Ei yllätysvieraille: Porsaan grillikylkeä, mustikkapiirakkaa ja mojitoja
Ruoan laittaminen mökkiolosuhteissa on vaatinut aiemmin kompromisseja ja kekseliäisyyttä. Muutimme keittiöremontin myötä ylimääräiseksi jääneen kaasuhellamme nestekaasukäyttöiseksi ja roudasimme sen maalle, joten nyt voimme laittaa mökillä ruokaa kuin kotonamme. Reseptit tosin poikkeavat hieman kotioloista, samoin raaka-aineet.
Kun mökille saapuu odotettuja vieraita, on mukava panostaa illalliseen ja laittaa ruokaa pidemmän kaavan mukaan. Viikonlopun vieraillemme tarjoilimme näitä herkkuja:
- Alkuun mojitot (itse kasvatetusta mintusta)
- Vihersalaattia (omasta penkistä)
- Kantarelli-sipulihöystö (kantarellit mökin pihasta)
- Paistetut muikut (sukulaismiehen verkoista)
- Luomulampaan ja hirven makkaraa (West Chark Oy:n tuotteita, ostettu Heila-lähiruokatorilta Heinolasta. Näyttää saavan myös monesta muusta tutusta kaupasta: http://www.westchark.fi/jlleenmyyjt/jlleenmyyjt.html)
- Grillatut munakoisot
- Grillattu halloumi-juusto
- Uudet perunat
- Viljapossun grillikylki
- Jälkiruoaksi mustikkapiirakka juuri poimituista mustikoista.
Mojito
Lempidrinkkini. Erityisen maukkaaksi juoman tekee se, että Rouva T on kasvattanut tänä vuonna mintut itse.
Yhteen lasilliseen tarvitset seuraavat ainekset:
- muutama limeviipale (vähintään 1/4 limeä, enempi on parempi)
- 2 tl ruokosokeria
- 10 mintunlehteä
- 4 cl vaaleaa rommia
- kuplavettä
- jäämurskaa
Valmistaminen:
- Laita limeviipaleet, mintunlehdet ja sokeri lasiin ja murskaa ne
- Murskaa jää (jääpalapussi + pyyhe + vasara oli aika hyvä yhdistelmä) ja täytä lasi jäämurskalla
- Lisää rommi
- Jatka juomaa kuplavedellä, kunnes lasi on täynnä
- Sekoita juomaa lasissa, jotta sokeri, limemehu ja rommi leviävät tasaisesti.
Porsaan grillikylki
- 1 – 2 kg maustamatonta porsaan grillikylkeä
Keitinliemi:
- 1 sipuli
- tuoretta oreganoa tai muuta yrttiä
- 2 – 3 rkl suolaa
Marinadi:
- 1 prk tomaattipyrettä
- 1 dl soijakastiketta
- 3 rkl (konjakki)sinappia
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 2 rkl etikkaa
- suolaa
- pippuria
- tuoretta oreganoa tai muuta yrttiä
- (2 valkosipulin kynttä)
Porsaan grillikyljen valmistaminen olisi hyvä aloittaa edellisenä päivänä ennen grillaamista, jotta mausteet ehtisivät imeytyä lihaan. Tällä kertaa siihen ei valitettavasti ollut mahdollisuutta, joten mausteita ja suolaa oli lisättävä vielä lautasella.
Grillikylki vaatii pitkän kypsytyksen. Lihaa ei voi laittaa raakana suoraan grilliin, ja se tulee joko keittää tai paistaa uunissa ennen grillausta. Itse päätin tehdä tällä kertaa molemmat.
Valmistaminen:
- Laita grillikylki kattilaan ja lisää kattilaan vettä niin paljon, että kylkipala jää kokonaan veden alle
- Lisää keitinveteen sipuli, suola ja yrtit. Vesi saa olla reilusti suolaista.
- Keitä lihaa 1,5 – 2 h
- Nosta liha marinointikulhoon ja anna jäähtyä. (Voit käyttää porsaan keitinliemen esimerkiksi lihakeittoon.)
- Sekoita marinadin ainekset keskenään. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta marinoida lihaa yön yli, tee marinadista reilusti mausteinen ja suolainen. Itse olen melko liberaali marinadien suhteen ja heitän kulhoon sitä, mitä kaapista sattuu löytymään. Etikkaiset ja öljyiset salaatinkastikkeet toimivat oikein hyvin marinadien pohjalla. Tällä kertaa kaapista ei löytynyt tomaattipyreetä eikä edes ketsuppia, joten käytin marinadissa tomaattimurskaa, jota keitin hetken kokoon.
- Tee lihaan noin senttimetrin syviä viiltoja ja sivele marinadi lihan päälle.
- Anna maustua jääkaapissa mielellään yön yli, mutta vähintään pari tuntia.
- Jos liha on ollut jääkaapissa yön yli, ota se 1 – 2 tuntia ennen grillaamista lämpenemään huoneenlämpöön.
- Pallogrillillä paistettaessa lämpötilan säätely on haastavaa. Liha jää helposti sisältä haaleaksi, vaikka se jo palaa pinnalta. Voit siis ennen grillaamista paistaa lihaa vielä 150-asteisessa uunissa 1 – 1,5 tunnin ajan. Sivele marinadia lihan pintaan paistamisen aikana.
- Nosta grillikylki grilliin ja ruskista sitä molemmin puolin, kunnes sen pinta on paahtunut kauniin väriseksi. Jos mahdollista, paista pidempään ja miedommalla lämmöllä.
- Leikkaa grillikylki palasiksi luiden välistä ja tarjoa.
Muut grilliruoat eivät ohjeita kaivanne. Kuvassa halsterillinen hiillostettavia muikkuja sekä mausteiset lammas- ja hirvimakkarat.
Ruokia odotellessa maistuu esimerkiksi lasillinen (tai kaksi) Parés Baltà Brut ’b’ -luomu-cavaa (Alko 523737, 9,49 €).
Jos et ole ennen kokannut tuoreista kantarelleista tai suppilovahveroista, et tarvitse muuta tietoa kuin että vahverot eivät ole myrkyllisiä eikä niitä tarvitse ryöpätä. Sienet sisältävät kuitenkin paljon vettä, joten paista niitä pannulla, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä ja vesi on haihtunut pannulta.
Kantarellit ovat maukkaita sellaisenaan voissa paistettuna ja kevyesti suolalla ja pippurilla maustettuna, mutta sekaan voi hienontaa sipulia varsineen, kukkakaalia tai vaikkapa lohkoa pannulle edellisen illan keitettyjä perunoita.
Tänä viikonloppuna saimme myös ensi kertaa mökkioloissa paistettua mustikkapiirakkaa vasta poimituista mustikoista.
Mustikkapiirakka
Pohja:
- 100 g voita
- 1,5 dl ruskeaa sokeria
- 1 kananmuna
- 2 dl vehnäjauhoja
Pinnalle:
- 3 – 4 dl mustikkaa
Täyte:
- 1,5 dl maustamatonta jogurttia
- 1 rkl ruskeaa sokeria
- 1 kananmuna
Valmistaminen:
- Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä
- Lisää sokeri ja vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi (huomaa kuvan hieno mökkivatkain)
- Lisää kananmuna
- Lisää jauhot
- Levitä pohja voideltuun piirakkavuokaan
- Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia
- Sekoita täytteen aineet keskenään
- Ota esipaistettu piirakkapohja uunista
- Levitä mustikat piirakkapohjalle
- Levitä jogurttitäyte mustikoiden päälle
- Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä.
Se on siinä. Nam.