Wannabe New Yorkers

On vapauttavaa käydä lomalla paikassa, jossa pakolliset nähtävyydet on jo nähty, ja saa antaa itselleen luvan olla stressaamatta niiden kuvaamisesta. Silloin ei tarvitse myöskään pahoittaa mieltään sateisesta ilmasta tai siitä, ettei ole jollain paikalla silloin, kun aurinko paistaa juuri oikeasta kulmasta.

empire_state.jpg

Sisäinen turisti, turre, voi silti vaatia päästä talon katolle ottamaan kuvan toisesta talosta ja pitää ihan luonnollisena, että hissimatka kahdelle hengelle maksaa $44.

Ilman kameraa NYC:issä sulautuu ulkonäön puolesta helposti katukuvaan, ja on mukavaa, ettei näytä niin ilmiselvästi turistilta. Pientä tyytyväisyyttä herättää se, kun joku ohikulkija kysyy kadulla neuvoa, miten pääsisi perille määränpäähänsä. Suurta tyytyväisyyttä taas herättää, kun kaupan myyjä sanoo Rouva T:lle: ”You look like a New York girl”.

Turre kyllä paljastaa itsensä kävelemällä silloin tällöin pilvenpiirtäjien välissä katse ylöspäin kohotettuna, tarkkailemalla kiinnostuneena maisemia maan pinnalle nousevan metrojunan ikkunasta tai ilahtumalla, kun junan ikkunasta näkyy yllättäen vilaus Vapaudenpatsaasta. Silloin turre näpsäisee vaivihkaa kuvan kamerakännykällään.

downtown.jpg

NYC:issä mahtavaa on, että voi olla vapaasti enemmän tai vähemmän turre aivan päivästä riippuen. On ihan yhtä OK katsella Times Squaren neonvaloja Broadway-teatteriretkellä kuin käydä brunssilla Brooklynissä ennen visiittiä paikalliseen vintage-vaatekauppaan.

central_park.jpg

Viikko vierähti taas liian nopeasti, ja rouva alkoi jo suunnitella, milloin palaisimme kaupunkiin seuraavan kerran

Nyt onkin jo aika palata tämän palstan pääaiheen pariin. Kävin eilen heti Helsinkiin paluun jälkeen raksalla tarkastamassa tilanteen. Palataan siihen lähipäivinä.

Kulttuuri Matkat

Illalliseksi tuoretta, paikallista ja kaudenmukaista

Emme kaipaa ravintolakokemukseltamme Michelin-tähtiä, molekyyligastronomiaa emmekä jäykästi pokkuroivia tarjoilijoita. Odotamme puhtaita ja laadukkaita raaka-aineita, raikkaita makuja ja tinkimätöntä laatua rennossa ympäristössä. On anteeksiantamatonta, jos ravintolassa ei osata kertoa raaka-aineiden alkuperää. Näillä kriteereillä on helppo ymmärtää, miksi lempiravintolamme New Yorkissa on Buttermilk Channel Brooklynin Carroll Gardensissa (524 Court st., Brooklyn).

dinner.jpg

Kaksihenkinen raatimme on testannut paikkaa useamman kerran, ja jälleen eilen olin kyynelehtiä omenasiideri-voikastikkeen ja paahdettujen turnipsien kanssa tarjoiltujen kampasimpukoiden edessä.

Toinen syy poistua Manhattanilta on Marlow & Sonsin illallinen Brooklynin Williamsburgissa (81 Broadway, Williamsburg, Brooklyn). Ostereita. Täydellisesti paistettua kummeliturskaa (hake). Sinappivinegretillä maustettua mustard greensiä (jos joku tietää suomennoksen, kerro).

Nam. Brooklynistä löytyvät myös iCi (246 Dekalb Ave., Fort Greene, Brooklyn) sekä Rose Water (787 Union St., Park Slope, Brooklyn), jota kehuinkin jo brunssipaikkana.

Osaavat ne toki Manhattanillakin. Home (20 Cornelia St.) on pieni ja viihtyisä comfort foodia tarjoava ravintola West Villagessa. Spotted Pig (314 W 11th St., West Village) mainitaan Lonely Planetissakin. Suotakoon anteeksi myös tämän gastro-pubin Michelin-tähdet. Freemans (Freeman Alley, Lower East Side) taas sijaitsee kapean kujan päässä paikassa, jonne et ikinä eksyisi ohi kulkiessasi.

Toisaalta arvostamme kovasti kaakkoisaasialaisia makuja. Yritimme etsiä haastajaa Helsingin Farangille West Villagen Betelistä (51 Grove St.), mutta täytyy myöntää, että Tomi Björck on asettanut riman niin korkealle, että Betel ei yltänyt lähellekään samaa tasoa. Seitsemän ruokalajin maistelumenusta osa oli oikein onnistuneita kuten vihreä mangosalaatti, tofu tai kana-betelannos. Sen sijaan lähes raa’asta lohesta ja vesimelonista pyöräytetty hieman haalea salaatti oli täysin mautonta. Käsittämättömin annos oli kuitenkin miekkakalacurry, joka tarjoiltiin parikymmensenttisten kurkkulohkojen kanssa. Tarjoilija varoitti, että kastike voi olla hieman mausteista, ja kurkku on tarkoitettu suun viilentämiseen. Olemme syöneet ennenkin mausteista ja chilistä ruokaa, mutta tämä kastike sai molempien silmät vuotamaan vettä niin pahasti, että jopa tarjoilija huolestui hyvinvoinnistamme. Emme ymmärrä, mikä oli tämän makuaistin tappajan funktio keskellä maistelumenua.

Toinen aasialaiskokeilumme oli kehuttu Momofuku Noodle Bar East Villagessa. Hmm… Ihan OK. Misokeiton makuinen nuudeliannos maistui misokeitolta ja nuudeleilta. Hiillostettu mustekala maistui hiillostetulta mustekalalta. Ei mitään tajuntaa räjäyttävää, ja seuraavalla New Yorkin -matkallani en todennäköisesti palaa tähän paikkaan. Kuvassa alla kyseisen paikan peruna-kimchi-annos.

170320111005.jpg

Tämän jälkeen onkin mukava palata kotiin katselemaan, miten tämän palsta pääaihe, putkiremontti, on edennyt sitten viime näkemän. Ainakaan kukaan ei ole ottanut meihin päin yhteyttä. Ehkä se on hyvä merkki.

Koti Ruoka ja juoma Matkat