5kk neuvola ja uudet ruokasuositukset

Rakkautta & Mamarkiaa

THL julkaisi uudet lapsiperheiden ruokasuositukset tänään. Puolitoista tuntia Fridan 5kk neuvolakäynnin jälkeen. 

Uusien suositusten mukaan täysimetystä suositellaan 4-6 kuukauden ikään asti. Pienet maisteluannokset edistävät yhdessä rintamaidon kanssa lapsen suoliston ja puolustusjärjestelmän kehittymistä ja sietokykyä uusille ruoka-aineille. 

Tässä kohtaa tietysti harmittaa, että neuvolan terveydenhoitajan tyrmäsi jo Fridan 3kk neuvolassa soseiden maistattamisen ennen kuin Frida täyttäisi 6 kuukautta. Olen suunnitellut aloittavani soseiden maistatuksen pian. Suositukset tietysti muuttuu, mutta edelliset suositukset olivat vuodelta 2004, joten luulisi neuvolankin saavan hieman vihiä tulevasta suuntauksesta. Kun haluaisin keskustella ja kysyä lapseni kehityksestä, saan mantra-vastauksia. Vastauksia, jotka on opeteltu sanomaan. Äitinä alan kyseenalaistaa yhä enemmän kirjaoppineita terveydenhoitajia vailla kokemusta. Oma kokemukseni neuvolasta on kuin sokea johdattaisi sokeaa. Valitettavasti. 

Uusi terveydenhoitajamme oli onneksi valmis keskustelulle ja koin pienesti, että hän vastaanotti Fridan yksilönä. Hänellä ei ollut vastauksia kaikkeen, mutta hän oli valmis ottamaan selvää. Aina positiivinen merkki.

Frida sai neuvolakorttiinsa merkinnän: 

Suloinen ja jäntevä tyttö. Varaa painon kokonaan jaloilleen. Iho, silmät ja suu ovat kauniit. Hyvä kasvu.

Voi kuinka pidän noista terveydenhoitajien kommenteista. Ulkopuolisen kehut nostattaa upeasti äiti-ylpeyttä, vai mitä?

 

Frida 5kk:

6815g 

66,5cm

 

Pingviini: Jellycat / Pieni ihminen // Body ja housut: H&M // Viltti: Papu

 

Ostin pienelle rokotteen-saajalle Jellycat:n värisevän pingviinin vaunuihin. Tästä se lahjominen alkaa! Toisaalta Fridalle nousi kuume rokotuksista ja vatsa meni heti ihan kuralle. Luulin, että viimeisestä rota-tehostuksesta päästäisiin vähemmällä. Luulin väärin. 

 

Mitä ajatuksia uudet lapsiperheiden ruokasuositukset teillä herätti?

 

Yöpaita: Lindex

 

Kommentit

Elisa-homeiswheretheheartis (Ei varmistettu) http://elisa-homeiswheretheheartis.blogspot.fi/

Oli pakko kommentoida, enemmän sitä neuvola asiaa kylläkin kuin noita uusia ruokasuosituksia... Mulla ja kaverilla on molemmilla pienet tytöt, kaksi viikkoa ikäeroa. Ja et voi uskoa miten erilaista "tietoa" ollaan saatu kahdesta eri neuvolasta. Syömisestä, istumisesta, konttaamisesta, mistä milloinkin. Ollaan monta kertaa puhuttu asiasta ja aina tullaan samaan johtopäätökseen: äiti itse tietää parhaiten! Toki, jos on oikeasti jotain kysymyksiä joihin ei itse tiedä vastausta niin silloin on kysyttävä, mutta silloinkin on vaan toivottava parasta. Valitettavasti. Käyriä ja tilastoja ne katsoo ja sitten kertoo miten sun lapsi voi. Eli kannattaa luottaa omiin taitoihin ja siihen, että tiedät mikä on Fridalle parasta. Kyllä sä näet siitä - käytöksestä ja muusta miten se voi. :) Pääasia on, että olette molemmat tyytyväisiä, iloisia ja onnellisia. Sillä pääsee jo paljon pidemmälle, ku neuvolan suosituksilla.

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Niinhän se taitaa olla... Kiitos! <3

mirvaannamaria

Apua missähän nyt on mennyt vikaan, mun koulutuksessa, ymmärryksessä vai sun terkkarilla - mä nimittäin olen ollut ihan siinä uskossa että täysimetystä suositellaan 6 kk ikään mutta ihan suositustenkin mukaan voidaan aloittaa sileät soseet jo 4 kuukauden iässä?! Toisille, reippaasti syöville (vai juoville) lapsille voi jopa vähän maistattaa jo ennen 4 kk ikää, sitä nyt ei missään suosituksissa ole ikinä lukenut. 

Suloiselle Fridalle tsemppiä paranemiseen, onneksi rokotusoireet häviää yleensä äkkiä :) 

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Hahaha. Hyviä on suositukset kun on niin tulkinnanvaraisia! :D Niin lapsikohtasia, että tartteis nimenomaan vähän yksilöllisempää tarkastelua...

Kiitos paljon! Ressukka on vielä tänään ollut vähän hömelönä, mutta selkeesti jo parempaan suuntaan. <3

 

neuvolan täti (Ei varmistettu)

Ymmärrän varsin hyvin ajatuksesi, mutta pakko hieman kommentoida ja puolustella, että neuvola-asiat ovat usein juuri sellaisia, että aina ei ole yhtä oikeaa vastausta ja joskus joutuu vastailemaan hieman ympäripyöreästi "opeteltuja" vastauksia. Vauvat ovat yksilöitä, eikä kaikki toimi kaikille, eikä kaikki toimi kaikille perheille, joten on vaikeaa antaa mitään tiettyä suoraa ohjetta kenellekään, riippuen tietysti asiasta. Lisäksi aika herkillä alueilla liikutaan, niin itse en ainakaan kovin kovin sanoin halua alkaa asioita ruotimaan. Neuvolassa saa ja pitää ja on tarkoitus kysellä ja yhdessä pohtia ratkaisuja. Neuvolan tehtävä on myös nostattaa äidin ja perheen uskoa pärjätä omillaan ja tehdä niitä omia ratkaisuja. Neuvolatyöhön kuuluu paljon rutiiniseulomista, eikä me niitä rutiineja millään pahalla tehdä, vaan että saataisiin mahdolliset ongelmat kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mutta äidit niitä lapsia kasvattaa, ei neuvolan tädit. Jos mielestäsi saat ympäripyöreän opetellun vastauksen, niin esitä rohkeasti lisäkysymyksiä ja kyseenalaista asiaa etenkin teidän lähtökohdista lähtien. Ps. Ottaisin itse mieluummin hyvin kirjaoppineen terkan, kuin sellaisen joka koko ajan toitottaisi, että minä tein sillä tavalla, ja mina tein niin ja meillä tehtiin niin ja meidän kolmivuotias sitä ja tätä.

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Kiitos kommentistasi ja näkökulmasta! Juuri keskustelua ja yhteistä pohdintaa kaipaan neuvolassa. Vaikka terveydenhoitajalla ei olisikaan henkilökohtaista kokemusta, hän kuitenkin tapaa useita saman ikäisiä vauvoja, kun itsellä kokemus on vain yhdestä. Sellainen nopea keskustelunlopetus kysymykseni jälkeen tuntuu pahalta. 

Kiitos myös vinkistä! Tuntuu, että hämmennyn neuvolatilanteissa niin herkästi, etten osaa heti reagoida. Monesti tosin olen palannut asiaan seuraavalla kerralla. Harmikseni meillä vaan on vaihtunut todella usein neuvolaterkkari, niin aloitetaan usein alusta. 

Välillä olo on aivan kuin ummikolla ja välillä sellainen "kyllä minä lapseni tunnen". Ei siis ole helppoa teilläkään kun äidit on tällaisia! :D 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.