5+1 vinkkiä lapsen kanssa ravintolaan

perheetsafkaa1.png

 

Perheet Safkaa on tapahtumakonsepti, jolla pyritään tekemään muutosta kohti perheystävällisempää ravintolakultturia Suomessa. Muutos aloitettiin tammikuussa ja nyt se saa jatkoa. Mukana on 11 edelläkävijäravintolaa: Aito, Bronda, The Cock, Loiste, Passio, Presto, Ragu, Shelter, Smyg Helsingistä, sekä ravintola Vista Espoosta ja Panini Turusta. 

Olimme ravintola Loisteen aamupalalla kuulemassa mielenkiintoisia puheenvuoroja ravintoloiden ja asiakkaiden vuorovaikutuksesta sekä paremmista ravintolakokemuksista lasten kanssa. Äänessä olivat Perheet Safkaa -tapahtumaa luotsaavat palvelumuotoilija Minna Koskelo ja lapsiperhetyön asiantuntija Petra Gergov-Koskelo, sekä tapahtuman suojelijat juontaja-kirjailija Vappu Pimiä ja ruokakirja-kustantaja Joonas Laurila. Onnistumisen elementtejä jakoivat Emotion Trackerin perustaja Camilla Tuominen, sekä tapahtuman yhteistyökumppanit Oppi&ilo ja IpanainenAvaimia onnistumiseen löytyy valmistautumisen lisäksi yllättävän läheltä, omasta itsestä.

 

perheetsafkaa2.png

perheetsafkaa5.png

perheetsafkaa4.png

perheetsafkaa3.png

 

Kokosin vinkkejä, joilla voi itse vaikuttaa onnistuneeseen ravintolavierailuun lapsen kanssa. 

1. Tärkeintä on olla jännittämättä muiden reaktiota. Camilla Tuominen puhui tunnetaidoista ja sanoi osuvasti, että tunteiden ristipaineessa kognitiiviset kyvyt heikkenevät. Se hetki, kun lapsi käyttäytyy sopimattomasti ja pusertuu sekä lapsen, että sosiaalisen tilanteen vaatimusten alle. Silloin itse tilanne jää alle, ja sen päälle ladataan merkityksiä, odotuksia ja arviointeja. Rauhallisena pysyminen on ainoa keino kuulla omia ja muiden tunteita. (Pätee muuallakin, kuin ravintoloissa. Olisin voinut kuunnella Camillan esitystä tunnetaidoista monta tuntia ja aion tutustua Emotion Trackeriin paremmin.)

2. Tarvikkeita lapsen mieltymysten mukaisesti. Lapsella on rento ja mukava olla ravintolassa, jos ruokailussa on tuttuja elementtejä ja syöminen onnistuu taitojen mukaan. Jos lapsi on esimerkiksi tottunut juomaan nokkamukista, on se hyvä pakata mukaan. Ipanainen on mahdollistanut Perheet Safkaa -ravintoloille ezpz-ruokailualustat, jotta ruokailu olisi lapselle hauskaa ja perheille rentoa. 

3. Pientä puuhaa ja harhautusta. Laukkuun voi pakata tehtäviä, luettavaa, katsottavaa tai leluja. Lapsen tuoli kannattaa sijoittaa niin, että paikka tarjoaa mielenkiintoa, oli se sitten näkymät ulos tai ravintolaan, tai joku muut yksityiskohta. Tarvittaessa myös pahan mielen voi harhauttaa ympäristön tapahtumilla. 

4. Sopiva ajankohta. Kuten Joonas Laurila vinkkasi, ravintolat ovat rauhallisimmillaan arkena ja päivällä tai alkuillasta. Silloin tilaa on paremmin ja ravintolassa on lapsenkin kannalta rauhallisempaa olla. Toki ruokailu kannattaa myös ajoittaa lapsen rytmiin sopivaksi, mutta aina se ei onnistu täydellisesti. Lähellä lapsen nukkumaanmenoaikaakin voi poistua ravintolasta, eikä sitä kuulu katsoa pahalla. Se hetki elämää, jonka ulkopuolinen näkee, ei kuulu tuomittavaksi. Syyllistyminen on siis turhaa. 

5. Ei saa lannistua. Jokainen kerta on omanlaisensa. Aina kaikki ei mene nappiin, mutta siitä ei kannata lannistua. 

Perheet Safkaa -tapahtuman ravintolat ovat osittain jo loppuunmyytyjä, joten tässä kuudes vinkki launtaiksi: Katso vapaana olevat ravintolat Perheet Safkaa facebookista, jonne varaustilannetta päivitetään keskitetysti. Muutos tehdään yhdessä.

 

Meidän valinta tapahtuman ravintoloista on The Cock, jossa lapsille on lauantaina oma erikoislista, ja ravintolassa on sekä gluteenittomia että kasviperäisiä vaihtoehtoja. 

 

 

perheetsafkaa6.png

perheetsafkaa7.png

 

Mielestäni ravintolasta tekee lapsiystävällisen se, että lapsi huomioidaan asiakkaana. Häntä tervehditään ja hänen tarpeensa ollaan valmiita huomioimaan. Parhaimmillaan henkilökunnalla on myös hyvä pelisilmä. Lapsi- ja perheystävällinen ravintola ei siis välttämättä ole välineurheilua. Mutta syöttötuolit pitää olla puhtaat!

 

perheetsafkaa8.png

Tapahtuman ravintoloissa on lapsille ezpz-ruokailualustoja sekä puuhakirjoja.

perheetsafkaa9.png

Logokuvat: Perheet Safkaa

 

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *