Askartelutarvikkeissakin on mietittävä ympäristövaikutuksia

Kaupallinen yhteistyö: Kiddex

Eilen vietettiin Maailman Ympäristöpäivää, jonka tarkoituksena on avata keskustelua ympäristön merkityksestä sekä käynnistää toimintaa ympäristöä vaaliviin toimiin ja luonnon suojelemiseksi, jotta tulevatkin sukupolvet voisivat nauttia maapallosta. Tämän vuoden teemana oli maataloudesta, kotitalouksista, teollisuudesta, kuljetuksista ja jätteistä aiheutuvat ilmansaasteet. Kulutustottumusten ympäristövaikutuksia ja kulutustavaroiden tarpeellisuutta on pohdittava yhä enemmän.

Mitä enemmän saamme yhä tarkempaa tietoa maapallon tilasta, sitä vaikeammaksi tulee lähestyvän katastrofin väisteleminen. Pienet teot eivät pelkästään riitä, mutta nekin vaikuttavat kokonaisuuteen. On niin paljon, mitä emme osaa kyseenalaistaa ja miettiä uudestaan. Ja juuri nyt, tai ei koskaan on se hetki olla avoin uudelle tiedolle ja vaihtoehdoille.

Lapsiperheenä on nykyään jo aika helppo kohdistaa huomionsa siihen valtavaan teollisuuteen, jota meille paljon kuluttaville perheille tuotetaan. Massoittain hirvittävää kuraa, yltiöpäisen halvasti tuotettua tavaraa. Lastentarvikkeita, leluja, vaatteita ja askartelutarvikkeita. Sillä niitähän me kulutamme. On tehtävä päätös ja olla ostamatta sitä kuraa, jonka tuotanto samalla tuhoaa lapsiemme tulevaisuuden maapallolla, ja etsiä parempia vaihtoehtoja.

Piirustus-, maalaus- ja askarteluinto kuluttaa materiaaleja, mutta on todella tärkeä osa lapsen kehitystä. Siihen tulee antaa oikeasti turvallisia välineitä ja etsinkin jatkuvasti vaihtoehtoja tarpeisiimme. Frida rakastaa piirtämistä ja askartelua, ja pienen taiteilijan ateljee avautuu ensimmäisenä aamulla ja heti kotiin tultaessa. Meillä ei kuitenkaan ole tusseja, vaikka hän niitä tykkäisikin käyttää, sillä en ole löytänyt vielä luonnonmukaisia ja turvallisia tusseja. Päiväkodissa niitä kuitenkin käytetään päivittäin ja sydäntäni vihloo joka kerta, kun näen hänen tusseilla väritetyt kätensä. Lapsiperheissä askartelutarvikkeet ovat vaatteiden ohella todellista kulutustavaraa. Paperia, kyniä, maaleja ja liimaa kuluu todella paljon. Siksi valintojen vaikutus on iso.

Olen joutunut kohtaamaan valtavan ristiriidan juuri oman kodin ja päiväkodin käyttämien tarvikkeiden välillä. Siellä jos missä kulutus on hurjaa. Kysyin vanhempainillassa tussien ja maalien turvallisuudesta ja ympäristövaikutuksista, ja sain vastaukseksi, että ne tilataan päiväkotien yhteisestä tukusta ja ovat lasten käyttöön hyväksyttyjä. He eivät selkeästi ymmärtäneet sitä mitä tarkoitin. Kyllähän minä tiedän, etteivät ne sentään mitään ydinjätettä sisällä. Onhan leluosastojen (sekä päiväkotien) hyllytkin täynnä tuoksuvia muovileluja, jotka ovat jonkin turvastandardin mukaisia siitäkin huolimatta, että meillä on jo tietoa niiden vaikutuksista hormonitoimintaan ja elimistön kemikaalikuorman kasvamiseen. Puhumattakaan niiden tuotannosta aiheutuvista haitoista ympäristölle. Halusin nostaa esille uusia ajatusmalleja ja mahdollisuuksia toimia. Eikö päiväkotien tukusta voisi ostaa myös luonnonmukaisia askartelutarvikkeita? Jos tarpeeksi moni päiväkoti niitä sinne vaatisi, se olisi varmasti mahdollista. Ei tarvitsisi miettiä onko lapseni saanut atsovärejä elimistöönsä ja kuinka tarvikkeet on ylipäätään tuotettu. Sillä toisin kuin ehkä joskus on luultu, lasten tuotteet on harvoin riippumattomien tahojen standardoimia ja valvomia.

Onneksi kaikkien lasten ja päiväkotienkin rakastamille sormiväreille on tullut luonnonmukainen vaihtoehto, jota pääsimme testaamaan. Neogrün on sertifioitu, luonnonmukainen, vegaaninen ja biohajoava tuotemerkki. NCP-sertifikaatti takaa ympäristöystävällisen tuotevaihtoehdon, tuotteissa ei ole mikromuovia ja petrokemikaaleja, eikä niitä ole testattu eläimillä. Sertifikaatti on harvinainen tällaisissa tuotteissa, sillä yleisimmät kodintarvikkeet, kankaat ja lelut syntyvät öljyjalostuksen välituotteena aiheuttaen näin riskin ympäristölle ja terveydelle.

Neogrünin sormiväreissä käytetään ainoastaan luonnonmukaisesti viljeltyjä ja ympäristöystävällisiä raaka-aineita vastuullisista lähteistä. Valitsemalla juuri nämä sormivärit vähennät siis ympäristöön kohdistuvia haittoja ja lopulta haitallisesti toimivien tehtaiden on lopetettava tuotanto tai muututtava uusien vaatimusten mukaisiksi. Neogrünin tuotteet testataan mikrobiologisesti, eikä niissä ole parabeeneja, atsoväriaineita, petrokemian tuotteita tai muita myrkyllisiä aineita. Yleisimpiin allergeeneihin sekä pakkausmateriaalien kierrätettävyyteen on myös kiinnitetty huomiota.

Sormivärejä voi käyttää myös erilaisille pinnoille, kuten paperille, lasille ja kivelle. Koostumus on paksu, ja sitä voi laimentaa vedellä. Siten maalaamiseen voi käyttää sormien lisäksi sivellintä, sientä tai vaikka leimasinta. Värit sekoittuvat keskenään ja kuivuessaan niihin tulee upea mattainen sävy. Keräsimme Fridan kanssa kiviä, käpyjä ja oksia, ja testasimme värejä niihin. Näitä sormivärejä voi myös huoletta käyttää kasvomaalaukseen, joten kokeilimme tehdä tatuointeja. Frida halusi kahvakuulan, tietysti samanlaisen kuin isällä. Täytyy myöntää, että kauniilla väreillä oli ihana itsekin askarrella ja haastaa omaa mielikuvitusta. Testasin maaleja myös omalle iholle ja lisäämällä vähän enemmän vettä, sain utuisen kauniin kukkatatuoinnin käteen. Upeaa, että yhdestä tuotteesta on niin moneksi. Kiinnostuin myös Neogrünin muovailuvahasta, joka kuivuu muutamassa tunnissa ja teoksen voi sitten viimeistellä sormiväreillä.

Lisätietoja maahantuojalta: Kiddex

Neogrünin jälleenmyyjät ovat: Figulus, Ipanainen, Lelukauppa Tingeling Leksaker (Helsinki), Iloinen Heppu (Vantaa), ECOteekki (Joensuu), Lastentarvike Pikku Tipu (Mikkeli), sekä Kideco.fi, Leluvaunu, Moimini ja Pikku Kaspian (verkkokaupat)

*Neogrün sormivärit on saatu postausta vastaan, ei rahallista palkkiota.

perhe lapset vastuullisuus uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *