Maailman parhaiden aamupalojen aika
Tämän jutun tarkoitus ei ole tuottaa huonoa omaatuntoa tai ahdistusta niille, jotka eivät hilloa, pakasta tai sienestä. Sen sijaan muistuttaisin, että sekin vaihtoehto on olemassa ja nyt on juuri se aika vuodesta. Mansikka-aika alkaa olla lopuillaan ja mustikkasato kypsimmillään. Sieniä kasvaa viime vuoteen verrattuna moninkertaisesti. On aika luksusta syödä aamiaiseksi tuoreita marjoja ja mökin vierestä poimituista herkkutateista pyöräytettyä munakasta.
Tatit ovat syötäviä sellaisenaan ilman ryöppäystä, mutta erityisen maukkaiksi ne saa paistamalla ne voissa. Pannuun lisätään pilkottu sipuli varsineen, suolaa, pippuria ja muutama kananamuna.
Aamupalan kruunaa Kosken Kotijuuston maustamaton jogurtti tuoreiden mansikoiden ja mustikoiden kanssa, Leipomo Limbun saksanpähkinäleipä ja Juustoportin vuohen gruyére, joka on Rouva T:n mukaan yksi Suomen parhaista juustoista.
Kahvista emme tingi lomallakaan, vaan mökillämme on oma setti erikokoisia mutteripannuja, joilla keitämme aamuespressot aivan kuin kotonakin. Toimme kaupungista mukanamme erittäin pehmeää Arcaffè Rotonda -kahvia. Lusikkaleivät ovat mökkipaikkakunnan suoramyyntipisteestä, johon paikalliset rouvat leipovat erinomaisia kakkuja, keksejä ja leipiä.
En edes yritä esittää ihmistä, joka viihtyisi kumisaappaat jalassa metsässä ja poimisi koriinsa kaiken syötäväksi kelpaavan. Mustikat poimin mökkipaikkakunnan suoramyyntipisteestä, mansikat suoraan luomumansikkatilalta ja sienet Hakaniemen torin thai-myyjiltä. Ja sitten ne suoraan mökin pihalla kasvavat kantarellit ja tatit sieltä, mihin voi kävellä flip flopeilla.
Tänä vuonna minua siis hemmotellaan. Kantarelleja on saatu aivan mökin pihalta jo pakastimeen asti, ja viime päivien pienet sateet ovat houkutelleet sadoittain näitä keltaisia kavereita pois piiloistaan. Luvassa on siis vielä monta kantarellimunakasta, ja herkkuja riittää myös talveksi.
Vaikka itse poimiminen ja säilöminen ei kiinnostaisikaan, käy edes muutaman kerran ostamassa näitä vaikkapa torilta. Itse en malta odottaa, että pääsen Hakaniemen torille hakemaan mustia torvisieniä ja suppilovahveroita. Ihan pakastimeen asti laitettavaksi.