Vauvan kanssa ensimmäistä kertaa lennolle, mitä pakata ja ottaa huomioon?

Tätä kysymystä mietin paljonkin ennen meidän ensimmäistä reissua Elmon kanssa. Meillä oli pitkät lennot yhdellä vaihdolla, joten piti laskea huolella tunnit ja kuinka monta vaippaa ja maitopurkkia tarvitaan. Elmon ensimmäinen lento tapahtui siis 5 kuukauden iässä, eikä hänelle oltu varattu omaa istuinpaikkaa.

Elmon kanssa ensimmäiset lennot menivät kyllä aivan loistavasti. En osannut edes haaveilla rennommista ja helpommista lennoista. Suurimman osan ajasta hän nukkui ja hieman viihdyttämällä ja ruokkimalla hän pysyi rauhallisena ja tyytyväisenä. Ainut mitä jännitin oikeastaan, oli se, tuntuuko pienen korvissa nousujen ja laskujen paineet, mutta mitä vielä. Ei äännähdystäkään. Olen kuullut, että nousuissa ja laskuissa kannattaisi joko imettää tai syöttää pullosta vauvaa, jotta paineen tuntu ei olisi niin kova. Kokeilimme syöttämistä, mutta ei näyttänyt olevan vaikutusta ainakaan Elmoon. Ilmankin syöttämistä hän oli aivan yhtä rento ja oma itsensä. Molempi parempi. Mukana meillä oli kuitenkin varmuuden vuoksi puuduttavia korvatippoja, mikäli paine olisi pienestä tuntunut ikävältä. Tippojen pitäisi vaikuttaa samantien, joten näitä on hyvä pitää aina mukana.

 

IMG_7843_Fotor.jpg

 

Nyt kun matka on takanapäin, voin vinkkaista oman kokemukseni mukaiset vinkit ensireissulaisten vanhemmille. Toivottavasti näistä on jotakin hyötyä ja vähentäisi edes vähän jonkun lennosta stressaamista.

Ensimmäinen vinkkini kuitenkin on: Älä stressaa.

Jos vanhemmat stressaavat, niin aivan varmasti vauvakin alkaa käyttäytyä oudosti. Pysy viileänä ja ole kuin lentäminen olisi jokapäiväistä puuhaa.

Mitä pakata lennolle mukaan?

  • riittävästi ruokaa vauvalle
  • lusikka ja ruokalappu
  • riittävästi vaippoja
  • vaihtovaatteet sekä vauvalle, että itsellesi ja muovipussi likaisille vaatteille
  • pari/muutama pieni ja hyväksikoettu tai ihan uusi lelu 
  • vauvan oma peitto ja unilelu
  • nenäliinoja ja baby wipeseja
  • harso/vaihtoalusta ja pikkupyyhe
  • kantoreppu/kantoliina
  • puuduttavat korvatipat (varmuuden vuoksi)

 

Suosittelen pakkaamaan kaikki tarvittavat asiat yhteen tai kahteen reppuun/laukkuun ja mahdollisimman hyvään järjestykseen. Esimerkiksi ruokailuun liittyvät asiat yhteen reppuun ja kaikki muut toiseen. Näin kaikki löytyy nopeasti ja helposti. Ruokaa tosiaan kannattaa pakata tarpeeksi ja mielellään vähän ylimääräistäkin kaiken varalta. Turvatarkastuksesta saa viedä poikkeuksellisesti enemmän ja suurempia nestemääriä vauvan kanssa, kunhan ne ovat vauvan ruokia/juomia. Minulla oli itseasiassa meno-paluulennoille tarvittava määrä maitoa tetroissa mukana jo mennessä eikä mitään sanomista tullut. Lentokentästä riippuen ruoat ja juomat tulee ottaa kuitenkin repusta ulos, joten kannattaa siksikin pakata ne samaan laukkuun ja niin ettei koko muuta laukkua tarvitse ensin tyhjentää. Ruokina mukana lennolle oli suoraan lusikkaan pursotettavia soseita.

Eipä ollut aikaisemmin kiinnittänyt lainkaan huomiota esimerkiksi lentokoneen vessoissa siihen, onko siellä hoitotasoja vai ei ja miten kummassa pienessä vessassa mahtuisi vaipanvaihdot ja pesut suorittamaan. Nämä ovat näitä juttuja, mitä vasta sitten huomaa ja hoksaa kun niitä tarvitsee. Yllätyin positiivisesti, miten hyvin vessat tässä touhussa toimivat. Vaihtovaatteet kuitenkin kannattaa varata mukaan np-vahinkojen yllättäessä. Itse otin pienen pussukan, johon laitoin vaithorumbaan tarvittavat asiat, eli alustan/harson, pikkupyyhkeen, wipesit ja puhtaan vaipan.

Meillä kävi ensimmäisellä lennolla tuuri, sillä koneessa oli paljon tilaa ja saimme ottaa siksi auton turvaistuimen koneeseen. Elmohan sitten nukkui koko ensimmäisen lennon Pariisiin asti ja vanhemmatkin saivat levätä. Pidemmille lennoille olimme varanneet koppapaikat, eli vessoista katsottuna ensimmäisen rivin keskipaikat, joihin sai seinään kiinnitettävän vauvan kopan. Yleensä kuulemma lentoyhtiöt varaavat automaattisesti tällaiset paikat infantin kanssa matkustaville, mutta halusin olla varma tästä paikasta, joten soitin lentoyhtiöön ennen matkaa. Ilman tätä paikkaa en kyllä lähtisikään pikkuvauvan kanssa pitkälle lennolle. Koppa tuotiin nousun jälkeen ja otettiin pois hetkeä ennen kuin alettiin laskeutumaan. Elmo nukkui ja leikki leluillaan kopassa 95% ajasta. Saimme jalat suoriksi ja nukuttua hieman itsekin. Kopassa on kuitenkin paino- ja pituusrajat. Air Francella vauva sai painaa maksimissaan 10 kg ja pituutta taisi saada olla 70 cm, joten mikäli mitat ylittyvät, ei koppaa saa käyttöönsä. Kannattaa tarkistaa oman lentoyhtiön sivuilta kyseiset rajat, ettei sitten koneessa tule epätoivottuja yllätyksiä. Näin kävi vierustoverille.

 

IMG_7846_Fotor.jpg

 

Oma peitto, omat tuoksut siinä sekä unilelu tuovat turvaa unta etsiessä, vaikka ympäristö onkin vieras. Lentokoneessa on melko viileä, joten lämmin peitto on hyvä muutenkin ottaa mukaan, vaikka toki koneissa on fleecepeittojakin tarjolla. Hereilläoloaikaa ajatellen muutama pieni ja toimiva lelu on hyvä olla tarjolla. Itse otin myös yhden Elmolle uuden lelun, jotta mielenkiinto pysyisi hyvin yllä. Nousuissa ja laskuissa lelut ovat myös todella tärkeät, jotta vauvan saa keskittymään niihin, eikä rimpuiluun, kun on vyössä kiinni.

Vaihtoa ajatellen kantoreppu oli ihan must have. Paluumatkalla turvaistuin meni suoraan ruumaan portilta, joten Elmo siirtyi paikasta toiseen sylissä. Kädet sai kantorepulla hyvin vapaiksi ja Elmo myös nukahtaa reppuun todella helposti. Lentokentällä hengailukin siis sujuu itkuitta, kun pieni saa nukuttua hälynkin keskellä. On se kyllä ihme, miten tuo kantoreppu onkin niin varma nukuttaja. 

Sellaisia vinkkejä tällä kertaa. Jos tulee muita mieleen, niin jakakaa ihmeessä kommentteihin! 🙂

Kuvina pari kännykkäkuvaa lennolta. Pahoittelen huonolaatuisuutta.

Aurinkoista keksiviikkoa tyypit! <3

 

 – R – 

 

perhe lapset matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *