Karviaismarjainen kesäsalaatti ja punaherukkamehu

Olemme asettautuneet ja kotiutuneet omaan kotiin todella hyvin. Nyt lomalla on ollut ihanaa, kun on saanut nukkua pitkään, ihastella ja järjestellä omia nurkkia oikein antaumuksella. Olemme nauttineet aamupalaa omalla terassilla, ottaneet aurinkoa parvekkeella löhöillen, saunoneet ystävien kanssa ja grillailleet kesäkeitiössä ruokaa kuin mökillä konsanaan. Kyllä kesä ja loma vaan on ihmisen parasta aikaa. Onneksi molempia on vielä jäljellä.

Päätin jakaa teille toissapäiväisen salaattireseptin, joka toimi erityisen hyvin grilliruoan kanssa. Näköjään parhaat reseptit keksitään kaapeista löytyvistä komponenteista, eli niistä mitä kaapit sattuvat sillä hetkellä kätkemään sisäänsä. Tällä kertaa inspiraationa olivat mökiltä tuodut karviaismarjat, joita halusin hyödyntää salaatissa. Täydellinen sesonki- ja lähiruokasalaatti siis. 

 

IMG_5534.JPG

 

Karviaismarjainen kesäsalaatti:

pinaattia

tuoretta basilikaa

karviaismarjoja

minitomaatteja

auringonkukansiemeniä

mungpavun ituja

balsamicoa

oliiviöljyä

suolaa ja pippuria

 

IMG_5535.JPG

IMG_5533.JPG

 

Muutamasta raaka-aineesta saa herkullisen ja raikkaan salaatin aikaiseksi. Salaatti ei vaadi hifistelyä, tarvitsee vain kasata ainekset yhteen ja ripotella päälle balsamicoa ja oliiviöljyä. Karviaiset tuovat mukavaa hapokkuutta ja raikkautta salaattiin. Balsamicon makeus sitoo maut hyvin yhteen. Näin salaatti on valmis nautittavaksi.

Jälkiruoaksi teinkin sitten punaviinimarjoista tuorepuristetun mehun. Olipas ihanan kirpsakkaa, maukasta ja upean väristä mehua! Kahteen lasilliseen sain uppoamaan 1,5 litraa marjoja. Otin näistä vielä mäskin (vai mitä se jäämistö onkaan) talteen ja laitoin pakastimeen. Se on varmasti hyvää esimerkiksi jäätelön kanssa.

Mutta miten voikaan yhdestä herukkapensaasta tulla niin äärettömän paljon marjoja!? Pihallamme on tosiaan yksi ainut pensas, jollaista en ole aiemmin nähnyt. Sen ympärille mahtuisi varmaan kymmenen ihmistä noukkimaan marjoja. Parit piirakat, raakakakut ja mehut on jo pensaasta saatu aikaseksi ja pää alkaa lyömään kohta tyhjää, mitä kaikkea marjoista keksisikään tehdä. Pakastimeenkin on jo tungettu muutama rasia talven varalle. Käyttöön ne kaikki kyllä varmasti tulevat, en raaski niitä jättää käyttämättäkään.

 

IMG_5540.JPG

IMG_5537.JPG

 

Seuraavaksi sitten pitää vaivata päätä pihan omenapuun sadon kanssa, joka sekin näyttää valtavalta. Tosin suuri osa omenoista näyttää olleen myös ampiaisten ja toukkien kesäruokaa. Saas nähdä miten paljon itselle jää syötäväksi vai hukummeko myös omenoihin marjojen lisäksi. Onnea on oma piha ja sen sato. Arvokkaita vitamiineja ja lähiruokaa. <3

Loma jatkuu tänään rakkaan ystävän seurassa Alppilassa. Viikonloppuna tiedossa on mökkeilyä ja ensi viikolla suuntaammekin äkkilähtölennoilla Sardiniaan. Olen niin fiiliksissä tästä lomasta! Italia on ollut matkakohteena mielessä jo pitkän aikaa. Siellä kun en ole aikasemmin käynytkään. Nyt eteemme tuli todella edulliset lennot Sardiniaan, joten eihän siinä muu auttanut kuin varata ne ja ruveta suunnttelemaan reissua. Auto on vuokrattu, joten saarta tullaan ainakin kiertelemään ristiin rastiin. Mikäli jollakulla on antaa vinkkejä Sardiniasta, otamme ne mielihyvin vastaan! 

Mukavaa torstaita!

– R – 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli

Loma Go -punaviinimarjaraakakakku

Että sellainen blogitauko.

Heinäkuun ajan on ollut todella hiljaista tällä sektorilla. Osittain tarkoituksella ja osittain ei. Pääsyinöä ovat olleet muutto ja remontti. Muutimme kesä-heinäkuun vaihteessa uuteen osoitteeseen ja heti alkuun oli pari viikkoa uusi koti rempallaan. Pistimme uusiksi lähestulkoon kaikki pinnat ja kiitos vanhempieni, remontti luisti sutjakkaasti eteenpäin, vaikka kävimme töissä samalla. Pääsimme muuttamaan sisään heinäkuun 10. päivä ja vaikka edelleen on paljon tekemistä, alkaa koti vihdoin tuntua omalta ja viihdymme erittäin hyvin. Ei ole sen koommin ollut aikaa juuri muuhun, kuin kodin laittamiseen ja järjestelyyn. 

Tuntuukin että kesä on luisunut minulta täysin ohi, enkä ole kerennyt tekemään mitään, mitä kesällä kuuluu tehdä. Onneksi kuukauden pituinen loma on kuitenkin juuri alkamassa, joten ehkä vielä ehdin hyppäämään kyytiin ja löydän vielä kunnon kesäfiiliksen. Helteetkin kun vasta alkoivat! Varsinaisia lomasuunnitelmia ei edes ole, mutta ajatuksissa on kuitenkin monta kesään kuuluvaa juttua, jotka haluaisin toteuttaa. Katsotaan, mitä kaikkea saadaan aikaiseksi. ”Pieni” vessan maalausproggiskin olisi tiedossa..Puuh.

 

IMG_5452_Fotor.jpg

 

Tämän viikon jälkeen tosiaan lähden lomalaitumille, joten tekaisin työkavereille Loma Go – raakakakun. Meidän pihalla on VALTAVA punaviinimarjapensas. Olen harventanut sitä marjoista jo ämpärillisen verran, enkä edes tiedä montako ämpärillistä siitä vielä irtoaa… Halusin siis käyttää marjoja kakkuunkin, jotta saisin ne hyödyksi. Lisäksi ne ovat niin maukkaita ja mukavan hapokkaita, että ajattelin niiden sopivan kakkuun loistavasti. Ja mikäs nyt ajankohtaisempi ulkomuoto tälle herkulle, kuin Pokemon Go:n innoittama Poke-pallo. 😀  Ihmiset todella näyttävät hurahtaneen Pokemon Go -peliin, minä vain raakakakkuihin. Tämä olkoon siis Loma Go -kakku.

 

IMG_5449_Fotor.jpg

 

Eikun reseptiä kehiin:

Punaviinimarjaraakakakku

Pohja:

2 dl auringonkukansiemeniä

11 taatelia

0,5 dl mulperimarjoja

Täyte:

2,5 dl liotettuja cashewpähkinöitä

0,5 dl kookosöljyä

0,5 dl sulatettua kaakaovoita

0,5 dl agavesiirappia tai vaahterasiirappia

puolikkaan sitruunan mehu

2 rl psylliumia

2 dl jääkaappikylmää kookosmaitoa

2 dl punaviinimarjoja

 

Sekoita auringonkukansiemenet ja mulperimarjat blenderissä. Ota jauhe kulhoon ja blendaa taatelit. Yhdistäjauhe ja taatelit ja painele taikina leivinparperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (16 cm). 

Sekoita kaikki täytteen ainekset blenderissä, paitsi punaviinimarjat ja kookosmaito. Kun seon os tasaista, ota talteen noin 1/3 täytteestä. Lisää blenderiin 2/3 täytteen kanssa punaviinimarjat ja surauta sekaisin. Lisää psylliumia tarvittaessa. Seos ei saa olla liian juoksevaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta tai hapokkuutta. Kaada täyte pohjan päälle ja siirrä jääkappiin.

Sekoita blenderissä seuraavaksi talteenotettu osa täytteestä ja lisää kookosmaito sekä taas tarvittaessa psylliumia/makeutta. Kaada ensimmäisen kerroksen päälle ja tasoita pinta. Siirrä jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään. Koristele punaviinimarjoilla ja mustikoilla.

 

IMG_5451_Fotor.jpg

IMG_5448_Fotor.jpg

 

Seuraavaksi pitää alkaa mehustushommiin, jotta saan nuo kaikki marjat käytettyä, ennenkuin ne mätänevät tuonne puskaan. Toki syömme niitä ihan sellaisenaan ja aamupalan joukkoon on sekoiteltu marjoja jo jonkin aikaa jogurtin kanssa. Valtava marjasato hieman ehkä yllätti minut muiden kiireiden keskellä. Onko muita ideoita mihin marjoja voisi helposti käyttää?

Nyt kun blogilomaa on jo tullut niinsanotuti vietettyä, yritän palata ruotuun kesälomasta huolimatta. Jotenpa stay tuned! 

 

 – R – 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli