Blini-ilta

Muiden viettäessä Halloweeniä erilaisin naamiaisasuin ja maskein, vietettiin meillä eilen rauhallista koti-iltaa. Syksyn viikonloput tuntuvat olevan täyteen buukattu vuoden loppuun asti. Oli siis mukava yllätys, kun viime viikolla tajusimme, ettei kumallakaan ole mitään menoja tai suunnitelmia viikonlopulle. Kun on vauhti päällä arkisin ja koko ajan menossa, tuntuvat tällaiset vapaat kotiviikonloput jotenkin todella tervetulleilta ja mieltä virkistäviltä.

Ruoanlaiton suhteen on myös ihanaa kun on kunnolla aikaa. Viikonloppuisin tykkäänkin tehdä ruoaksi jotakin, mitä en ole aikaisemmin välttämättä tehnyt tai joka vie paljon aikaa. Arkena kun tulee usein tehtyä nopeita ja hyviksi todettuja kotiruokia.

Blinikauteen on vielä tovi, mutta minun on jo pitkän aikaa tehnyt mieli niitä. Tammikuussahan on vasta varsinainen bliniaika. Ostin pari viikkoa sitten meille oikein blinipannunkin. En voisi olla tyytyväisempi ostokseen. Olen myös todella yllättynyt, että näin ekakertalaisena blinien teko olikin yllättävän helppoa. Pelkäsin että lopputuloksena olisi joko lättänät letut tai palasiksi hajonneet ja pohjaan palaneet pannukakut. Kuitenkin tulos oli hyvä ja koostumus oli miltei kuin ravintolassa syödyissä, vaikka ihan normaaleja blinejä en tehnytkään. Muokkasin blinit gluteenittomiksi ja laktoosittomiksi.

 

PA291364_Fotor.jpg

PA291393_Fotor.jpg

 

Gluteenittomat ja laktoosittomat blinit (viisi isohkoa bliniä)

2,5 dl laktoositonta maitoa

10 g hiivaa

2,5 dl tattarijauhoja

3/4 dl laktoositonta kermaviiliä

1 munan keltuainen

1 munan valkuainen

1/2 tl suolaa

laktoositonta voita paistamiseen

 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva maidon joukkoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi.

Mitä pidempään taikinaa turvottaa, sen parempi. Taikinan voi siis tehdä tähän asti valmiiksi vaikka päivää ennen paistamista. Itse tein taikinan aamulla ja illalla paistoin blinit.

Ennen paistamista, vatkaa valkuainen vaahdoksi ja lisää varovasti sekoittaen se kohonneeseen taikinaan. Kuumenna blinipannu ja lisää voinokare aina ennen paistamista. Lisää taikinaa pannulle niin, että sitä on noin senttimetrin paksuudelta. Paista keskilämmöllä noin pari minuuttia molemmilta puolilta.

Vinkki: Mikäli haluat tarjoilla blinit lämpöisenä, lämmitä uuni vajaa 100 asteiseksi ja laita valmiit blinit uuniin odottamaan tarjoilua, kunnes viimeinenkin blini on valmis.

 

PA291361_Fotor.jpg

PA291383_Fotor.jpg

 

Blinien pinta jäi ihanan rapsakaksi ja sisältä ne olivat mukavan kuohkeita. Höysteenä meillä oli todella perinteiset tarjoilut. Punasipulia, laktoositonta smetanaa ja muikunmätiä. Niin yksinkertaista ja niin todella hyvää. Lettuset vaan ovat todella täyttäviä, joten montaa ei kyllä kerralla jaksa syödä. 

Blinityttääkö muita jo nyt?

 

 – R –

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli

Taivaallinen punajuuri-vuohenjuustokeitto

Olen tänä syksynä (niinkuin aiempinakin) hurahtanut täysin erilaisiin keittoihin. Tuntuu, ettei meidän keittiössä ole paljon muita ruokalajeja kokkailtukaan vähään aikaan. Jotenkin aina syksyisin keitot vaan maistuvat ja niihin tulee kunnon himo. Onneksi vaihtoehtoja keittojen saralla riittää.

Tein nyt ensimmäistä kertaa ikinä ystäväni innoittamana (kiitos L!) ihanaa pinkkiä sosekeittoa, punajuuri-vuohenjuustokeittoa. Taloudessamme on yksi ei-niin-punajuuren ystävä, joten tein vain puolikkaan kattilallisen. Olisi pitänyt tehdä heti kerralla kuitenkin täysi kattila, sillä tämä oli niin herkullista, että teki mieli syödä itse kattila tyhjäksi. En itsekään ole aikaisemmin pitänyt hirveämmin punajuuren mausta, joten suosittelen testaamaan alla olevaa reseptiä vaikka punajuurta kohtaan olisikin jonkinasteisia ennakkoluuloja tai ”en tykkää-ajatuksia”. Tämä keitto on nimittäin TAIVAALLISTA ja todella helppo tehdä!

 

PA191294_Fotor.jpg

 

Punajuuri-vuohenjuustokeitto

1 punasipuli

yksikyntinen valkosipuli

öljyä

0,5 kg punajuurta

2 porkkanaa

1 l kasvislientä

100 g creme fraiche

100 g pehmeää vuohenjuustoa 

suolaa ja pippuria

 

Kuullota punasipuli ja valkosipuli öljyssä kattilassa. Lisää kuoritut pieneksi paloitellut punajuuret ja porkkanat sekä kasvisliemi kattilaan. Keitä, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Punajuuri vaatii paljon pitkän keittoajan, joten kannattaa paloitella ne todella pieniksi, niin säästää aikaa.

Lisää vuohenjuusto ja creme fraiche ja soseuta sauvasekoittimella. Testaa maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria oman maun mukaan.

Vuohenjusutokin jakaa mielipiteitä, joten sen voi halutessaan vaihtaa esimerkiksi feta-juustoon tai jättää pois ja korvata suuremmalla määrällä creme fraichea tai vaikka kermalla.

Annoksen päälle voi lisätä vielä vuohenjuustoa ja itse laitoin lisäksi Vau miten tulinen -silmusalaattia, tuomaan hieman lisäproteiinia ja ruokaisuutta annokseen.  

 

PA191301_Fotor.jpg

PA191289_Fotor.jpg

 

Keitto on upean värinen tuotos ja punajuurta käsitellessä kannattaakin hieman varoa, sillä väri tarttuu ja leviää helposti erilaisiin pintoihin. Myös suojakäsineet ovat hyvä idea kuorimis- ja pilkkomisvaiheessa. Pinkki on kaunis väri, mutta ei ehkä erilaisina läikkinä ympäri keittiötä. Nimimerkillä, virheistä oppineena. Värinsä puolesta keitto sopisi myös hyvin jouluun vaikka alkuruoaksi, mikäli haluaa poiketa perinteisemmistä ruoista ja vaihtelua joulupöytään. Jouluun on muuten enää kaksi kuukautta. Aivan siis jo oven takana. Iiks!!

 

– R – 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta