Taivaallinen punajuuri-vuohenjuustokeitto

Regina J.

Olen tänä syksynä (niinkuin aiempinakin) hurahtanut täysin erilaisiin keittoihin. Tuntuu, ettei meidän keittiössä ole paljon muita ruokalajeja kokkailtukaan vähään aikaan. Jotenkin aina syksyisin keitot vaan maistuvat ja niihin tulee kunnon himo. Onneksi vaihtoehtoja keittojen saralla riittää.

Tein nyt ensimmäistä kertaa ikinä ystäväni innoittamana (kiitos L!) ihanaa pinkkiä sosekeittoa, punajuuri-vuohenjuustokeittoa. Taloudessamme on yksi ei-niin-punajuuren ystävä, joten tein vain puolikkaan kattilallisen. Olisi pitänyt tehdä heti kerralla kuitenkin täysi kattila, sillä tämä oli niin herkullista, että teki mieli syödä itse kattila tyhjäksi. En itsekään ole aikaisemmin pitänyt hirveämmin punajuuren mausta, joten suosittelen testaamaan alla olevaa reseptiä vaikka punajuurta kohtaan olisikin jonkinasteisia ennakkoluuloja tai "en tykkää-ajatuksia". Tämä keitto on nimittäin TAIVAALLISTA ja todella helppo tehdä!

 

 

Punajuuri-vuohenjuustokeitto

1 punasipuli

yksikyntinen valkosipuli

öljyä

0,5 kg punajuurta

2 porkkanaa

1 l kasvislientä

100 g creme fraiche

100 g pehmeää vuohenjuustoa 

suolaa ja pippuria

 

Kuullota punasipuli ja valkosipuli öljyssä kattilassa. Lisää kuoritut pieneksi paloitellut punajuuret ja porkkanat sekä kasvisliemi kattilaan. Keitä, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Punajuuri vaatii paljon pitkän keittoajan, joten kannattaa paloitella ne todella pieniksi, niin säästää aikaa.

Lisää vuohenjuusto ja creme fraiche ja soseuta sauvasekoittimella. Testaa maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria oman maun mukaan.

Vuohenjusutokin jakaa mielipiteitä, joten sen voi halutessaan vaihtaa esimerkiksi feta-juustoon tai jättää pois ja korvata suuremmalla määrällä creme fraichea tai vaikka kermalla.

Annoksen päälle voi lisätä vielä vuohenjuustoa ja itse laitoin lisäksi Vau miten tulinen -silmusalaattia, tuomaan hieman lisäproteiinia ja ruokaisuutta annokseen.  

 

 

Keitto on upean värinen tuotos ja punajuurta käsitellessä kannattaakin hieman varoa, sillä väri tarttuu ja leviää helposti erilaisiin pintoihin. Myös suojakäsineet ovat hyvä idea kuorimis- ja pilkkomisvaiheessa. Pinkki on kaunis väri, mutta ei ehkä erilaisina läikkinä ympäri keittiötä. Nimimerkillä, virheistä oppineena. Värinsä puolesta keitto sopisi myös hyvin jouluun vaikka alkuruoaksi, mikäli haluaa poiketa perinteisemmistä ruoista ja vaihtelua joulupöytään. Jouluun on muuten enää kaksi kuukautta. Aivan siis jo oven takana. Iiks!!

 

- R - 

 

Kommentoi