10kk

Rakkautta & Mamarkiaa

Kymppi täynnä! 

Ajan kulumista kauhistelee, ja joka kuukausi vauvan kehitystä kuitenkin seuraa innoissaan. Ristiriitaista. Oma elämä muovautuu vauvan vaiheista riippuen, kuin Galapagossaarten leguaanin luusto ravintotilanteen mukaan. Välillä kutistuu ja välillä kasvaa. Leppoisat vaiheet eivät ikinä tunnu niin pitkiltä, kuin haastavat. Isossa kuvassa, ja ajan myötä, leppoisat ajat silti päihittävät haastavat. 

10 kuukautinen Frida on utelias ja aurinkoinen kujeilija. Perässä on jo vaikea pysyä. Jos selän kääntää kolmeksi sekunniksi, tyttö on jo kiivennyt sohvalle tai noussut syöttötuolissa seisomaan. Tai syönyt maton pesulapun tai postipaketin osoitetarran. Kurkistusleikit ja tanssiminen on parhaimpia juttuja tavaroiden syömisen ja kiipeilyn lisäksi. Tyttö kokeilee tasapainoa seisomalla ilman tukea, ja kyykkyyn meneminen käy jo aika vaivattomasti.

Tasoilla olevat tavarat ja väärissä paikoissa olevat vaatteet saavat kyytiä. Frida muistuttaa minua joka päivä varaamattomasta kirpputoripöydästä, ja vetelee vaatehuoneessa olevista muovikasseista vaatteita lattialle. 

 

Fridan haalari: VIMMA (saatu)  /  Fridan tossut: H&M Baby Exclusive  /  Pipo: Mummun tekemä  /  

Collegemekko: VIMMA (saatu)  /  Farkut: Weekday  /  Kengät: Adidas Tubular 

 

Frida nauttii sosiaalisista tilanteista, eikä juurikaan osaa vierastaa. Aikuisia tyttö usein tuijottaa tutkivasti hetken, mutta muihin lapsiin syntyy kontakti heti. Otteet muita lapsia kohtaan ovat yhtä rajut, kuin vanhempia tai tärkeimpiä aikuisia kohtaan:

Märkiä pusuja ja puraisuja. Ihon ja hiusten repimistä. Silmien, nenän ja suun tökkimistä.

Lähestymistapa on etenkin tuntemattomien lasten (tai lähinnä äitien) kanssa nolo, vaikkei tyttö selkeästi tarkoita mitään pahaa. Lempeiden ja rajujen otteiden erottamisen opettelu on vielä kesken. Kutsumme Fridaa leikkisästi koulukiusaajaksi.

 

 

Viimeisen kuukauden aikana uusia hampaitakin on taas tullut ja ylärivissä komeilee jo neljä hammasta. Kahden alahampaan kaveriksi näyttäisi olevan tulossa kolmas. Hurja vauhti hampaiden kasvattamisessa. Tarkoittaa taas entistä kipeämpiä puraisuja!

Päivärytmi on säilynyt samanlaisena jo muutaman kuukauden. Frida herää 7-8 aikaan ja ottaa noin tunnin aamupäikkärit 9 maissa. Toiset päiväunet ovat vain 30-45 minuuttia, huolimatta siitä kuinka myöhään päivästä ne otetaan. Rattaissa tai omassa sängyssä päiväunet ei tahdo maistua pitempään. Testasin pari viikkoa sitten päiväunia parisängyssä, ja kas kummaa, tyttö nukkui lähes kolme tuntia! Heräsi kyllä välillä, mutta vaipui heti uneen, kun piti kättä kyljen päällä. Joskus jopa itsestään, tarkistettuaan tilanteen. Minulle päiväunettomuus tietysti tarkoittaa olematonta aikaa tehdä yhtään mitään päivän aikana. Nukkumaan Frida käy kahdeksan jälkeen. 

Fridaa ei ole missään vaiheessa ollut vaikeaa saada syömään, ja tiedostan onnekkuutemme asiassa. Syöttötuolissa seisominen ja pöydän päälle kiipeäminen on viime päiviin saakka ollut ainoa haaste ruokapöydässä. Kunnes alkoi vaihe. Hetken aikaa seurattuani tunnistin sen syön-itse-vaiheeksi. Jätin lusikan pöydälle, ja tyttö laittoikin sen suuhunsa! Tuli taas hyvä muistutus siitä, että lapsi kertoo, kun on valmis etenemään. 

Selkeitä, ensimmäisiä sanoja ei vielä ole kuulunut, mutta voisin kuvitella, että ensimmäisten joukossa tulee "ei", "anna" ja "mie ite". Tai "mää ite". Kummankohan murteen Frida valitsee, lappeenrantalaisen vai tamperelaisen? Omaa tahtoa tyttö ilmaisee itkemällä ja löysäksi makarooniksi heittäytymällä. Yllättävän usein. 

Hauskaa, miten paljon tuollainen 10 kuukautta vanha vauva jo ymmärtää. Ja toisaalta ei ymmärrä ollenkaan! 

 

Kuvat on ARTag -gallerian Lapsellista taidetta -näyttelystä, jossa teoksiin sai tutustua jopa koskettamalla.

 

Psst! Kategoriasta Vauvan elämää, voit lukea aikaisemmat kuukausi-katsaukset.

Seuraa blogia myös Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa.

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.