Onnistunut leikinohjaus

Olen pohtinut, miten hyvä leikinohjaus rakennetaan esikouluryhmälle. Tässä on muutamia ajauksia, joista osaa olen testannut jo käytännössä. On hyvä lähteä liikkeelle jostakin yhteisesti sovitusta teemasta. Minun tapauksessani se oli helppoa, sillä harjoittelupäiväkotini toimii Vihreä lippu-periaatteella. Tänä vuonna päiväkoti toimii Yhteinen maapallo-teemalla ja tiimini oli jo syksyllä valinnut yhteisen teeman koko vuodeksi. Jokaisella osastolla on täällä yksi lasten kanssa valittu kehitysmaa ja minun ryhmässäni se oli Egypti. Jos päiväkodilla ei ole mitään vuositeemaa, voi aihepiirin valita vapaammin. Silloinkin tulee huomioida työtiimin ja lasten toiveet. 

Kun teema on päätetty, aloin miettiä, mitä siitä lapsille kertoisin. Ensin tutkin, mitä syksyllä oli jo aiheesta ammennettu. Mietin mitä annettavaa itselläni olisi. Päädyin tutkimaan muinaista Egyptiä ja Faaraoiden aikaa. Historiallisia teemoja ei oltu aiemmin käyty lasten kanssa läpi.

Vierailin hiihtolomalla museoissa, joista löysin lisää materiaalia. Eräästä kirjasta löysin tietoa kuningatar Tuyasta, ja kuvia, joita voisin lapsille näyttää. Kävin myös kirjastossa ja katselin aiheeseen liittyviä kirjoja. Etsin egyptiläistä musiikkia musiikkiosastolla. Samalla ideoin, mitä voisimme leikinohjauksessa lasten kanssa puuhata. Käytin apuna draamakasvatuksen oppikirjaa. Hyödynsin aiemmin hankkimaani sivistystä ja perehtymistäni muinaisen Egyptin musiikkikulttuuriin. Kävin askarteluliikkeessä, josta sain lisää innostavaa materiaalia. Viimeinen musta peruukki mallinuken päältä lähti mukaani pilkkahintaan. Askartelin pahvista ja kullanvärisestä paperista kuningattarelle kaulakäädyn. 

Valitsin itselleni leikinohjaukseen museo-oppaan roolin, joka välillä muuntui egyptologiksi ja kuningattaren hovineidoksi. Kun puolikas lapsiryhmää saapui leikinohjaus paikalle, olin asetellut penkit puoliympyrään. Lämmittelin lapset aiheeseen tekemällä heidän kanssa draamasopimuksen. Sitten pyysin heitä sulkemaan silmänsä ja egyptiläistä musiikkia kuunnellen sukelsimme muinaiseen aikakauteen. Tarina imi lapset mukaan. Vapaaehtoinen tyttö asettui kuningatar Tuyan rooliin, jonka puetin juhla-asuunsa. Välillä lapset saivat purkaa liikunnantarvettaan ohjastamalla kuningattaren arabialaisia hevosia. Oli myös musiikkituokio, jossa hoviväki soitti ja tanssi kuningattarelleen, joka istui tyynenä ja kauniina peruukissaan. Lapset saivat valita djembe-rumpuja tai marakasseja. 

Ennen leikinohjauksen tuokiosuunnitelman tekoa oli miettinyt, mitä aihepiirejä ja sisältöjä leikinohjaukseni sisältäisi. Mikä olisi minkäkin kokonaisuuden tavoite ja funktio. Omaan lopulliseen toteutukseen pääsi mukaan paljon taidetta, myös kielellistä rikastamista, musiikkia, kulttuuria, ympäristötietoa…

Toteutimme omannäköisen leikkihetken, jossa lapset saivat osallistua ja vaikuttaa ideoiden kehittelyyn. Esimerkiksi kun he olivat juosseet itsensä läkähdyksiin Faaraon hevosina, kyselin, mitä he olivat ajelullaan nähneet valtakuntaa katsellessaan. Joku oli nähnyt pyramideja, toinen torielämää ja kolmas kameleita. Yksi myönsi, että hänen hevosensa oli ollut niin nopea, ettei hän ohjastamiseltaan ennättänyt maisemia ihailemaan! Mutta kaikki olivat mielikuvitusleikissä mukana. Jopa se poika, joka sanoi muille jääneensä Niilin-rannalle ongelle. 

Hyvä leikinohjaus myös päättyy hallitusti ja me palasimme takaisin museoon patsaiksi. Lopussa lapsilla oli mahdollisuus kertoa, miltä heistä oli ottamissaan rooleissa tuntunut. Tänään oli työharjoittelussa näyttöpäivä jolloin opettaja vierailee päiväkodissa, seuraa ja arvioi opiskelijan työskentelyä. Koska minulla on innostunut ja lahjakas tutor, joka myös tekee mielenkiintoista väitöstyötä, päätin ottaa hänen osaamisensa opikseni. Leikinohjaus oli sekä tutorin, mentorin ja lasten mielestä onnistunut kokemus. Tästä on hyvä jatkaa!

Suhteet Oma elämä Opiskelu