Hiukset ovat naisen kruunu

 

Leikkautin alkuvuodesta tukkani lyhyeksi. Kun puoleen selkään ulottuneet vaaleat kutrini tipahtelivat kampaamon lattialle, minua hirvitti. Entä jos alan muistuttaa miestä? Entä jos alan näyttää ikäistäni vanhemmalta? Entä jos se, mitä pidän itsessäni kauniina, häviää saksittujen suortuvien seassa roskikseen?

Mietin lyhythiuksiseksi ryhtymistä vuoden verran, ennen kampaajan penkkiin istahtamista. Vuoden! Mikä sai minut punnitsemaan kehoni kuona-aineista koostuvien suortuvien katkaisua näin pitkään?

Kun syöttää otsikon lauseen hakukoneeseen, saa n. 185 000 hakutulosta. Ensimmäinen osuma johtaa raamattuun saakka: ”Jos miehellä on päähine päässään, kun hän rukoilee tai profetoi, hän häpäisee päänsä. Sen sijaan jos nainen on avopäin, kun hän rukoilee tai profetoi, hän häpäisee päänsä, sillä sehän on sama kuin hän olisi antanut ajaa hiuksensa pois. Ellei nainen peitä päätään, hän voi yhtä hyvin leikkauttaa hiuksensa.”

Naisten hiusten pituutta on pohdittu myös HS:n Usko siskoa -palstalla. Sisko ehdottaa naisten pitkien hiusten syyksi ensin biologiaa: hiukset ohenevat iän myötä, joten nuoren ja hedelmällisen naisen tunnistaa pitkästä, hulmuavasta tukasta. Sisko kuitenkin toteaa, että tämä ei selitä miesten lyhyttä hiusmuotia. Seuraavaksi Sisko ehdottaa sukupuolieron korostamista: “Hiukset ovat yksi keino, jolla kulttuurissa sukupuolieroa tehdään samalla tavoin kuin lapsia vaikkapa on puettu eri väreihin sukupuolen mukaan. -- Yhä nykyään naisen lyhyt tukka saatetaan yhdistää feminismiin, ja internetin niin sanotun manospheren (sovinistisen miesasialiikkeen) piirissä lyhyttukkaisia naisia solvataan epänaisellisiksi luonnonoikuiksi.” Oman tukan leikkuuni hidasteena olivat samankaltaiset ajatukset. Todella karmivaa löytää oman päänsä sisältä sovinisti.

Norminmukainen naisen hiustenpituus lyhenee iän myötä. Kolmekymppiseksi asti kuuluu kulkea pitkä tukka hulmuten, mutta keski-ikää lähestyessä tukka lyhenee. Lyhyt tukka nuorella naisella nähdään usein mielenosoituksena, kun taas pitkä, värjäämätön tukka vanhalla naisella on taattu huruakan merkki. Kokonaan kalju - nuori tai vanha - nainen on joko fyysisesti tai psyykkisesti vakavasti sairas. Se on harmillista, sillä huhujen mukaan kalju tai siili on todella helppohoitoinen ja näppärä kampaus.

Pitkä tukka on kauneusteollisuuden kannalta tuottoisampi kuin lyhyt. Pitkään tukkaan kuluu monin verroin enemmän hiusväriä, sampoota, hoitoainetta ja muotoilutuotteita. Tosin pitkää hiusmallia ei tarvitse leikkauttaa muotoonsa yhtä usein kuin lyhyttä.

Naisen hiusten pituus ei edusta ainoastaan sukupuolta, vaan valitettavan monen mielestä myös seksuaalisuutta. WTD Nata on kertonut useaan otteeseen blogissaan, kuinka lyhythiuksisena hän sai jatkuvasti vastata kysymykseen, onko hän lesbo. Miten kummassa hiusten pituus vaikuttaisi ihmisen seksuaalisuuteen? Sitä sopii kysyä.

Moni nainen perustelee pitkää tukkaansa sillä, että se on helppo, ja lyhyt tukka ei sovi henkilölle. Käytin samoja perusteita, kunnes uskalsin leikkauttaa lyhyen fledan. Nyt voin kertoa, että lyhyt tukka on monin verroin helpompi kuin pitkä, ja ainakin minun naamaani kehystämässä se näyttää i h a n a l t a !

 

Oliko tukanleikkuu feministinen teko? Ei, mutta sen herättämät ajatukset auttoivat huomaamaan kulttuurissamme vallitsevia ennakkoluuloja ja oletuksia, mitkä olivat syöpyneet jopa omaan alitajuntaani. Usutanko jokaista tarttumaan shaveriin ja vapautumaan patriarkaatin ikeestä? En, paitsi jos niin haluat tehdä. Kuten Laura totesi Karvahistoriassaan: feminismiä ei mitata kainalokarvoissa, eikä myöskään hiusten pituudessa. Mutta omia ajatuksiaan ja valintojaan kannattaa säännöllisin väliajoin kyseenalaistaa ja ravistella.

<3: Mertta

Kuvat: 1. ja 2. on napannut Mertta, 3. ja 4. on napannut Elina Riihimäki

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Näinhän nämä asenteet menee; lyhyttukkainen nainen on miesmäinen ja pitkähiuksinen mies naismainen ja jos hiusten pituus poikkeaa normista niin se vaikuttaa myös uskottavuuteen. Jos vanhemmalla naisella on hyvin pitkät hiukset ja auki tai miehellä iästä riippumatta edes pitkät hiukset niin uskottavavuus voi kärsiä. :)

Minulla oli lyhyet hiukset parikymppisenä ja nyt tuntuu, että pidän vähintään polkkamitan loppuiän, mutta saa nähdä.

annepa (Ei varmistettu)

Ihana tukka!

Minä olen mielelläni huruakka, sillä vaikka minulle sopiikin ihan kaiken pituiset hiukset (myös pixie), pitkä oman värinen tukka on halvin! Hellu voi leikata latvat puolen vuoden välein, eikä ees haittaa jos latvasta ei tule viivasuora. Pitkästä hiuksesta saa suhteellisen helposti näyttäviä kampauksia, jos haluaa. Kun ei värjää ollenkaan, niin ei ole värikierrettä (on mulla sellainenkin ollut) eikä värjäykseen mene rahaa.

Aivan lyhyt tukka ois myös ihana ja helppo, mutta sitä pitää olla jatkuvasti leikkaamassa kampaajalla. Tulee kalliiksi! Olen kyllä kokeillut sitäkin ja kyllä, tuli kalliiksi.

Perustelen siis huruakkatukkaani käytännöllisyydellä. Ja sillä, että tukkani on upea, tykkään siitä. Se lienee kuitenkin tärkein perustelu kaikille!

Kommentoi