Kaksi viikkoa putkiremonttiin

Remontti lähestyy uhkaavasti, eikä pakkaaminen ole edistynyt viikkoon lainkaan. Olen sentään saanut muutaman esineen kaupaksi huuto.netissä, ja niillä kustantaa jo melkein puoli neliötä laattoja kylpyhuoneeseen!

Minulta kysyttiin aiemmin remontin kustannuksista. Jotta luvuista saisi jotenkin vertailukelpoisia, on kerrottava, mitä urakkaan kuuluu. Kerrotaan siis nyt tarkemmin tämän projektin scopesta.

Talotekninen peruskorjaus (=putkiremontti) sisältää meidän taloyhtiössämme tulevan ja lähtevän käyttöveden, kaasuputket, uuden sähkökeskuksen ja sähkökaapeloinnit sulaketauluihin asti, uudet sulaketaulut, tietoliikenne- ja tv-kaapelit ja sähköllä toimivat palovaroittimet. Remontin yhteydessä palautetaan maakaasumahdollisuus myös niihin asuntoihin, joista se on joskus aiemmin katkaistu.

Tämän kaiken saa 450 €:lla per neliö. Siihen tulee vielä päälle kaikki mahdolliset muutostyöt. Jokainen poikkeama perusurakan ratkaisuista (laatat, hanat, pöntöt jne.) tuottaa mahdollisesti lisälaskun. Vanhojen kalusteiden säästäminen voi maksaa ekstraa, jos niiden irrottamisesta ja asentamisesta koituu lisätyötä. Hyvityksiä käyttämättä jääneistä kalusteista ei makseta osakkaalle, vaan ne menevät taloyhtiölle.

Remontti tehdään raskaimmalla mahdollisella menetelmällä eli kylpyhuoneet ja wc:t puretaan lattiasta kattoon – lattia mukaanlukien – ja vanhat putket vaihdetaan uusiin. Taloyhtiössä ei ole koskaan tehty täydellistä putkiremonttia, vaan osa putkista on todella 1920-luvulta. Joitain putkia on vaihdettu joskus 1960-luvulla, mutta missään ei ole dokumenttia siitä, mitkä. Eipä sillä myöskään ole merkitystä, niin huonossa kunnossa ne ovat kauttaaltaan.

Vaikka remonttimenetelmä on raskas, hinta jää kohtuulliseksi yksinkertaisesti siksi, että taloyhtiö on iso ja kalliit pohjatyöt jakautuvat yli sadan osakkaan kesken. Jos pienemmässä taloyhtiössä asukkaita on vain 20-30, nämä kustannukset ovat yksittäiselle osakkaalle suuremmat.

Tämä on toki vasta remontin ensimmäinen vaihe. Seuraava vaihe itsellämme on sitten keittiön siirto, joka alkaa heti putkiremontin päättymisen jälkeen. Taloyhtiössä on puolestaan edessä hyvin kalliita perusparannuksia, joiden rahoittamisesta käydään neuvotteluja, ja kerron niistä lisää sitten, kun joitain päätöksiä on saatu aikaiseksi.

Suunnitelmissamme on jossain vaiheessa elämää vallata myös omistamamme naapuriasunto, joka on nyt vuokralla. Tästä johtuen meillä on mietittävänä yhtä aikaa kaksi putkiremonttia kaksine kylpyhuoneine ja WC:ineen. Lisäksi naapuriasunnossa varaudutaan muuttamaan yksi huoneista kodinhoitohuoneeksi.

Kun nyt vaan urakoitsijan kanssa kaikki menisi paremmin kuin naapurirapuissa, joissa hommat menivät pahasti pieleen. Lupaavaa ei ole ollut ainakaan se, että urakoitsija ei muistanut ilmoittaa kummankaan asuntomme huoneistokatselmusten kellonaikoja ennen kuin asiasta huomautti. Ensimmäinen katselmus siirtyi myös viikolla eteenpäin päivän varoitusajalla.

Projekti oli siis myöhässä jo ennen kuin se oli varsinaisesti alkanutkaan.

koti sisustus sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *