53 vetolaatikon ja 10 liukuoven keittiö

Julkaistuani juttuni uudesta keittiöstämme (Ks. joulun ihme) useammat kyselivät, mitä oikein säilytämme kaikissa keittiön vetolaatikoissa. Keittiössämme on todella tavanomaista enemmän laatikoita ja vähemmän tavallisia kaappeja. Tässä jutussa raotan hieman laatikoita ja annan omia remonttejaan suunnitteleville vaihtoehtoja ja ideoita perinteisten keittiön kaappien tilalle.

090120124340.jpg

Kaikki kunnia kuivauskaapille, suomalaiselle keksinnölle, mutta sen merkitys nykyisissä tiskikonetalouksissa on vähäinen. Kuivauskaappi on usein puoliksi tyhjillään, ja luulen, että monissa kodeissa sitä käytetään useammin astioiden säilytykseen kuin kuivaukseen. Onko siihen järkevä käyttää arvokasta seinätilaa? Jos jokin kattila pestään käsin, sen voi kuivata saman tien tai jättää pyyhkeen päälle tiskipöydälle.

Meillä ei ole lainkaan kuivauskaappia. Aktiivisessa käytössä oleva astiat säilytetään kyllä yläkaapeissa, mutta iso laatikosto, jossa on monta matalaa laatikkoa toimii mainiosti muiden lautasten ja mukien säilytyksessä.

090120124315.jpg

Matalissa laatikoissa astiapinot eivät kasva suuriksi, joten alimmatkin lautaset ovat helposti saatavilla, ja laatikosta ei tule liian painava.

Leveän laatikoston ylin laatikko on täydellinen mauste- ja säilykepurkkien sekä kaikenlaisten pienten pussien ja purnukoiden säilytyksessä. Aiemmin ne pyörivät epäjärjestyksessä kaapeissa ja unohtuivat vanhenemaan. Matalassa laatikossa sekä tomaattipyreepurkit että avatut spagettipussit ovat helposti saatavilla.

090120124310.jpg

Keitiössä on toki paljon muutakin pientä tavaraa, jonka säilyttäminen isoissa kaapeissa tuottaisi paljon hukkatilaa tai jonka etsiminen isoista laatikoista olisi vaivalloista. Nämä lautasliinarenkaat, soija-astiat, piparkakkumuotit, kodinkoneiden lisäosat ja pienet lasiastiat löytyvät helpommin pienistä vetolaatikoista työtason päältä…

090120124292.jpg

…tai saarekkeen alaosasta.

090120124338.jpg

Tiskialtaan alla oleva allaskaappi kutsui aiemmin sullomaan sen perälle kaikkea epämääräistä, joka unohtui sinne. Lopulta allaskaapin sisältö oli haiseva kokoelma roska-astioita, paperipusseja, lasipurkkeja, pesuaineita ja pulloja.

Jos allaskaapissa ei olekaan kaappeja vaan tilavat vetolaatikot, ne toimivat loistavasti lajiitteluastioiden, tyhjien pullojen, kattiloiden ja vaikkapa monitoimikoneen säilytyspaikkoina. Laatikoiden perälle ei muodostu samanlaista epäkäytännöllistä sotkupesää kuin kaappeihin.

090120124325.jpg

Jos tämän Rouva T:n pari viikkoa sitten löytämän lasilokerikon pienet lokerot laskee mukaan, keittiössämme on 53 vetolaatikkoa. Vaikka tämä laatikosto ei ole vielä ehtinyt saada sisältöä, emme ole kokeneet, että laatikoita olisi liikaa.

090120124303.jpg

Vetolaatikot eivät ole keittiömme ainoa ominaispiirre. Toinen on liukuovet, jotka meillä on sekä yläkaapeissa että saarekkeessa.

251220114209.jpg

En voi kuin suositella liukuovia. Kapeissa paikoissa saranoilla aukeavat ovet olisivat väistämättä aika ajoin tiellä ainakin astianpesukonetta tyhjennettäessä. Jos yläkaapeissa on liukuovet, niihin ei myöskään voi lyödä päätään, mikä ainakin tässä perheessä tuo merkittävää lisäarvoa.

Oletkos muuten koskaan ajatellut, miksi ruokailuvälineet pitää laittaa lusikkalaatikossa olevaan lokerikkoon, kun ne eivät sinne kuitenkaan mahdu – ainakaan jos aterimia on enemmän kuin tusina? Ei pidä. Meillä ne sijoitettiin hauskaan kaksikerroksiseen peltirasiaan – Mangot ylempään kerrokseen ja Savoniat alempaan.

090120124327.jpg

Kaiken kaikkiaan haastan omia remonttejaan suunnittelevia ajattelemaan hieman laatikon ulkopuolelta. Oli ratkaisu sitten uutta, vanhaa, hyllystä ostettua tai teetettyä, kannattaa nähdä hieman vaivaa suunnitteluun. Keittiön rakennusvaiheessa suunnitteluun käytetty aika säästää sitä moninkertaisesti tulevina vuosina, kun keittiössä on helpompi laittaa ruokaa ja tavarat löytyvät vaivattomammin.

Koti Sisustus
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.