Varaemo

Puolivahingossa

Juuri kun kerkesin hehkuttamaan kuinka hyvin koira suhtautui vauvaan, tuli takapakkia. 

Ei agressiivista tai muuten hälyyttävää käytöstä, mutta ärsyttävää ja turhauttavaa. Melkeinpä hermoja raastavaa. 

Koira vahtii vauvaa kuin omaansa. 

No joo, ei kuulosta kauhean pahalta. Mutta jo valmiiksi neuroottisen narttukoiran vahtimiseen on pakko puuttua heti. Nyt vaan kun tietäisi miten.

Liiallinen vahtiminen ilmenee mm. näin:

Meillä on koirahaamu. Missä ikinä vauvan kanssa ollaankin, koira on mukana. Vaippoja vaihtaessa pyörii jaloissa, nukuttaessa vahtii pinnasängyn alla ja sohvalla istuu jämähtämättä sopivalla etäisyydellä. Ah-dis-ta-vaa.

Vauvan itku on ihan ok. Koiran jatkuva vinkuminen ei ole. Se hajottaa enemmän, ku yö- ja aamuheräämiset plus valvomiset tähän mennessä yhteensä. Ihan vuorokauden ympäri jatkuvaa ulinaa, mikä ei lopu millään. Ei huoneesta eristämisellä, huomiotta jättämisellä, huomion antamisella tai pää punasena huutamisella.

Jatkuva katse kohti vauvaa tai vaihtoehtoisesti jatkuva tarkistuskäynti vauvan luona. Pienikin pihahdus tai inahdus vauvan suunnalta, niin koira on salamana paikalla. Ulkona tekee enää äkkiä vain hätänsä tästä syystä.

+ En tiedä liittyykö asiaan, mutta oletan liittyvän; Yölliset mielenosotuspissat. Luonnollisesti sisälle.
Tietää tekevänsä väärin ja narahtavansa samantien oman neuroottisuuteni takia (= tarkka kuulo ja pakkotarkistus epäilyn ilmaantuessa) sekä pääsevänsä rangaistukseksi pariksi tunniksi jäähylle kylpyhuoneeseen heti torujen jälkeen. Mutta ei. 
Ja näitä kausia on ollut ennenkin mistä milloinkin, mutta ei koskaan näin kauan. 

. . .

Keskustelupalstoilla samasta aiheesta lukiessani huomasin, että osan mielestä on ihan ylisöpöä kuinka koira pitää vauvaa omanaan ja samat käytösmallit toistuu - ehkä vaan vähän lievempinä. Mitä söpöä tässä muka on? Koira kärsii ja minä kärsin. Tosi inhottavaa.

Pakkohan tähänkin on joku keino olla. 

Kommentit

Nonariina
Kahvia ja unelmia

Hitsi, koirakuiskaajassa oli viime viikolla just yks jakso koirasta joka vahti vauvaa samalla lailla. Minä en siis tiedä mitään koirista enkä sellaista omista, mutta se Ceasar ei ainakaan pitänyt sitä hyvänä juttuna...näkisköhän sen jakson jostain netistä niin saisit vähän vinkkejä...

Ei mielestäni kovinkaan ylisöpöä. Koiralle, niin nuorelle kun vanhalle sellaiselle sietäisi ihanan ja rauhallisen elämän. Ilman turhia paineita ja stressiä. 

oletko ollut yhteydessä eläinläkäriin? Entä koirakouluttajaan tai jopa koirapsykologiin? Heillä olisi ehkä ideoita ja selityksiä moiseen...

onko koira narttu, ja onko se aikoinaan leikattu? Voisiko koiran hormooneilla olla vaikutusta? 

iity-
Puolivahingossa

Joo oon muuten sattunu näkeen sen koirakuiskaajajakson. Tää on mun mielestä vielä pahempaa, mitä siinä tais olla, jos nyt oikein muistan. Ja jotenkin niin turhauttavaa, kun koira toimii ihan kun ihmisen mieli ja ymmärtää itsekin, ettei näin sais/kuuluis tehdä + näkee mun turhautumisen.
Ceasar Milan tekee mun mielestä oikein hyvää työtä, en vaan yhtään usko, että sen metodit auttais meidän Elluun.
Esteri on sen verran herkkä tapaus kaikkine neuroottisuuksineen ja traumoineen, että ihan pienetkin jutut oon joutunu opetteleen sen kanssa ihan päinvastoin, ku normaalin koiran kanssa toimiessa. Samasta syystä en uskalla koirakouluttajien/-psykologien kanssa hirveesti neuvotella, kun se riski on sen verran suuri takapakkiin joka suhteessa. Pienikin väärä liike ja saa taas 6kk käydä jotain kauan sitten hiottua juttua läpi. :/

Sitäpä juuri ja kun koira muutenkin viettää ns. eläkepäiviä, niin ei kovin lepposta näytä olevan.

 Narttu on joo, ei leikattu. Leikkaus saattais auttaa, koira vaan on sen verran iäkäs jo, etten mielelläni lähtis leikkaamaankaan. Varsinkaan kun varmuuksia senkään toimivuudesta ei ole. Täytyy miettiä sitä vielä, jos ei mikään meinaa auttaa.

Eiköhän me kantapään kautta tähänkin asiaan löydetä joku toimiva ratkaisu :) Tai ainakin yritetään.

Mindeka
Ma-material Girl

Kannattaisin minäkin suoraan vaan sellaista, että ottaa yhteyttä ihan johonkin alan spesialistiin, jottei sekoita koiraa enää enempää, yrittämällä itse puuttua (kenties väärin keinoin?) tuohon käyttäytymiseen.

Saattaa kuitenkin olla ihan ohimeneväkin juttu, joka johtuu vauvan (=uusi perheen/lauman jäsen) syntymisestä.

leaflet (Ei varmistettu)

kuulostaa mun korvaan valeraskaudelta, mutta sitä en osaa sanoa, miten siihen pitäisi suhtautua, kun meillä ollut vaan uroskoiria :/ 

Leaflet, samaa mietin minäkin. Siksi juuri kysyin onko narttu ja leikattu. Koirapsykologille vaan soitti, ja kerrot koiran tilanteesta. Tuskin ne mitään pahaakaan saa aikaiseksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

En tiedä miten vaihtoehtohoitoihin noin ylipäätään suhtaudut, mutta meillä ainakin on koirien lukuisiin ongelmiin (ei tämän tyyppistä, mutta esim pissailua, pelkoa, eroikävää) tepsineet homeopaattiset valmisteet. Tuskin niistä ainakaan haittaa on (: En tiedä missä asut tai mikä on kyseisen paikkakunnan eläinhomeopaattitilanne (jotkut eläinlääkärit käyttävät näitä myös), mutta googlailemallahan nuo löytyvät. Jonkinlaista apua varmasti saa ihan sähköpostilla / soitolla, paras tietty jos asiantuntija pääsee näkemään "autenttisen" tilanteen.

Tsemppiä tuon kanssa, mihin ratkaisuun sitten ikinä päädytkään (:

- N

iity-
Puolivahingossa

Hmm, valeraskaus on käyny mielessä kans, juoksuja ei vaan oo ollu vielä. Sellanen käsitys on, että valeraskaus tulis juoksujen jälkeen? 
Mitään pesänrakentamisia ei myöskään oo ollu ainakaan vielä.

Katsotaan.. Valeraskaus kyllä selittäis senkin, minkä takia nyt vasta iskee tommonen suojeluvietti, eikä heti kaks kuukautta sitten.

iity-
Puolivahingossa

Vierailijalle kiitos vinkistä. Tutustun googlen kautta. :)

Ixy (Ei varmistettu)

Valeraskaus mullekkin tuli heti mieleen.. Jos haluat homeopatiaa kokeilla ni meiän tallin pitäjä on alan ammattilainen, saat mult yhteystiedot jos haluat..

iity-
Puolivahingossa

Oolrait, pidän mielessä. Kiitos. :)

eppunen
Pienen pojan elämää

Mulla syntyy vauva ihan pian ja oon kauhulla oottanu miten meidän koira suhtautuu... Puolivuotias narttu ja oon enemmän pelännyt sen olevan mustasukkainen, mutta nyt alkoi oikeastaan vielä enemmän pelottaa tuo vahtiminen. Toivottavasti löydät ratkaisun tuohon, ja olisi kivaa lukea sitten siitä, niin voisi soveltaa omaan koiraan tarvittaessa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Sanoit tuolla ylempänä, että et haluaisi leikata narttua, koska on jo vanhempi koira. Päinvastoin, vanhempi koira varsinkin kannattaisi leikata jo pelkästään sen takia, että märkäkohdun mahdollisuus poistuu, se kun kuitenkin tulee helposti iäkkäämmille koirille ja on hengenvaarallinen. :) Kannattaa myös ottaa yhteyttä kouluttajaan, voihan sitten kouluttajaakin vaihtaa jos neuvot eivät omasta mielestäsi sovi teidän koiralle, jokaisella kun kuitenkin on se oma tyylinsä. :) Ja nyt jos koska ottaisin yhteyttä ennen kuin tuo ongelma muuttuu paljon pahemmaksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Auttaisiko enempi lenkitys koiraa? Saisi kahdenkeskistä aikaa ihmisen kanssa, ja puhti jäisi lenkkipolulle? Eläinlääkäriltäkin vois tuosta valeraskaudesta kysyä!

iity-
Puolivahingossa

eppunen 
Meillä meni asiat ensin tosi hyvin, että älä turhaan pelkää :) Uskon tän olevan vaan joku vaihe, mutta tottakai kirjaan muutoksista tänne.

Vierailija 
Aa, oon niidenkin olettanu olevan yhteyksissä valeraskauksiin ja/tai epähygieenisiin synnytystiloihin, mutta hyvä tietää että voi tulla muissakin tilanteissa. Mietin nyt vielä tuota kouluttajamahdollisuutta, mutta joo totta ihan joka sana ja ilman muuta ottaisin yhteyttä heti, jos olis ihan mikä vaan muu koira kyseessä. Uskon, että oon jättäny reagoimatta johonkin pikku juttuun koiran ja vauvan välillä ja on syntyny sen myötä tämmönen soppa. Niin meillä on alusta asti ollu ongelmien kanssa ja muutama kuukausi menee ratkoessa ihan pientäkin juttua.

Vierailija
Vaunujen vierellä suostuu lenkille, muuten on vaan kiire tehdä ulos hätänsä, että pääsee vahtimaan vauvaa. En ainakaan viime vaunulenkin jälkeen huomannu mitään muutoksia - tosin olin kipeänä, enkä kovin pitkää lenkkiä pystynyt tekemään. Suunnitelmissa on pikkuhiljaa alkaa käydä hölkkäämässä ihan yksin/koiran kanssa, niin näkee varmaan siinä vaiheessa vasta. Kunhan tästä nyt parannutaan ensin. Sisällä ollaan kyllä millon mitäkin aktiviteettia harrastettu nyt erityisen paljon pari päivää, eikä näytä olevan vaikutusta.  

Tarviiko sinun viedä esim koira ja vaunut samaan aikaan ulos? 
Oletko miettinyt voisiko koiran antaa hoitoon muutamaksi päiväksi, ja tarkkailla siellä käyttäytymistään? 

Kyllä minä, sinun tilanteessasi leikkaisin myös vanhan koiran. Juuri näitten kohuttulehdusten yms riskien takia. Ja onhan se todettu että leikattu koira elää keskimääräistä kauemmin. 

iity-
Puolivahingossa

Ei. Niillä harvoilla vaunulenkeillä otan kyllä koiran mukaan, mutta muuten kulkee miehen/mun kanssa kahden.
Muuten voisinkin laittaa hoitoon, mutta eipä ole paikkaa minne laittaisi. :/

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.