Reva Seth: First comes marriage

DSC_9545.JPG

Kuten edellisessä merkinnässä mainitsin, luin äskettäin kirjan First comes marriage – modern realtionship advice from the wisdom of affanged marriages (Simon & Schuster, 2008), jonka on kirjoittanut Reva Seth. Seth on kanadalainen monen hatun nainen (mm. toimittaja ja juristi), jonka oma perhetausta on eteläaasialainen. Hänen vanhempiensa avioliitto on järjestetty, mutta Seth itse etsi puolisoa tyypillisin länsimaisin keinoin. Kulttuuritaustansa vuoksi hänellä oli kuitenkin vuosien varrella herännyt suuri kiinnostus järjestettyjä avioliittoja kohtaan, sillä hän ei kokenut oikeastaan tietävänsä kovinkaan paljon siitä, miten näin avioituneet naiset kokevat elämänsä ja avioliittonsa. Uteliaisuuttaan tyydyttääkseen Seth alkoi haastatella järjestetyissä avioliitoissa eläviä naisia.

Alkujaan haastattelujen taustalla ei ollut ajatusta kirjasta, vaan ainoastaan tyydyttää Sethin omaa uteliaisuutta. Kirjan johdannossa Seth kertoo kuitenkin, kuinka haastattelujen myötä (joita hän muuten teki yhteensä yli 300) esiin alkoi nousta selkeitä toistuvia teemoja, joista lopulta muotoutuivat tämän kirjan ydin – 7 järjestettyjen avioliittojen salaisuutta, joista hänen mielestään romanttisissa suhteissa elävät tai sellaisia havittelevat naiset voisivat ottaa oppia. Koko kirja onkin rakennettu näiden seitsemän salaisuuden tai opin ympärille. Näiden oppien on tarkoitus ”saada lukija ymmärtämään, mitkä ominaisuudet tekevät miehestä hänelle täydellisen ja auttaa löytämään hänet, deittailemaan häntä ja antaa lukijalle eväät rakastaa häntä ikuisesti”.

Rakenteellisesti kirja etenee niin, että kukin luku alkaa esittelemällä ongelman, joka romanttisissa suhteissa esiintyy. Tämän jälkeen Seth siirtyy esittelemään esimerkkien kautta, miten sama ongelma on torjuttu järjestetyissä avioliitoissa. Lopuksi Seth antaa vielä ohjeet siihen, miten järjestettyjen avioliittojen tapaa voidaan käyttää oppina ja soveltaa romanttisiin parisuhteisiin ja puolison etsintään. Kirjan tarkoitus ei siis ole vakuuttaa lukijaa siitä, että hänen pitäisi hakeutua järjestettyyn avioliittoon, vaan tarjota järjestetyistä avioliitoista poimittujen oppeja avuksi romanttiseen rakkauden etsintään. Kirjan ohjeita noudattaen parin etsinnästä tuleekin kenties jonkinlainen hybriditapa. Seth sanoo itsekin hyödyntäneensä haastatteluista saamian oppeja omassa ja kertoo löytäneensä aviomiehensä näitä oppeja käyttäen. Hänen avioliittonsa ei myöskään ole järjestetty.

Kirja oli kokonaisuutena erittäin mielenkiintoista luettavaa ja herätti paljon ajatuksia myös siitä, miten itse suhtaudun puolison etsintään. Mutta ei kirja ilman vikoja ollut. Ensinnäkin, vaikka Reva Seth olikin haastatellut suuren joukon ihmisiä, oli kirjaa lukiessa hyvin selvää, että haastatteluja ei oltu tehty tutkimusmielessä vaan harrastuksena. Muutenkin jäin kirjassa kaipaamaan hieman tieteellisempää otetta. Olisi esimerkiksi ollut mielenkiintoista, jos kirja olisi sisältänyt hyvin lähteistetyn osan tietoa järjestetyistä avioliitoista.

Kirjassa myös esitettiin runsaasti eri naisten tarinoita, jotka paikoitellen olivat kovin anekdoottimaisia ja teennäisiltä. Tämä korostui etenkin tarinoissa, jotka eivät kertoneet järjestetyissä avioliitoissa elävistä naisista vaan romanttista rakkautta etsivistä ja ”heidän tekemistään virheistä”. Jokin tällainen tarina aloitti käytännössä jokaisen luvun ja usein ne tuntuivatkin vähän liian räätälöidyiltä korostamaan juuri sitä ongelmaa, johon Seth luvussa halusi ratkaisua tarjota. Toki monet näistä esitetyistä ongelmista ovat myös todellisia, mutta toisaalta nämä esimerkkitarinat antoivat hyvin pessimististä kuvaa romanttista rakkautta etsivistä naisista.

Kolmas ja isoin ongelmani kirjan suhteen ei taas liittynyt niinkään sen sisältöön vaan sen käyttämään kieleen. Hetkittäin lukiessa nimittäin risoi suuresti kirjan pohjaton heteronormatiivisuus. Toki tämä varmasti osittain pohjautuu järjestettyjen avioliittojen heteronormatiivisuuteen, mutta en näe mitään syytä, miksi kirjassa annettuja ohjeita ei oltaisi voitu kirjoittaa sukupuolineutraalimpaan muotoon. Nyt kirjaa lukiessa tulin aika paljon sisäisesti suodattaneeksi tekstissä viliseviä miehiä, naisia ja vaimoja ja korvanneeksi ajatuksissani niitä puolisoilla ja elämänkumppaneilla. En nimittäin hetkeäkään usko, että Sethin kirjasta voisivat hyötyä vain heterosuhteissa elävät tai sellaisista kiinnostuneet naiset.

Kaiken kaikkiaan kirja oli kuitenkin erinomaisen mielenkiintoinen ja antoisa lukukokemus. Yhtään ei harmita, että otin ja tilasin kirjan itselleni nettikaupasta, kun sitä ei ollut Suomesta lainkaan saatavilla. Kuten yllä jo totesin, antoi kirja puutteistaan huolimatta myös paljon ajateltavaa ja kyllä minulle ainakin yksi ahaa-elämys omista toimintamalleistani tuli. Tietyt jutut myös tukivat niitä käsityksiä, joita minulla jo oli tai jotka olivat ennen kirjan lukemista vasta muotoutumassa. Kirjan muutaman tehtävän (niitä ei ole montaa, vain muutamassa luvussa) avulla pääsi sitäpaitsi pureskelemaan myös omaa suhtautumistaan rakkauden etsimiseen. Ei Seth kaikessa varmasti oikeassa ole, mutta ei hän ihan väärässäkään ole. Ihan varmasti tulen myös muutamiin kirjan kohtiin palaamaan.

Niin, mitä ne seitsemän salaisuutta sitten olivat? Kirjoitan niistä seuraavaksi, mutta koska tällä merkinnällä alkaa olla jo pituutta, niin julkaisen ne omana kirjoituksenaan. Se tulee ulos huomenna, joten palataan silloin asiaan!

Kommentit (2)
  1. Kiinnostavaa – tämä pitää ottaa lukuun!

    1. Kiva, jos kiinnostuit, oli tosiaan suht mielenkiintoista luettavaa. Huomiselle tosiaan kirjoitin vielä toisen merkinnän, jossa ruodin tarkemmin  kirjan sisältöä ja antia itselleni, niin että kannattaa ehdottomasti lukea sekin merkintä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *