Missä olet David?
YLE on vuosikausia pitänyt katsojat kartalla luonnon monimuotoisuudesta. Avara Luonto on ohjelmana kattava läpileikkaus mm. laadukkaiden BBC Earthin dokumenttien tarjonnasta, mutta yksi puute kyseiseen tarjontaan liittyy: dubbaus.
Perinteisesti BBC Earthin luontodokkareita luotsaa reissussa parkkiintunut, äärimmäisen charmantti herrasmies, Sir David Attenborough. Brittiläisellä aksentilla ja kuivakalla huumorilla varustettu tiedemies luo olemuksellaan valtaosan dokkareiden tunnelmasta. Davidin ansiosta jopa muurahaisten seuraaminen on jännitysnäytelmä, sillä kyseinen miekkonen luo luonnon yksinkertaisille ilmiöille draaman kaarta käsittämättömyyksiin asti ulottuvalla innolla.
Perheessämme on hurahdettu täysin Davidin lumoihin. Väitän, ettei montakaan jaksoa BBC Earthin eeppisistä luontoepookeista ole jäänyt näkemättä. Valitettavasti kiitos siitä ei tällä kertaa kuulu YLElle. Osa tuotannoista on päätynyt DVD-hyllylle asti, mutta osassa olemme joutuneet tinkimään kuvalaadusta ja tekemään suuren työn etsiskellessämme jaksoja netin syövereistä – joskin täysin laillisin menetelmin. Jopa puolet varsinaisesta asiasisällöstä saattaa jäädä täysin pimentoon, sillä emmehän me tajua mitään luonnontiedeslangista englanniksi. Siitä huolimatta viikonloppuaamut ei käynnisty, jollei David ole siinä kertomassa kaskua esimerkiksi koppakuoriaisista.
BBC:n tuotantotiimien häikäisevää kuvaustaituruutta toki jää kaipaamaan pikselöitynyttä kuvaa katsoessa, mutta jos siinä selostaa David on se sen arvoista. Väitänkin, että Avara Luonto ampuu itseään pahasti jalkaan, kun luottaa lukijansa Jarmon pinttyneeseen tapaan selostaa näitä täydellisesti kirjoitettuja ja ohjattuja dokumentteja. Jarmo on selostanut meikäläisenkin uneen jo siitä asti kun olin lapsi, enkä voinut kuvitella luontodokumenteille muuta funktiota kuin saada katsojansa nukahtamaan välittömästi. Villeimpiä nuoruusvuosina Jarmo toimi lääkkeenä myös pahaan krapulaan kun tuntui, että maailma loppuu, ellei joku mölise monotonisella äänellä ja todista toisin. Veikkaan, että monille kyseiset dokumentit ajavat ihan samaa asiaa – tylsyyden maksimointia.
BBC:n dokumenttien johdosta olen ehkä vähäsen paremmin jyvällä siitä, miten mielettömän suuri tämä meidän maapallomme on ja miten monessa paikassa olisi mielenkiintoista päästä käymään. Toisaalta taas nähtyäni useiden paikkojen eliöstöä, olen tullut toisiin ajatuksiin. Joihinkin paikkoihin on mukavampi tutustua ihan kotisohvalta käsin.
Voisin jatkaa Davidista ikuisuuden, mutta YLEn tarjontaan se ei kuitenkaan taida vaikuttaa. Vastedes nautin Davidini Netflixistä tai metsästämällä lisää internetin salaisia videosopukoita. Sentään sohvaseurueeni todistaa, etten ole ainoa aiheeseen nörtähtänyt.