Nurmijärvipuukko

Hei

Olen 46 vuotias Seppä Nurmijärveltä. Opiskelen tällä hetkellä puukkosepäksi ja haluankin hieman avata keskustelua ja ajatuksia käsityöammatista. Olen tähän ikään jo kerennyt opiskelemaan sähköasentajaksi ja sähköinsinööriksi joten työuraa on jo takana useampi vuosi. Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 2012 konsultti alalla ja myöhemmin myös käsityö-ammatissa. Kuten sketsihahmokin putouksessa aikanaan totesi, että alvi pitää aina maksaa, pätee tämä lausahdus myös käsityöammatissa. Yrittäjänä toki saat vähentää verotuksessa materiaali hankintojen alv:t, mutta lopputuotteeseen alv pitää lisätä. Normaalisti ihminen ostopäätöstä tehdessä ei ajattele sitä että minkä verran tuotte sisältää alv:tä, koska kuluttajille alv pitää sisältyä hintaan. Ihmismieli on kuitenkin sellainen että jos vertaa kahta lähes samannäköistä tuotetta. Esimerkkinä jos toinen puukoista on koneellisesti tuotettu sekä yli puolet halvempi, kuin sepän käsin takoma  puukko. Valitettavan usein asiakas valitsee halvemman  tuotteen. No vertailua ei pitäisikään tehdä tuotteen hinnan mukaan, eikä valveutunut ostaja niin tee.

Yritäjänä kuitenkin melkein 1/3 osa tuotteen hinnasta veroa ja loppu 2/3 tuotteestä jäävää rahaa, josta sitten maksetaan kulut pois.

Jos ajatellaan asiakkaalle 100€ maksavan puukon kulurakennetta hieman. Tuosta summasta yrittäjä maksaa alv 19.36€ eli jää 80.65€. Puukon tekijänä minulla menee aikaa puukon tekemiseen aikaa 10-20h vähintään ja materiaali kustannuksia noin 20€ per/puukko minimissään kun lasketaan nahka, hiiliteräs, puumateriaali, kaasu, hiomanauhat ym. mukaan. Jäljelle meille jää 60,65€ rahaa josta sitten maksetaan eläkemaksut, verot, ym. kulut niin noin 30€ jää työlle hintaa eli kovin isoille tuntipalkoille ei tässä yhtälössä pääse.

Siksi vahvasti suosittelenkin, että käsityöläiset rinnastettaisiin taiteen tekemiseen tai muuhun alv vapaaseen tekemiseen. Tällä saataisiin varmasti lisää osaamista ja Suomalaista käsityötä lisää. Tästä pääset tutustumaan käsintehtyihin puukkoihin.

Seppä Toni Kilpinen

#tuepienyrittajaa

tyo-ja-raha puhutaan-rahasta
Kommentit (0)