Lessons learned

Minulta kysyttiin toiseen blogiin vinkkejä putkiremonttiin varautuville ihmisille. Juttu oli sen verran lyhyt, että tuli tarve kirjoittaa neuvoistani hieman monisanaisemmin, kun niitä kerran tuli mietittyä valmiiksi.

Kymmenen vinkkiä putkiremonttiin:

 1. Varaudu pahimpaan. Ota matkaan runsaasti huumoria ja pitkää mieltä. Ne tulevat tarpeeseen, sillä ne myös kuluvat nopeasti loppuun.
 2. Tee urakasta poikkeavia muutostöitä harkitusti. Suurimmat ongelmat meille tuli siitä, että emme halunneet taloyhtiön valitsemia peruskalusteita ja laattoja. Perusurakassa valurautainen tassuammeemme olisi kuitenkin mennyt kaatopaikalle ja edellisessä remontissa hankkimamme kalliit kalusteet uusittu halvemmilla, joten harkinnan lopputulos oli selvä hyvin nopeasti.
 3. Harkitse, kannattaisiko samassa yhteydessä tehdä isompikin remontti. Kun putket revitään kokonaan pois ja vedetään uudelleen, ne voikin vetää samalla vaivalla toiseen huoneeseen. Silloin on mahdollista tehdä esimerkiksi pitkään haaveissa ollut keittiön siirto, joka ilman putkiremonttia olisi hyvin vaivalloista tai jopa mahdotonta.
 4. Tee omat kotiläksysi ja käytä aikaa suunnitteluun. Saat lopputuloksesta persoonallisemman ja pystyt myös itse ottamaan enemmän kantaa urakoitsijan suunnitelmiin ja väitteisiin. Jos olisin uskonut kaiken, mitä meille väitettiin, esimerkiksi keittiön sähköjohdot kulkisivat eteisen katon rajassa pintavetona ja toisen asunnon WC:ssä olisi kummassakin takanurkassa erilliset nousukotelot.
 5. Vaadi kaikista töistä kirjalliset suunnitelmat ja piirustukset varsinkin, jos haluat poiketa perusurakasta. Vaadi lisäksi, että jokainen muutos hyväksytyistä suunnitelmista ja piirustuksista pitää hyväksyttää osakkaalla. Huolehdi, että jokainen asia ja vaatimus on kirjoitettu ylös johonkin dokumenttiin.
 6. Jos teetät töitä muilla, asut vanhassa talossa ja haluat säilyttää asunnossa mahdollisimman alkuperäisen ulkoasun, tee remonttimiehille selväksi, että yhtään senistä irrotettavaa esinettä, lattialistaa, saranaa tai valokatkaisijaa ei saa hävittää eikä esimerkiksi listojen tai ovenkarmien maalauksen yhteydessä todellakaan tarvitse täyttää seinän ja karmin väliin jäävää koloa akryylimassalla.
 7. Valvo itse remonttia. Et voi ulkoistaa sitä vastuuta kenellekään, sillä kukaan muu ei pysty tarkistamaan pelkkien piirustusten perusteella, tehdäänkö kaikki asiat niin kuin on sovittu. Käy vähintään kerran päivässä tarkastamassa, mitä on tehty tai jätetty tekemättä. Varaudu siihen, että vaikka olet sopinut jotain aamulla jonkun kanssa, iltapäivällä tarkastuskäynnillä homma on tehty kuitenkin toisin.
 8. Varaa aikaa myös siihen, että voit käydä keskellä päivää sopimassa asioista suoraan työmiesten kanssa. Asiat etenevät oikeasti parhaiten, kun viesti ei kierrä työnjohdon kautta.
 9. Hanki sijaisasunto mahdollisimman läheltä kotiasi, jotta edelliset kohdat onnistuvat mahdollisimman helposti.
 10. Jos urakka tehdään repimällä kaikki rakenteet auki, älä edes kuvittele asuvasi remontin keskellä.

P.S. Tämä palsta alkaa olla jo auringonlaskun puolella, ja tarina jatkuu toisella palstalla: Isyyspakkaus, voilà.

koti sisustus
Kommentit (1)
 1. Kiitos näistä vinkeistä. Meidän täytyisi toteuttaa täällä Seinäjoella putkiremontti. Suunnittelua olemme jo tehneet putkiremontin osalta. Kiitos erityisesti vinkistä liittyen asunnon ulkonäköön ja sen säilyttämiseen. Itsellä toiveissa säilyttää asunnon alkuperäinen ulkonäkö joten täytyy tästä muistaa keskustella urakoitsijan kanssa. Urakoitsijaa tässä jo etsin ja yhden putkiliikkeen sivut löysin joten täytyy soitella ja kysyä lisää miten putkiremontin voisimme toteuttaa. https://www.lvi-tec.fi/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *