Ensitreffit alttarilla epähaku

Ensitreffit alttarilla hakee jälleen osallistujia. Haku alkoi jo 1.1., mutta jatkuu vielä maaliskuun loppuun.

En ole aikeissa hakea mukaan sarjaan, vaikka muuten olenkin ollut avoin erilaisille tavoille etsiä puolisoa. Sen verran realisti olen, että en usko, että minulla olisi mahdollisuuksia päästä sarjaan mukaan ulkonäköni vuoksi. Ei, en ole mielestäni ruma, mutta en myöskään perinteisten kauneusihanteiden mukaisesti kaunis. Ja olen huomannut sarjaan valittavan nimenomaan juurikin näitä hyvin perinteisellä tavalla kauniita ihmisiä, pitkiä ja hoikkia, tyylikkäitä ja yleensä myös varsin urheilullisia. Minä lyhyenä ja vähän pullukkana en siihen muottiin osu, enkä usko seuraavallakaan kaudella näkeväni sarjassa minua ulkoisesti muistuttavaa henkilöä.

Tästä huolimatta pidän sarjasta kuitenkin varsin paljon ja erityisesti pidän sen lähestymistapaa parinmuodostukseen erittäin mielenkiintoisena. Ei kovin yllättäen sinkkua kiinnostaa se, miten parinmuodostus toimii ja mielestäni onkin erittäin kiinnostavaa, miten sarjassa yhdistetään parien tarinaan myös asiantuntijoiden tietoa siitä, mikä saa parisuhten toimimaan. Puhumattakaan siitä, miten parit itsessään muodostetaan, vaikka siitä puhutaan mielestäni sarjassa turhankin vähän. Noh, joka tapauksessa odotan mielenkiinnolla kolmatta kautta.

Vaikka en tosiaan aio sarjaan mukaan hakea, saimme kaverini kanssa käynnissä olevaan hakuun liittyen idean. Päätimme, että täytämme kumpikin hakemuksen, mutta lähettämisen sijaan käymme yhdessä läpi omat vastauksemme ja pohdimme, mitä se kertoo meidän tarpeistamme ja toiveistamme parisuhteen suhteen. Koska hitto vie kun tuo on pitkä ja monipuolinen lomake! Jos tuon perusteellisesti täyttämällä ei edes jotain uutta saa hahmotettua itsestään, niin ainakin varmasti saadaan mielenkiintoinen keskustelu aikaan.

Läpikäynnin päivää ei vielä ole sovittu ja kopio lomakkeesta odottaa Google Drivessani vielä täyttämättä, mutta eiköhän tämä kaikki lähiaikoina toteuteta. Ja ajatukseni on ollut, että jakaisin täyttämäni lomakkeen ainakin osittain täällä blogissani. Asiaan siis palataan vielä.

Tämän idean saa muuten vapaasti varastaa eli jos joku muu haluaa tehdä saman blogiinsa tai muuten vaan, niin siitä vaan. Mielelläni tietysti näen, jos joku muu tähän kokeiluun ryhtyy, eli kommentoikaa ja kertokaa, jos näin on!

Kommentit (9)
 1. Oho, kirjoittelin tästä samasta lomakkeesta tänään juuri itsekin ja äsken bongasin sun postauksen. Hauska sattuma! 😀

  Oottelen myös jo tuota kolmatta kautta, vaikka itseltäkin jää hakulomake lähettämättä. Mua on aina kiehtonut tässä ohjelmassa, muihin realityihin verraten, näiden ihmisten aitous ja semmonen epätyrkkyys julkisuuteen. Että ei lähetä mukaan vaan mainostamaan sitä omaa itseään vaan oikeesti ja tosissaan etsimään kumppania. Kameran edessä ollaan niin luonnollisia kun siinä vaan pystytään, eikä koko ajan esim. harota hiuksia paremmin tai muutenkaan vaan peilata sitä omaa lärviä. 🙂

  1. Heh, hauska yhteensattuma tosiaan! 😀 Pitää käydä lukemassa sunkin ajatuksia aiheesta. 

   Muhun myös vetoaa tuo ihmisten aitous tässä sarjassa. Se on usein tosi kkoskettavaa, miten avoimia ja toiveikkaita osallistujat ovat. Heille on minusta helppo toivoa kaikkea hyvää sarjan aikana ja sen jälkeen.

 2. Täällä myös yksi sarjan fani, joka viime vuonna paitsi täytti hakulomakkeen myös lähetti sen! Tiesin tosin jo lomaketta täyttäessäni, etten varmaan tulisi valituksi ohjelmaan. Hakulomake tosiaan on hyvin perinpohjainen, mikä sinällään on hyvä, mutta jo kysymyksenasettelusta tajusin, että tässä etsitään nyt tyyppejä joita on ns. ”helppo” parittaa mahdolliselle kumppanille.

  Tykkään siis sarjasta ja erityisesti tästä asiantuntijanäkökulmasta, mutta toisella kaudella mua vähän alkoi häiritä se, että ne tyypit on kaikki kuin samasta puusta veistettyjä, ja mitään uutta verrattuna ekaan kauteen ei oikein ollut nähtävillä. Toki omia persoonallisuuksiaan kaikki ohjelman henkilöt, mutta ilmeisen keskiluokkaisista ja ehjistä taustoista lähtöisin olevia ja tiettyihin normeihin mukautuvia tyyppejä. Ja ymmärrän kyllä sen lähtökohdan tietyllä tavalla ohjelman kannalta (katsojalle on palkitsevampaa mitä useampi pari jää yhteen, jolloin etsitään mahdollisimman konfliktivapaita tyyppejä). Mutta kun iso osa meistä katsojista on monimutkaisia ja kompleksisia tyyppejä, joilla on omat pelkomme ja esteemme mitä tulee parisuhteen etsimiseen, niin olisi kiva nähdä myös sellaista ohjelmaa jossa ei-niin-täydelliset tyypit saisivat edes mahdollisuuden onnen löytämiseen.

  Esimerkiksi hakulomaketta täyttäessäni tiesin, että rosoinen menneisyyteni olisi varmasti ongelma, mutta erityisesti vapaaehtoinen lapsettomuuteni olisi iso miinus noinkin konservatiiviseen ja ydinperhekeskeiseen ohjelmaan haettaessa. Kuitenkin sitä olisi minusta juuri kiinnostavaa nähdä kyseisessä ohjelmassa, vaikken itse olisikaan valittujen joukossa. Toivoisin myös, että jos ohjelma jatkuu tarpeeksi pitkään saisimme nähdä myös seksuaalivähemmistöön (tai jopa sukupuolivähemmistöön) kuuluvia henkilöitä kumppania hakemassa. Pahoin kuitenkin pelkään, että kun ohjelma on näinkin turvallisen ja lämpöisen suunnan valinnut niin mikään vähänkään normeista poikkeava voisi heiluttaa mahdollista tasapainoa liikaa.

  1. Tosi hyviä huomioita sulla tuosta osallistujien samankaltaisuudesta. Tosin mieleni tekee myös sanoa, että oletetusta samankaltaisuudesta. Toki siis nuo ulkoisesti helposti havaittavat asiat, kuten tuo itse mainitsemani ulkonäkö tai sun mainitsemasi tietty keskiluokkaisuus, ovat tosi ilmeisiä yhdistäviä tekijöitä. Keskiluokkaisuuden osalta jäin tosin miettimään, miksi näin on ja keksin ainakin kolme mahdollista syytä sille:

   1. Hakijoista merkittävä osa on keskiluokkaisia. Tätähän katsoja ei voi tietää varmaksi, mutta luulen, että ohjelmaan hakemisen markkinoinnissa on haeskeltu erityisesti juuri tätä kohderyhmää. Muistan etenkin sen, kun ensimmäiselle kaudelle haettiin osallistujia nimenomaan korostamalla parinmuodostuksen tieteellisyyttä. Luulen tämän tyyppisen markkinoinnin vetoavan etenkin akateemisemmin koulutettuihin ihmisiin, joskin saatan tässä olla myös väärässä ja stereotyyppisten mielikuvieni vanki.
   2. Tuotantoyhtiö haluaa nimenomaisesti keskiluokkaisia eikä esim. pienempituloisia duunareita, koska he ovat mielenkiintoisempia kuvauskohteita. Tarkoitan siis sitä kautta, että kun ihmisellä on tietty tulotaso, hänellä on varaa esimerkiksi matkustella kuvausten aikana mökille/vaellukselle/ulkomaille, mikä tekee kuvauksista mielenkiintoisemmat, kuin se, että kohdehenkilöt esimerkiksi viettävät lähinnä aikaa kotona, koska muuhun ei ole varaa. 
   3. Sitten on vielä parinmuodostuksellinen näkökulma. Sen perusteella, mitä itse olen lukenut erilaisia artikkeleja yms., vaikuttaisi siltä, että yksi pitkiä ja onnellisia parisuhteita yhdistävä tekijä on puolisoiden samankaltaiset taustat. Tästä näkökulmasta ei olisi kovin yllättävää, että keskiluokkaiset parit ovat asiantuntijoiden tietoinen valinta, etenkin sikäli, jos kohdan yksi oletukseni hakijajoukosta on yhtään jäljillä. Jos halutaan samankaltaiset sosioekonomiset taustat parille ja hakijoista merkittävä osa on keskiluokkaisia, loogisesti päätellen on merkittävästi todennäköisempää, että pari syntyy juuri kahdesta keskiluokkaisesta.

   Näähän on tietysti nyt vaan oletuksia, mutta voisin kuvitella, että kaikki näistä seikoista saattavat ainakin jollain tasolla vaikuttaa asiaan. Tuskin kyse on ainakaan mistään yksittäisestä syystä.

   Mitä taas tulee tuohon ihmisten monimutkaisuuteen ja kompleksisuuteen, niin jäin ton sun kommentin luettuani pohtimaan, että miten paljon meille oikeastaan kerrotaan osallistujien taustoista? En tarkoita, että niitä pitäisi lähteä suuresti kaivelemaan, sillä myös osallistujilla on oikeus yksityisyyteensä, mutta melko ulkokultaista ja sirpaleistahan se usein on. Saatetaan kertoa, milloin on viimeksi ollut parisuhteessa, onko parisuhteita taustalla kuinka monta ja ehkä minkä pituisia ne ovat olleet. Mutta aika vähän kuitenkin avataan sitä, millaisia parisuhteen etsijöitä nämä typit ovat olleet ennen sarjaa ja siksi heistä voi tulla turhanki siloiteltu kuva telkkarissa. Luulen, että oikeasti myös he ovat, sinun sanojasi lainatakseni, monimutkaisia ja kompleksisia tyyppejä, joilla on omat pelkonsa ja esteensä mitä tulee parisuhteen etsimiseen. Mutta kun taustoista ei kerrota, meidän katsojien on tosi helppo tehdä aiheesta oletuksia.

   Musta tosin tuntuu, että näitä taustoja taidettiin avata nyt toisella kaudella vähän vähemmän kuin ensimmäisellä. Tai ehkä taustat olivat vain samankaltaisempia keskenään tai muusta syystä eivät jääneet mieleeni yhtä hyvin. Ensimmäiseltä kaudelta muistan selvästi Miian kipuilun entisten parisuhteidensa ja kumppanin etsinnän vaikeuden kanssa sekä sen, miten ihan sarjan alussa kerrottiin, ettei Violalla ollut yhtään pidempää parisuhdetta historiassaan. 

   Mutta joo, hyvin pitkälti olen kanssasi samaa mieltä siitä, että olisi mukavaa nähdä sarjassa monipuolisempi kattaus erilaisia ihmisiä tai ainakin, että ihmisten erilaisuus nousisi selvemmin esiin. Ja todellakin erilaisia seksuaalisia suuntautumisia! On jotenkin surkeaa, miten rakkaus näyttäytyy kaikenlaisissa parinhakuohjelmissa aina niin hirveän heteronormatiivisena. Iloisena poikkeusena tosin tämän talven Totuuden treffit, jossa oli sentään yksi kahdesta naisoletetusta muodostettu pari. Sukuolivähemistöt nyt tietysti ovat vielä heikommin edustettuina näissä sarjoissa.

   No hups, tuli näemmä blogipostauksen pituinen kommentti. Pääsin selvästi taas lempiaiheisiini. 😀 Mutta kiitos tosi hyvästä kommentista, kuten näkyy, se herätti kyllä tosi paljon vastakaikua ja uusia ajatuksia.

   1. Keksin uuden ohjelmaformaatin: Ensitreffit alttarilla Kabulissa. Ohjelmaan valitaan suomalaisia naisia, joilla on nirputtamista suomalaisista miehistä, ja lähetetään kyseiset naiset ensitreffeille avioon vihittäviksi Afganistaniin.

    1. Jaahas, täysin epäselväksi kyllä jää, että miten tää kommentti liittyi tähän blogipostaukseen.

  2. Eikun kommentoimpa kuitenkin vielä tähän seksuaalivähemmistöjen näkymiseen sarjassa liittyen. Rupesin nimittäin miettimään, että miten se hakulomake oikeastaan muotoiltu ja se olikin jännä juttu. Läpi lomakkeen puhutaan aina kumppanista, mutta sitten joukossa on myös tällainen kysymys:

   Miten suhtaudut vastakkaiseen sukupuoleen?

   Jos en nyt ollenkaan lähde ragettamaan tässä siitä, miten raivostuttavasti tää kuvastaa kuvaa sitä hyvin konservatiivista oletusta, että sukupuolia muka olisi vain kaksi (news flash: ei ole, on enemmän!), niin on tää muutenkin aika hassu kysymys. Tai siis kun tämän parina ei ole edes kysymystä ”Miten suhtaudut omaan sukupuoleesi?”. Musta on tosi outoa, että tästä puuttuu tuo kysymyspari ja se jotenkin paljastaa tosi selkeästi sen, miten voimakas hetero-oletus siellä pohjalla on.

   Lomakkeessahan ei luonnollisesti myöskään kysystä hakijan seksuaalista suuntautumista. Senhän voisi ajatella olevan jokseenkin olennainen seikka paritusohjelmassa – paitsi tietysti sillon, jos ainoastaan heterot kelpaavat. Oh well, ei varmaan kenellekään tule yllätyksenä, että tässä mennään aika heteronormatiivisella linjalla.

   1. Joo siis musta on selvää, että tietty siinä haetaan heteroita koska avioliittolaki on mikä on. Mutta ehkä parin vuoden päästä kun laki virallisesti muuttuu ja samaa sukupuolta olevat voivat myös mennä naimisiin voisi ohjelmaan ottaa myös seksuaalivähemmistöjen edustajia.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *