Miksi luonnonkosmetiikka?

Olin harkinnut blogin perustamista jo pidempään, mutta maanantaina julkaistu IPCC:n ilmastoraportti havahdutti minut viimein paitsi siihen tosiasiaan, että tekojen aika on nyt, myös siihen, ettei henkilökohtaisellakaan tasolla ole enää aikaa odotella mitään. On pakko tehdä jotain. Turhat jossittelut ja porinat sikseen ja eteenpäin!

Minä olen kolmekymppinen nainen. Olen ollut kosmetiikkaholisti teinistä asti ja rakastanut purkkimerta aina. Minulle kosmetiikkaintoilu tarkoittaa tuotteisiin paneutumista tarvelähtöisesti sekä niitä hetkiä, jolloin saa rauhoittua omaan pieneen zen-hetkeen peilin edessä kosmetiikkaa naamalle levittäen. Ihoni on perisuomalainen pintakuiva sekaiho, joka kärsii ajoittain erityisesti hormonaalisista epäpuhtauksista. Meikkaamisessa haastetta tuo erittäin kalpea ihoni, jolle on vaikeaa löytää tarpeeksi vaaleita sävyjä. Hiukseni puolestaan ovat pitkät ja paksut, mutta yksittäinen hius on herkästi lasimainen. Päänahkani aiheuttaa päänvaivaa. Kärsin esimerkiksi kutinasta, rasvoittuvuudesta ja kuivuudesta yhtä aikaa.

Vaikka olenkin ollut kosmetiikkafriikki jo reilut viisitoista vuotta, kiinnostukseni luonnonkosmetiikkaa kohtaan heräsi vasta muutama vuosi sitten. Hiuksia tosin olen hennannut vuodesta 2009 asti. Ennen kokonaisvaltaista luonnonkosmetiikkaan siirtymistä käytin iloisesti kaikenlaista kosmetiikkaa ja olin kiinnostunut kosmetiikan trendeistä, ilmiöistä ja brändeistä. Sittemmin havahduin kosmetiikan terveys- ja ympäristövaikutuksiin. Erityisesti kosmetiikan vaikutus hormonitoimintaan ja vesistöihin alkoivat ahdistaa päivä päivältä enemmän, minkä johdosta päätin lopulta siirtyä luonnonkosmetiikkaan, jossa näitä asioita on otettu paremmin huomioon kuin synteettisellä puolella. Pari ensimmäistä vuotta menivät askeettisissa merkeissä lähinnä öljyjä suosien, mutta viimeisen parin vuoden aikana olen taas löytänyt ilon erilaisista tuotteista ja alkanut arvostaa erityisesti tuotteiden käyttömukavuutta. En hamstraa ylimääräisiä tuotteita, vaan ostan uutta vasta aiemman purkin loputtua tai lähetessä loppuaan.

Taustani on akateeminen, joten suhtaudun kriittisesti ja skeptisestikin kaikenlaisiin tuotelupauksiin, mutta luotan luonnonkosmetiikan sertifikaatteihin. En väitä, että synteettinen kosmetiikka olisi kaiken pahan alku, vaan luotan myös Euroopan Unionin kosmetiikkalainsäädäntöön ja yritysten vastuullisuuteen. En myöskään väitä synteettisiä tuotteita myrkyllisiksi tai vaarallisiksi. Tiedostan, että oma luonnonkosmetiikkaan siirtymiseni pohjaa ennen kaikkea tunneperäisiin syihin – tuntuu paremmalta käyttää (sertifioitua) luonnonkosmetiikkaa. Ekologiset arvoni kulkevat käsi kädessä luonnonkosmetiikkafirmojen ympäristövastuun kanssa.

Tavoitteenani ei ole saarnata tai syyllistää, vaan uskon positiivisen esimerkin voimaan. Jokaisella on oikeus – ja yhä ankarammaksi käyvissä olosuhteissa myös velvollisuus – tehdä pieniä valintoja, jotka auttavat planeettaamme jaksamaan ihmiskuntaa vielä hetken pidempään. Moneen asiaan emme voi vaikuttaa yksilöinä, mutta vähintään yhtä moneen voimme. Ilon kautta! Blogin nimi Purkin viemää kätkee sisäänsä myös piilomerkityksen – purkin vie lopulta maa, eli jokaisen kannattaa pohtia, kuinka tasapainoilla tuoteintoilun ja ekologisuuden paikoin hyvinkin ristiriitaisessa välimaastossa.

En ole ammattini puolesta missään tekemisissä kosmetiikan kanssa, vaan intohimoni pohjaa ennen kaikkea harrastuneisuuteen. En myöskään väitä olevani aiheen asiantuntija. Omat kosmetiikkablogimaailman idolini ovat Virve Vee, Karkkipäivä-Sanni sekä Katja Kokko. He ovat guruja alallaan eikä minun tarkoitukseni ole kilpailla heitä vastaan asiantuntijuudessa.

Tämä blogi on puhtaasti harrastajan tuoteblogi, jossa perkaan läpi kosmetiikkahankintojani, loppuneita tuotteita sekä sekä ihastuttaneita että pettymyksen tuottaneita purkkeja. Olen kaivannut blogia, jossa keskiössä olisivat nimenomaan toimivat kosmetiikkatuotteet sekä niiden esittelyt ja muu tuotekeskeinen lähestymistapa. Sen vuoksi blogini ei tule sisältämään lifestyle-teemoja tai esittelemään elämääni henkilökohtaisemmin, vaan kaipaan elämääni nurkkausta, jossa jauhaa kosmetiikasta omilla ehdoillani. Myös puheenvuorot kosmetiikkateollisuuden ilmiöistä ynnä muusta vastaavasta jätän ammattilaisille.

Tervetuloa mukaan! 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *