Kylmä punajuurikeitto (vegaaninen)

Rakkautta & Mamarkiaa

Maistoin ensimmäistä kertaa latvialaista kylmää punajuurikeittoa pari viikkoa sitten ollessani työmatkalla Riiassa. Kylmät keitot eivät yleensä ole lempiruokiani, mutta tämä kyllä yllätti. Tuttuun tapaani olin alkuun hieman epäileväinen, mutta uskalsin kokeilla, kun kollegani vannoi, että pitäisin keitosta. Varmuuden vuoksi ostin lisukkeeksi täytettyjä munakoisorullia, ettei jäisi nälkä, jos keitto jäisi syömättä. Toisin kuitenkin kävi.

 

 

Latvialaisille tämä on kesän ykkösruoka. Sitä tehdään iso kulhollinen ja syödään jääkaappikylmänä raikastamaan lämpimiä kesäpäiviä. Perinteisesti keittoon lisätään vielä keitettyä kananmunaa ja lisukkeena tarjoillaan leipää. Nappasin reseptin kollegaltani ja valmistin keittoa kotona kesäisen salaatti-illallisen rinnalle. Halusin kuitenkin kokeilla onnistuisinko tekemään perinteisestä keitosta vegaanista versiota. Kylmän punajuurikeiton tärkein ominaisuus on nimittäin happamuus, joka syntyy etikan ja piimän yhdistelmästä. 

 

 

Vegaaninen kylmä punajuurikeitto

 

200g Säilöttyjä etikkapunajuuria (käytin makeuttamattomia Felix punajuuria)

1/2 kurkku

Kevätsipulia

Ruohosipulia

200g Oatly Fraichea

4dl Oatly iKaffea tai muuta kasvijuomaa

Sinappia

Tilkka valkoviinietikkaa

 

Hienonna punajuuret ja kasvikset tehosekoittimessa pieniksi paloiksi. Sekoita kauravalmisteet ja hunaja juoksevaksi keittopohjaksi (jää hieman paksummaksi piimään verrattuna), ja mausta valkoviinietikalla sopivan hapon saavuttamiseksi. Kaada neste punajuurien ja kasvisten sekaan. Laita jääkaappiin viilentymään. Teräskannu oli tässä loistava apu.

 

 

Kuvassa lasiin annosteltu, tummemman pinkki keitto on se perinteinen versio punajuurikeitosta, joka on tehty piimään. Halusin varmistua mausta, joten tein keitot rinnakkain. Punajuurista voi huuhtoa ylimääräisen etikkaisuuden pois, sillä piimä on itsessään tarpeeksi hapanta. Sinappi sentään antaa tähänkin kivan lisäsäväyksen.

 

 

Perinteinen kylmä punajuurikeitto

 

200g Säilöttyjä etikkapunajuuria (käytin makeuttamattomia)

1/2 kurkku

Kevätsipulia

Ruohosipulia

6dl piimää

Sinappia

 

 

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Kommentoi