautunut yhtään ja naama valahtaa taas punaseks tai valkoseks.

A. Sinivaara Ehkä voiton vei kuitenkin se miehen ilme ton 'uutisen' kuullessaan. Oliskohan just ollu sitä muussia, mitä kauhottiin naamariin siinä anopin tarinoidessa..

 

Vierailija (Ei varmistettu)

"Ja tota vastaamisesta kieltäytymistä oon miettiny sen verran, että esimerkiks anoppi loukkaantuis kyllä ihan hirveesti, jos sanoisin, etten mielellään vastaa. Ei sitä kuitenkaan toisen mieltä haluais tahallaan pahottaa, niin nää on vähän kinkkisiä asioita."

Mutta toisaalta: kuka vetää rajat jos et sinä itse? Ja kolmanneksi: "loukkaahan" anoppikin sinua uteluillaan ja kommenteillaan, vaikkakin tiedostamattaan.

Kyse on kuitenkin sinun kehostasi. Anoppisi ei voi tietää, missä sinun rajasi menevät, jos et niistä hänelle sano. Ehkä hän saattaa jopa alitajuisesti ajatella, että sinusta on luontevaa puhella kaikista henkilökohtaisistakin asioista hänen kanssaan.

En tarkoita, että asiasta pitäisi sanoa töykeästi - päinvastoin, yleensä viesti menee paremmin perille, kun sen esittää asiallisesti ja perustellen.

iity-
Puolivahingossa

Totta tuokin. :)

phocahispida

Minusta ikävimpiä ovat kuitenkin ne kommentit, joista tulee oikeasti paha mieli. Niin kuin se, kun isäni äiti oli kysynyt äidiltäni synnytykseeni liittyen, että:

"Miksei se voinut synnyttää niin kuin normaalit ihmiset?"

Ihan kuule vihervahemmistolaisfeminiinishipsteriyttäni kärvistelin 62 tuntia lapsivesien menosta, sain rytmihäiriöitä jättiannoksesta oksitosiinitippaa, pelkäsin vauvan puolesta tulehdusarvojen kohotessa ja päädyin kuitenkin lopulta kiirellisenä leikkuriin, kun vauva oli virhetarjonnassa tuloillaan ja siksi synnytys ei edennyt. 

Teki mieli sanoa, että rahalla saa ja hevosella pääsee eikä nykyään kukaan, jolla on varaa, alatiesynnytä, DUH. 

Voi paska.

iity-
Puolivahingossa

Aikamoinen kommentti oli kyllä, huhhuh!
Ihmeen kauan jouduit kärvisteleen - auts. Mut onneks loppu hyvin, kaikki hyvin.

Oisin muuten vetässy kunnon kilarit, enkä varmaan olis hetkeekään miettiny pahotanko mummon mielen vai en. 
Ne sektiot kuitenkin oli käytössä sillon ''ennen vanhaankin''.

N86 (Ei varmistettu)

Mä olen niiiiin kyllästynyt tähän raskaana olemiseen, juurikin kaiken ulkonäön kommentoinnin takia. Mulle edelleenduunikaverit kertoo, kuinka asiakkaat käy kyselemässä, että joko oon synnyttänyt, "kun se sen maha oli niiiin valtava." Kun heille sitten ystävällisesti kerrotaan, että ei vielä, niin selitys löytyy siihenkin "onkohan ne kaksoset, kun se sen maha oli niiiiin valtava." Jep. Ja mä en ole ollut töissä kohta 1,5 kuukauteen...

Mahan hiplaajia en kestä ollenkaan - parempi pysyä sisätiloissa.

Ja mulla on ainakin itsetunto sen verran pohjalukemissa kaiken tän turvotuksen ja tulleiden kilojen (+17) kanssa, että on oikeesta aika vaikeeta ottaa huumorilla kaikkia ulkonäkökommentteja.. Mä todella toivon, että en joudu kuulemaan yhtään kommenttia synnytyksen jälkeen siitä kuinka kauheesti mulle niitä kiloja on jäänyt, tai ai kauheeta niitä arpia tai mitään muutakaan.

ONNEKSI siihen laskettuun aikaan on enää viikko, niin pääsee ainakin tästä siis ihan valtavasta mahasta eroon! :D Tsemppiä sullekin loppuodotukseen!

iity-
Puolivahingossa

Hah :D Tsempit sinnekkin! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

"Ehkä voiton vei kuitenkin se miehen ilme ton 'uutisen' kuullessaan. Oliskohan just ollu sitä muussia, mitä kauhottiin naamariin siinä anopin tarinoidessa.." meinasin tippuu tuolilt ku nauratti niin :"D hahaha

iity-
Puolivahingossa

Oli ilo naurattaa, vaikka kunnia tästä taitaa kuulua sille kuuluisalle anopille. :) 

mamma87 (Ei varmistettu)

Aivan paras blogi ;D itse odotan esikoistani mutta onneksi vielä niin alussa ettei mummot ja puolitutut vielä utele/tiedä mitään! Nauraa räkätin tuolle muussi-jutulle :)

iity-
Puolivahingossa

Voi kiitos! :D Hah, odota vaan ;) 

CHRISTINE (Ei varmistettu) http://www.jualbesibajamurah.com

http://www.jualbesibajamurah.com
http://www.pusatbesibaja.com
http://www.pusatbesibaja.co.id
http://www.fabrikasikonstruksi.com
http://www.undangancinta.com
http://www.sentrabesibaja.com
http://ironsteelcenter.com
http://www.gudangbesibaja.com
http://pabrikbesiwfjakarta.blogspot.com/
http://www.undangancinta.com
http://www.undangancinta.com
http://www.undangancinta.com

http://ironsteelcenter.com/category/besi-baja-behel-beton-polos-ulir-sni...
http://ironsteelcenter.com/category/besi-hollow-hitam-galvaniz
http://ironsteelcenter.com/category/besi-baja-cnp-kanalc-channel-full-sn...
http://ironsteelcenter.com/category/besi-unp-channel-kanal-u-master-kaya...
http://ironsteelcenter.com/category/besi-wiremesh-wermesh-m4-m5-m6-m7-m8...
http://ironsteelcenter.com/category/besi-baja-wf-iwf-wide-flange-beam-ss...
http://ironsteelcenter.com/category/besi-baja-h-beam-channelh-kanalh-ss4...
http://ironsteelcenter.com/category/besi-baja-plat-pelat-plate-eser-kapa...
http://ironsteelcenter.com/category/pipa-besi-hitam-medium-sch-schedule-...
http://ironsteelcenter.com/category/besi-baja-siku-lokal-imoprt-ispat-ma...
http://ironsteelcenter.com/category/besi-baja-plat-kapal
http://ironsteelcenter.com/category/bondek
http://ironsteelcenter.com/category/baja-ringan
http://ironsteelcenter.com/category/spandek
http://ironsteelcenter.com/category/stainless-steel-ss-sus-304-210-316-3...

http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-baja-cnp-kanal-c/
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-baja-h-beam/
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-baja-plat-hitam-plat-kapal/
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-baja-siku/
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-baja-unp-kanal-u/
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-baja-wf/
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-beton/
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-hollow/
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-pipa-baja/
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-wiremesh/
http://www.gudangbesibaja.com/tag/bondek/
http://pabrikbesiwfjakarta.blogspot.com/

http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-ais-uli...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-banci-u...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-bjku-ul...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-cakra-s...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-delco-p...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-gunung-...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-interwo...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-jcac-ul...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-krakata...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-ksty-ul...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-master-...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-pas-uli...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-perwira...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-psi-uli...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-sii-uli...
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-sni-uli...
http://www.jualbesibajamurah.com
http://www.pusatbesibaja.com
http://www.pusatbesibaja.co.id
http://www.fabrikasikonstruksi.com
http://www.undangancinta.com

http://www.sentrabesibaja.com/besi-beton-ulir-polos-sni/
http://www.sentrabesibaja.com/besi-baja-hbeam-profil/
http://www.sentrabesibaja.com/besi-baja-i-wf-profil/
http://www.sentrabesibaja.com/pipa-besi-hitam-medium-galvaniz/
http://www.sentrabesibaja.com/pipa-besi-baja-sch-40-schedule/
http://www.sentrabesibaja.com/pipa-besi-baja-sch-80-schedule/
http://www.sentrabesibaja.com/besi-wiremesh/
http://www.sentrabesibaja.com/besi-hollow-hitam-galvaniz/
http://www.sentrabesibaja.com/besi-cnp-baja-kanal-c-gording/
http://www.sentrabesibaja.com/besi-unp-baja-kanal-u/
http://www.sentrabesibaja.com/besi-siku-baja/
http://www.sentrabesibaja.com/plat-kapal-marine/
http://www.sentrabesibaja.com/plat-besi-baja-hitam/
http://www.sentrabesibaja.com/plat-bordes-kembang/
http://www.sentrabesibaja.com/atap-spandek/
http://www.sentrabesibaja.com/bondek-cor-sni/
http://www.sentrabesibaja.com/welded-beam-castellated-beam-queen-king-cr...

Kommentoi