Banana Bread
Kuten Frendien Joey sanoisi.. Banaani – gooood! Pekaanipähkinät – gooood! Kookosöljy – gooood! Kardemumma – goooooood!
Muun muassa näitä edellä mainittuja aineksia yhdistämällä saa todellista herkkua aikaiseksi. Vielä, kun muutaman ainesosan sekoittaa mukaan, saa helpon ja ihanan banaanileivän uunista ulos. Ainut ongelma leivän kanssa on, ettei sitä voi syödä vain yhtä palaa. Se vie kielen täysin mennessään. Leipä on parasta uunituoreena, vielä hieman lämpimänä ja kun päälle sivaltaa hitusen voita. Suolaisen ja makean yhdistelmä on huumaava. Kokeile vaikka!
Banaanileivästä saa muokattua helposti joko hieman epäterveellisemmän ja myöskin terveellisemmän version, joka ei sekään ole yhtään sen mauttomampi. Suosittelen siis testaamaan terveellistä versiota tai muokkaamaan halutessaan ainesosia itselleen mieluisiksi tai kaapista löytyvien ainesosien mukaan. Tätä voi tehdä todella monella tapaa.
Banana Bread
- 3-4 kypsää banaania
- 3/4 dl Foodin kookosöljyä (tai sulatettua voita)
- 1/2 – 1 dl Foodin kookossokeria (tai muuta omavalintaista makeutusta)
- 1 kananmuna
- 1 tl ruokasoodaa
- ripaus suolaa
- 2 tl kardemummaa
- 3,5 dl omavalintaisia jauhoja (itse käytin 2,5 dl kaurahiutaleista tehtyjä jauhoja ja 1 dl grahamjauhoja)
- 1 dl rouhittuja pekaanipähkinöitä
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele pienehkö leipävuoka esimerkiksi kookosöljyllä tai voilla.
Soseuta kypsät banaanit kulhossa haarukalla. Sekoita joukkoon sulanut kookosöljy (tai vaihtoehtoisesti voi) sekä kookossokeri. Makeutta voi säätää mieleisekseen ja sokerin voi jättää täysin myös pois terveellisempää versiota kaivatessa. Mitä kypsempiä banaanejä käyttää sitä makeampaa leivästäkin tulee.
Lisää mukaan ruokasooda, suola ja kardemumma sekä kananmuna. Sekoita lopuksi joukkoon vielä jauhot sekä halutessasi pähkinärouhe. Pekaanipähkinät tuovat leipään mukavaa tekstuuria sekä makua, mutta ne voi jättää yhtähyvin poiskin tai laittaa vaihtoehtoisesti muita pähkinöitä niiden sijasta, miksei vaikka rusinoitakin.
Kaada taikina leipävuokaan ja viipaloi halutessasi vielä yhdestä banaanista pituussuunnassa ohuehkot viipaleet taikinan päälle. Paista leipää uunissa noin tunti. Itse paistoin noin 50 minuuttia, jolloin leipä jäi sisältä hieman pehmeäksi ja muhevaksi. Itse pidän leivästä tällaisena.
Nauti oikean voin kera tai ilman. Leipä sopii loistavasti tosiaan kahvipöytään tai ihan herkuttelumielessä sellaisenaan.
Tämä herkku on jäänyt pyörimään mieleeni Australiasta, vuodesta 2011 saakka. Jokaikisestä kahvilasta ja ruokakaupasta sai tätä herkkuleipää ja siellä terveellisyys oli kaukana, sokerin kanssa ei nimittäin pihistelty. En ole banaanileipää itse tehnyt kuin nyt tämän leivän lisäksi kuin kerran aikaisemmin sitten reissun jälkeen. Muistin miksi; se on aivan liian hyvää ja liian helppoa. Vaikka tekisi terveellisemmän version, ei sitä silti tarvitsisi syödä niin paljoa… Ei nimittäin todellakaan jää yhteen palaan tämän herkun syöminen, sen voin luvata!
Tästä aikainen vinkki vaikkapa joululahjaksi/-viemisiksi joulupöytään. Leipää voi maustaa juuri kardemummalla ja vaikka kanelillakin, jolloin maku on vielä jouluisampi. Vuodenajasta riippumatta banaanileipä sopii syötäväksi kuitenkin milloin vain. :)
Saapa nähdä, milloin uskallan seuraavan kerran tätä tehdä taas uudestaan. Banaanileipähimo on nimittäin tällä kertaa jäänyt kolkuttelemaan varsin pysyvästi takaraivoon.
Kertokaa ihmeessä, millaisia versioita te olette tehneet tästä helposta herkusta! :)
Ps. Mainitsinko oikeasti jo joulun!? :D :D
– R –