Elmon ensimaut ja ateriarytmi

Poikamme on aloittanut kulinaarisen koulun. Haluan opettaa hänet arvostamaan hyvää ruokaa ja maistamaan kaikkea. Kaikesta ei tarvitse tykätä, eikä lautasta aina syödä tyhjäksi, mutta kaikkea pitää maistaa. Näin suu tottuu eri makuihin. Ruoalla ei saa myöskään leikkiä. Se on energiaa eli ihmisen polttoainetta, eikä sitä tule ahmia kuin viimeistä päivää, mutta siitä tulee nauttia. Hyvä ruoka, parempi mieli, kuten eräässä mainoksessa tupataan sanoa. Näillä eväillä meillä mennään tässä opintojaksossa. Elmo on ottanut huterat ensiaskeleet kohti terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

Elmo on nyt parin viikon ajan saanut siis maistella soseita. Olen tehnyt hänelle pieniä määriä yhden aineksen soseita ja laittanut ylimääräiset pakastimeen. Kun soseet pakastaa pieninä kerta-annoksina, on niitä helppo sulattaa aina tilanteen tullen. Ei siis tarvitse olla joka päivä höyryttämässä tai keittämässä kasviksia. Pakastimessahan soseet säilyvät noin kolme kuukautta, jääkaapissa noin kolme vuorokautta. Helppo muistaa numero kolmen sääntö. Suosin kaikessa, varsinkin vihanneksissa ja kasviksissa luomua, jottei ne sisältiäsi mitään ylimääräistä pienen herkälle elimistölle. 

 

IMG_7565_Fotor.jpg

IMG_7568_Fotor.jpg

 

Ensimmäinen makukokemus hänellä oli bataatti. Nenä nyrpistyi hieman, mutta kukapa ei nyrpistäisi ensimmäiselle maulle, kun on siihen mennessä syönyt vain maitoa. Suu ei heti myöskään auennut uudelle maistiaiselle, mutta nykyään jo suu on ammollaan, kun lusikan tuo näkyville. Yllättävän nopeasti pieni kyllä oppii. Bataattia seurasi porkkana, kukkakaali, avokado ja nyt hän on jo maistanut hirssipuuroa/-velliä, omenaa, mangoa ja banaania. Niin ja Perheet safkaa -tapahtumassa hän sai ravintolassa myös maa-artisokkaa. Upeasti olivat Pompier-ravintolassa ottaneet huomioon ihan perheen pienimmätkin. Iso peukku! Näistä makukomeuksista Elmon suosikkeina ovat selkeästi olleet avokado, omena ja maa-artisokka. 

Olen ymmärtänyt, että siitä hieman kiistellään, missä järjestyksessä vauvalle tulisi eri makuja maistattaa ja milloin maistelut aloitetaan. Maito kun on vauvan pääasiallista ravintoa vähintään ensimmäiset puoli vuotta. Meillä maistelut aloitettiin päivälleen, kun Elmo täytti neljä kuukautta. Tämä oli selkeä päätös, sillä meillä ei valitettavasti täysimetys onnistunut. Neuvolassa suositellaan, että maistelut aloitetaan 4-6 kuukauden iässä, jotta vauvan ruoansulatusjärjestelmä olisi kehittynyt tarpeeksi. Meillä annetaan yhtä makua aina muutaman kerran putkeen, jotta myös huomaisi mahdolliset allergiat tai yliherkkyydet ja osaisi siten kartottaa vältettäviä ruoka-aineita. Ja tietysti annoskoot ovat hyvin pieniä näin alkuun. Suositukset ovat muutenkin vaihdelleet hyvin paljon ajan kuluessa ja nykypäivänä vanhemmat voivat päättää järjestyksen ja aloitusajankohdan. Aloitimme maistelut kuitenkin vihanneksilla ja kasviksilla, jotta Elmo ei tottuisi vain makeisiin makuihin. 

Aterirytmikin on alkanut jo rutinoitumaan, vaikkakin ruoka-ajat vielä vahtelevat kahden tunnin välillä päivästä ja unista riippuen. Kun Elmo herää (n. klo 7-9), hän saa aamiaisen eli maitoa ja hieman joko puurovelliä ja/tai esimerkiksi banaanisosetta. Ensimmäisten päiväunien jälkeen (n. klo 11-13) on lounaan aika, eli maitoa ja jotakin kasvis- tai vihanessosetta. Toisten päiväunien jälkeen (n. klo 15-17) on taas maitoannoksen aika, sekä sosetta perään. Ennen untenmaille menoa Elmo syö taasen maitoa sekä iltapuuroa. Yöherätyksillä, joita on tällä hetkellä yksi tai kaksi, hän saa maitoa, mikäli ei muuten nukahda uudestaan. Olisi ihanaa, että poika oppisi pian nukkumaan yöt läpeensä, vaikkakin nautin jo nyt noin kuuden tunnin unipätkistä. Ehkäpä se siitä, kun ruoka-annokset hieman suurentuvat ja pitävät nälkää paremmin. Fingers crossed!

 

IMG_7567_Fotor.jpg

IMG_7566_Fotor.jpg

 

Mielestäni päivärytmi ja -rutiinit ovat tärkeitä pienen oppimisprosessissa. Olen huomannut, että vauvat kyllä oppivat uusia asioita noepasti, kunhan niitä toistetaan useaan otteeseen ja samoihin kellonaikoihin. Sain useita ahaa-elämyksiä, lukiessani Pamela Druckermanin Kuinka kasvattaa bébé -kirjaa. Suosittelen kaikkia vanhempia ja vanhemmiksi tulevia lukemaan sen! Varsinkin uni- ja ruokailuluvut sytyttivät hehkulamppuja pään päälle jatkuvalla toistolla. Kyseessä ei ole tietokirja, mutta aiheesta on kirjoitettu hauskalla tavalla ja ainakin itse sain kokeilemisen arvoisia vinkkejä moniin vauva-arjen haasteisiin. Myös kuvassa näkyvästä Vauvan ja taaperon keittokirjasta löytyy hyvää faktaa sekä ohjeita ensimaistatuksiin.

Menempä tästä sulattamaan Elmolle lounasta, maistellaan porkkanaa uudestaan, sillä se ei mennyt ensimmäisellä kerralla Elmon top 3:een. Myös keskurpitsaa ajattelin maistattaa hänellä tänään tai viimeistään huomenna. 

Ihanaa uutta viikkoa folksit!

 

 – R –

 

 

 

Perhe Ruoka ja juoma Lapset